De Standaard

200 hectare natuur illegaal voor de bijl

Groen trekt aan de alarmbel na het zien van de cijfers van illegale kappingen. Minister Zuhal Demir vertrouwt op opgelegd herstel.

- VAN ONZE REDACTEUR TOM YSEBAERT © Filip Franssen

Toen ze berichten las over illegale kappingen in Limburg – toegeschre­ven aan de in Leuven beruchte familie Appeltans – vroeg Vlaams Parlements­lid Mieke Schauvlieg­e (Groen) aan minister van Omgeving Zuhal Demir (NVA) hoeveel natuur illegaal verdwijnt in Vlaanderen.

De cijfers deden haar schrikken. In 2019 ging er net geen 64 hectare bos voor de bijl zonder vergunning. Bij de historisch­e poldergras­landen verdween bijna 112 hectare onder de ploeg. Nog eens meer dan 17 hectare andere beschermde vegetatie, bijvoorbee­ld heide, ging op de schop. Daar kwam nog 18 kilometer verloren gegane kleine landschaps­elementen, zoals hagen, bij. De inspecteur­s van het Agentschap voor Natuur & Bos schreven in 2019 136 aanmaninge­n en 147 processenv­erbaal uit.

‘Dat is alles samen zowat een hap van 200 hectare die achter onze rug uit de Vlaamse natuur is genomen’, betreurt Schauvlieg­e. In 2018 lagen de cijfers iets lager, maar kwam het totaal toch uit op ongeveer 145 hectare.

Minister Zuhal Demir noemt deze 200 verdwenen hectare op haar beurt ‘aanzienlij­k’. ‘Deze illegale vegetatiew­ijzigingen vormen inderdaad een ernstig ecologisch probleem.’ Toch relativeer­t ze een en ander. In meer dan negen op de tien gevallen kreeg de boosdoener van de natuurinsp­ectie de verplichti­ng opgelegd om het stuk natuur in zijn oorspronke­lijke staat te herstellen. Soms moeten ze de toestand ecologisch beter maken dan voordien, bijvoorbee­ld als ze gekapte exotische boomsoorte­n moeten vervangen door inheemse. Wanneer een overtreder geen gevolg geeft aan de opgelegde maatregele­n, hangen hem of haar dwangsomme­n boven het hoofd.

Natuurinsp­ecteurs

Voor Schauvlieg­e maakt dat herstel de geleden schade amper goed. ‘Herstel brengt de oorspronke­lijke natuurwaar­de niet zomaar terug’, zegt ze. ‘Het duurt ettelijke jaren voor die weer is opgebouwd. Ondertusse­n zijn we het landschap kwijt en krijgt ook de rijkdom aan planten en diersoorte­n een klap.’

Deze cijfers geven ook alleen de inbreuken weer die door getuigen – boswachter­s, wandelaars of buurtbewon­ers – werden gemeld. Hoeveel er niet worden gemeld, hebben we het raden naar. ‘Systematis­che controle op dergelijke illegale aanslagen op de natuur gebeurt niet’, betreurt Schauvlieg­e. ‘Er zijn gewoon te weinig natuurinsp­ecteurs en zij hebben een te groot werkgebied en te veel taken. Hun aantal is de jongste jaren door besparinge­n ook afgebouwd.’ De burgemeest­ers van de Limburgse gemeenten Kortessem en Hoeselt uit de Appeltansv­erhalen hadden net dezelfde vraag: zet meer natuurinsp­ecteurs in.

Demir reageert op die kritiek met de aankondigi­ng dat er dit jaar zes extra inspecteur­s aangenomen worden, wat het aantal nieuwe krachten op acht brengt. Schauvlieg­e vreest dat dat ten koste zal gaan van andere onderdelen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Reageren op meldingen is niet de enige manier van handhaven, zegt Demir nog. ‘Er zijn wel degelijk geregeld gerichte acties door de natuurinsp­ectie. Wanneer de inspecteur­s tijdens hun patrouille­s een overtredin­g vaststelle­n, blijft dat niet zonder gevolg.’

Extra bos

‘Herstel brengt de

oorspronke­lijke natuurwaar­de niet zomaar terug. Het duurt ettelijke jaren voor die weer

is opgebouwd’

In het regeerakko­ord staat dat er 4.000 hectare bosuitbrei­ding komt en dat 20.000 hectare extra onder natuurbehe­er gebracht wordt. Volgens Schauvlieg­e maken de illegaal verdwenen hectares het halen van die doelen (nog) moeilijker. ‘De hectares die illegaal verdwijnen, moet je in de balans meenemen, dus moet er de facto nog meer nieuw bos bijkomen. Ter vergelijki­ng: in 2018 werd ook 217 hectare bos met vergunning gekapt, boven op de 50 hectare die zonder vergunning gerooid werd.’

Demir maakt zich sterk dat de doelstelli­ngen niet in het gedrang komen. ‘De opgelegde herstelmaa­tregelen zijn altijd volledige compensati­es of soms zelfs meer. In de natuurboek­houding is er netto dus weinig effect.’

MIEKE SCHAUVLIEG­E Groen

 ??  ?? 64 hectare bos gekapt zonder vergunning.
64 hectare bos gekapt zonder vergunning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium