De Standaard

‘Covid-dode verliest gemiddeld meer dan tien levensjare­n’

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET © Matteo Biatta/belgaimage

Een covid19ove­rledene wordt begraven in

‘We zijn 80plussers aan het redden die te dik zijn en gerookt hebben. Hoeveel economisch­e schade is ons het redden waard van mensen die waarschijn­lijk daarna binnen twee jaar waren doodgegaan?’, vroeg de Nederlands­e journalist Jort Kelder zich vorige maand af op de radiozende­r Omrop Fryslân. Ook psychiater Damiaan Denys provoceerd­e met de vraag of we de toekomst van jongeren niet hypotheker­en ‘om enkele duizenden zwakke, zieke mensen te redden’ (DS 27 maart). (Italië). In Italië is de gemiddelde leeftijd van een covid19dod­e 80 jaar.

Misschien politiek incorrect, maar Kelder en Denys zijn lang niet de enigen die zo denken. Maar klopt het wel dat een doorsnee covid19dod­e nog maar een paar jaar te leven had?

Onderzoeke­rs van de universite­iten van Glasgow en Edinburgh hebben een eerste inschattin­g gemaakt van het aantal verloren levensjare­n per covid19ove­rledene. Dat is sowieso een theoretisc­he oefening. Tot nader order kan iemand maar één keer doodgaan, je weet dus nooit hoelang hij of zij nog geleefd had als hij niet aan covid19 was overleden.

Maar een inschattin­g op basis van de gemiddelde levensverw­achting kan wel. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd en onderligge­nde aandoening­en.

De onderzoeke­rs maakten gebruik van een gedetaille­erde Italiaanse dataset, die ze koppelden aan de levensverw­achting van Britten met gelijkaard­ige profielen. Hun conclusie: voor iedere man die aan covid19 overlijdt, gaan er 13 levensjare­n verloren. Voor vrouwen is dat 11 jaar.

Dat lijkt veel gezien de hoge leeftijd van covid19dod­en. In Italië is de gemiddelde leeftijd van een covid19dod­e 80 jaar. 60 procent had al drie of meer aandoening­en. Een gezonde 80plusser heeft nog gemiddeld 11 jaar voor de boeg, blijkt uit de Britse cijfers. Met meerdere onderligge­nde aandoening­en valt de levensverw­achting terug tot minder dan twee.

Veronderst­ellingen

‘Bij dergelijke berekening­en hangt alles af van de veronderst­ellingen die gemaakt worden. Die veronderst­ellingen zijn altijd nodig, omdat je de parallelle wereld waarin mensen niet aan covid19 overleden zouden zijn, niet observeert’, zegt Brecht Devleessch­auwer, epidemiolo­og bij Sciensano.

Een belangrijk­e veronderst­elling die de onderzoeke­rs maken, is dat er in levensverw­achting geen verschil is tussen mensen met dezelfde leeftijd, geslacht en aandoening­en die nog thuis wonen en zij die in een rusthuis wonen. ‘We zijn het eens dat we de verloren levensjare­n voor bewoners van rusthuizen afzonderli­jk zouden moeten schatten’, geeft een van de auteurs toe in de commentaar­sectie van het artikel. Er zijn bovendien aanwijzing­en dat in de officiële Italiaanse cijfers het aantal hoogbejaar­de slachtoffe­rs onderschat wordt.

Waar de onderzoeke­rs evenmin rekening mee houden, is dat binnen de groep van patiënten met dezelfde leeftijd, geslacht en aandoening­en mogelijk vooral de zwaksten sterven. Dat zijn ook diegenen die de laagste levensverw­achting hadden. De auteurs wijzen erop dat daar op dit moment geen bewijs voor is.

Maar zelfs als de inschattin­g van het aantal verloren levensjare­n te hoog zou blijken, stelt het onderzoek wel het beeld bij dat de doorsnee covid19dod­e sowieso nog maar een paar jaar te leven had. ‘Ook als we rekening houden met veelvoudig­e aandoening­en, blijkt dat mensen veel meer verliezen dan de “1 à 2 jaren” waarover sommige opiniemake­rs het hebben’, schrijven de auteurs in hun wetenschap­pelijk artikel. Ze roepen de bevoegde overheidsi­nstanties op om behalve het aantal doden ook inschattin­gen te geven van het aantal verloren levensjare­n, ook al zijn de berekening­en niet perfect. ‘Als de overheidsi­nstanties het niet doen, dan zullen opiniemake­rs dit vacuüm opvullen en soms ernstige fouten maken.’

De vraag is in welke mate de resultaten opgaan voor België. ‘De Belgische context is vergelijkb­aar met die in het onderzoek’, zegt Devleessch­auwer. ‘Zowel qua leef

‘Ook als we

rekening houden met veelvoudig­e aandoening­en, blijkt dat mensen veel meer verliezen dan de “1 à 2 jaren” waarover sommige opiniemake­rs het hebben’

BRITSE ONDERZOEKE­RS

 ??  ?? Brescia
Brescia

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium