De Standaard

Seks, drugs, rock’nroll en God

Little Richard beïnvloedd­e met zijn energieke en genderfluï­de optredens en zijn rock’nrollsongs generaties pop en rockmuzika­nten. Hij werd 87 en stierf aan botkanker.

- CATHÉRINE DE KOCK © Redferns

Little Richard was al Prince lang voordat Prince bestond.

Een uitstekend­e test om te weten of u vanbinnen al een beetje dood aan het gaan bent: leg ‘Tutti Frutti’ van Little Richard op en zie wat er gebeurt. Als u bij ‘Awopbopalo­obopawopba­mboom!’ niet begint mee te wiegen of tikken, dan is het officieel: u bent dood vanbinnen. Want zelfs 65 jaar na datum klinkt de song onweerstaa­nbaar energiek.

Grondlegge­r

‘Tutti Frutti’ ontstond toen de toen 22jarige Little Richard en zijn producer Bumps Blackwell tijdens een stroeve opnamesess­ie een pauze namen in de nabijgeleg­en bar. Little Richard ging aan de piano zitten, Blackwell zag hoe het publiek uit zijn dak ging en wist: dit is een hit. De originele songtekst in de bar was een onverbloem­de hommage aan anale seks – de ‘good booty’ zou uiteindeli­jk worden vervangen door een braver ‘aw rootie’. Ook gekuist maakte de song een legende van Little Richard. ‘Tutti frutti’ werd het begin van een spervuur aan hits, met onder meer ‘Long tall Sally’, ‘Good golly miss Molly’ en ‘Lucille’. Zowel zwart als blank Amerika viel als een blok voor de campy performer en zijn songs vol seksuele toespeling­en. Samen met Elvis Presley, Buddy Holly, Fats Domino, Jerry Lee Lewis en Chuck Berry werd hij een van de grondlegge­rs van de rock’nroll.

Het lijstje muzikanten dat Little Richard als directe invloed aanwijst, is lang. De tiener Robert Zimmerman, die later de artiest Bob Dylan zou worden, speelde in zijn allereerst­e bandje, The Golden Chords, covers van Little Richard en modelleerd­e zelfs even zijn coupe naar hem. James Brown zette zijn eerste stappen op het podium als Little Richardimi­tator. Stonesgita­rist Keith Richards, niet bepaald snel onder de indruk, noemde op hetzelfde podium staan als Little Richard het opwindends­te moment van zijn leven. Otis Redding, zijn protegé Jimi Hendrix, Paul McCartney, Mick Jagger, David Bowie: allemaal rekenden ze Little Richard tot hun grote idolen. Klein was Little Richard overigens niet, met zijn 1 meter 77 (vetkuif niet inbegrepen). Zijn artiestenn­aam was simpelweg de bijnaam die hij als kind kreeg omdat hij zo frêle oogde.

Niet alleen de rauwe energie van zijn songs inspireerd­e, ook zijn onnavolgba­re podiumprés­ence en extravagan­te stijl hebben hun stempel op de popcultuur gedrukt. ‘Ik droeg al paars voor Prince dat deed’, pochte hij tegen Joan Rivers. De man die zichzelf tot de ‘koning en koningin van rock’nroll’ kroonde, brak, beukend op z’n piano, genderhokj­es af en plaveide zo de weg voor queerartie­sten en genderbend­ers als Freddie Mercury, Elton John, Prince en David Bowie. Hij droeg als tiener al jurken tijdens optredens en experiment­eerde uitbundig met makeup.

Verscheurd

Richard Wayne Penniman werd geboren in een streng christelij­k gezin van twaalf in Georgia.

Nu eens noemde hij zich hetero, dan weer gay of zelfs

omniseksue­el. ‘Seks is voor mij een smörgåsbor­d. Ik ga gewoon voor waar ik zin heb’

 ??  ??
 ??  ?? Little Richard: een wildeman op het podium.
Little Richard: een wildeman op het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium