De Standaard

Moeilijk om in ons kot te blijven

- © Joris Herregods

Net als tijdens het paasweeken­d lokte een zonnige zaterdag veel mensen naar buiten. Het vooruitzic­ht onze contacten te mogen uitbreiden, zal daar niet vreemd aan geweest zijn – al doet de ‘regel van vier’ nog altijd in de haren krabben.

Over de koppen lopen was het (net) niet, maar op veel dichtbevol­kte plekken was het zaterdag opvallend druk. Veruit de meeste mensen hielden zich aan de anderhalve­meterregel en andere veiligheid­svoorschri­ften, maar er waren ook uitwassen. De lokale politie van Antwerpen schreef zaterdag het hoogste aantal boetes in één dag uit sinds 19 april: 153 mensen werden beboet omdat ze zich niet hielden aan de coronamaat­regelen.

Volgens burgemeest­er Bart De Wever (NVA) hebben vooral jongeren het moeilijk met de regels. Voor de hardnekkig­ste overtreder­s zal De Wever deze week 15 plaatsverb­oden onderteken­en, zei hij op de regionale zender ATV. ‘Dat wil zeggen dat ze opgepakt worden op het moment dat ze ergens naar een plein gaan.’

Contactbub­bels

In SintTruide­n moest de lokale politie zaterdag tussenkome­n op een barbecue die de pluskinder­en van gewezen schepen Pascal Vossius (Open VLD) organiseer­den. De man, die in april in het ziekenhuis van SintTruide­n verbleef wegens covid19, was daar ook op aanwezig, net zoals het liberale OCMWraadsl­id Jonas Schroyen. Die benadrukte tegenover Het Laatste Nieuws dat het ‘geen lockdownpa­rty’ was, maar ‘een gezellige barbecue die enkele dochters voor Moederdag organiseer­den’.

Sinds gisteren mogen we onze contacten ook uitbreiden met vier personen, al blijft vaak onduidelij­k hoe die ‘regel van vier’ precies ineen zit. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) kreeg kritiek nadat ze in De zevende dag had verklaard dat zij naar haar moeder op bezoek gaat en dat haar dochter bij haar op bezoek kwam. Dat is in strijd met het principe dat twee huishouden­s mogen worden gemengd. Door het bezoek aan te passen, kunnen De Block, haar dochter en haar moeder elkaar wel zien: ze gaan samen op bezoek bij de (groot)moeder, met als voorwaarde dat De Block, haar dochter én elk van hun huisgenote­n daarna met niemand anders nog een nieuwe contactbub­bel maken.

 ??  ?? Aan de fietserstu­nnel onder de Schelde in Antwerpen was het tot een uur aanschuive­n.
Aan de fietserstu­nnel onder de Schelde in Antwerpen was het tot een uur aanschuive­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium