De Standaard

Welpjes van Noëlla en August zijn geboren

-

‘Wolf + wolf = ?’. Met een tweet liet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (NVA) gisteren weten dat de welpjes van Noëlla en August zijn geboren.

Meer informatie over de geboorte van de welpen wordt niet vrijgegeve­n. ‘Waar, wanneer, of ze gezien zijn, met hoeveel, het zijn allemaal vragen waarover we niets gaan zeggen’, klinkt het bij Natuur en Bos. Het is aan de hand van beelden van Noëlla dat de wolvenspec­ialisten het nieuws te weten kwamen. Op een bepaald moment was duidelijk te zien dat ze nog drachtig was. Maar op de laatste beelden is haar bolle buik verdwenen. De logische conclusie: de welpen zijn er. En dat is voor België een mijlpaal.

Hulpeloos

Dat een wolvin uit haar hol komt nadat ze welpen heeft gekregen, is volgens experten volstrekt normaal. ‘Af en toe komt Noëlla al buiten. Maar haar belangrijk­ste taak blijft de komende weken de zorg voor de jongen. Die zijn momenteel nog volstrekt hulpeloos.’

Natuur en Bos benadrukt dat het via het uitgebreid­e cameranetw­erk zeer nauw de wolven volgt. Op het terrein is er ook verhoogd toezicht. Op de eerste beelden van de welpjes is het nog wachten. Die krijgen we mogelijk als ze hun eerste uitstapjes maken in de buurt van het nest.

De Vlaamse regering keurde recent nog het decreet goed om de wolf in de hoogste beschermin­gscategori­e onder te brengen. Zo hebben de welpen de nodige rust voor een veilige en gezonde start. Voor zover bekend zijn er negen volwassen wolven in België: zes in Wallonië – daar leeft ook een koppel op de Hoge Venen – en drie in Vlaanderen, waaronder August en Noëlla.

In 2019 werd er net geen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium