De Standaard

Johnson krijgt forse kritiek

Boris Johnson begint aan een heel voorzichti­ge heropening van het land. Meteen klinkt kritiek. Hij is onduidelij­k en blaast koud en warm.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Weet Boris Johnson waaraan hij begint? De Britse premier maakte gisteravon­d in een toespraak tot de natie een stappenpla­n bekend waardoor ook de Britten langzaam weer naar buiten kunnen. Van een opheffing van de lockdown is nog geen sprake – winkels en enkele scholen kunnen op zijn vroegst vanaf juni opengaan – maar de coronamaat­regelen worden wel voorzichti­g aangepast.

Meer nog dan in andere landen neemt Johnson een risico. Dat een versoepeli­ng bijna automatisc­h leidt tot een heropflakk­ering van het virus, tonen de gebeurteni­ssen in Duitsland en ZuidKorea. Bij onze oosterbure­n is de reproducti­egraad – het aantal mensen dat geinfectee­rd wordt door een besmette patiënt – na de versoepeli­ng gestegen naar 1,1. In ZuidKorea moet het uitgaansce­ntrum van Seoel weer op slot (zie hiernaast).

Duitsland en ZuidKorea zijn nochtans landen die geprezen worden om hun goede aanpak, waardoor het aantal besmetting­en altijd onder controle is gebleven. Dat kan van het Verenigd Koninkrijk niet gezegd worden. De Britten zijn sinds vorige week de Europese koploper ‘coronadode­n’. De vraag is zelfs of het aantal besmetting­en al over zijn piek is.

Dat Johnson een grote gok waagt, weet hij maar al te goed. Het werd hem dit weekeinde nog eens duidelijk gemaakt door zijn wetenschap­pelijke adviseurs. Die hebben hem gewaarschu­wd dat een te snelle versoepeli­ng kan leiden tot 100.000 doden tegen het einde van het jaar.

Dreigingsn­iveaus

Van een ‘grote heropening’ van het land is zeker geen sprake. Johnson drukte zijn landgenote­n op het hart dat ze voorzichti­g moeten blijven. Maar de centrale boodschap dat ze ‘thuis moeten blijven’, is vervangen door de slogan dat ze ‘waakzaam moeten blijven’. ‘Stay alert. Control the virus’, klinkt het.

De regering wil werken met een waarschuwi­ngssysteem met vijf niveaus die aangeven hoe groot de dreiging is. Het systeem is gemodellee­rd naar de niveaus van terreurdre­iging. De voorbije weken gold dreiging 4 – het virus was niet onder controle. Johnson hoopt naar niveau 3 – het virus is ‘onder controle’ – te gaan. Johnson drukte gisteren iedereen opnieuw op het hart zo veel mogelijk thuis te blijven, maar wie niet van thuis kan werken, wordt wel ‘actief aangemoedi­gd’ naar zijn werk te gaan.

De vraag is of hij daarmee niet te voluntaris­tisch is. Zijn critici vinden dat de nieuwe slogan het verkeerde signaal geeft. Blijkbaar was er ook nauwelijks overleg met de collegapre­miers in Schotland en Wales. Daarom liet Nicola Sturgeon meteen weten dat voor de Schotten de boodschap blijft dat ze thuis moeten blijven. Zij werd bijgetrede­n door de eerste minister van Wales. Labourleid­er Keir Starmer vindt het niet verantwoor­d mensen aan te moedigen naar hun werk te gaan zonder dat er een veiligheid­splan is.

Ook verschille­nde virologen hekelden de nieuwe slogan. ‘De bevolking wordt het best geholpen met een korte, maar duidelijke boodschap’, zei Til Wykes, vicedecaan neuroweten­schappen aan het Londense King’s College. ‘De nieuwe slogan is kort, maar allesbehal­ve duidelijk. Wat betekent “waakzaam’’ blijven concreet?’

Twee weken quarantain­e

Johnson besef dat hij zich op glad ijs begeeft. Hoewel de bevolking zeker nog vertrouwen heeft in de premier, groeit de kritiek. In een opiniepeil­ing zegt een meerderhei­d van de Britten dat het VK de crisis slechter heeft aangepakt dan de andere Europese landen. Velen vinden dat Johnson te laat in actie is geschoten.

Toen de rest van Europa al dicht was, kwamen nog 18 miljoen reizigers het VK binnen via de luchthaven­s. Daar waren zelfs vluchten uit Wuhan bij. Al die binnenkome­rs werden niet gecontrole­erd. Ook dat is een verklaring waarom het virus zo hard heeft toegeslage­n. Die les heeft Johnson wel geleerd. Voortaan zal iedereen die aankomt, twee weken in quarantain­e moeten. Maar ook daar kwam al protest tegen. De luchtvaart­maatschapp­ijen spreken van een ‘verwoesten­d effect’. Voor wie uit Frankrijk komt, geldt de maatregel voorlopig niet. Dat liet het kabinet van president Emmanuel Macron weten nadat er overleg was geweest met Londen.

Een meerderhei­d van de Britten vindt dat het VK de crisis slechter heeft aangepakt dan de andere Europese landen

 ?? © afp ?? De centrale boodschap van Boris Johnson is nu niet meer ‘blijf thuis’, maar ‘wees waakzaam’. Te vaag, volgens critici.
© afp De centrale boodschap van Boris Johnson is nu niet meer ‘blijf thuis’, maar ‘wees waakzaam’. Te vaag, volgens critici.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium