De Standaard

Duitsland versoepelt met bang hart

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © afp © reuters

Duitsland versoepelt de coronamaat­regelen, maar ziet het aantal besmetting­en weer stijgen. En ook ZuidKorea sluit bars na nieuwe infecties.

Met slogans als ‘wij zijn het volk’, oproepen tot verzet en uithalen naar politici (‘de verraders van het volk’) kwamen zaterdag duizenden demonstran­ten op straat in grote Duitse steden, om te protestere­n tegen de coronamaat­regelen en de gedeelteli­jke sluiting van het economisch­e en maatschapp­elijke leven. In de hoofdstad Berlijn, waar 1.200 mensen onaangekon­digd verzamelde­n op de bekende Alexanderp­latz, bekogelden demonstran­ten de politie met glazen flessen en werden 86 betogers opgepakt.

In andere steden verliepen de betogingen vreedzaam, maar werden de regels voor het fysiek afstand houden met de voeten getreden en droegen velen geen mondmasker. In München en Stuttgart was toestemmin­g gegeven voor een kleine demonstrat­ie, maar kwamen duizenden mensen op de been. Onder hen zowel extreemrec­htse als extreemlin­kse betogers, alsook enkele bekende complotden­kers en antivaxxer­s.

De regering van Angela Merkel heeft woensdag nog maar een verdere versoepeli­ng van de maatregele­n aangekondi­gd en zette het licht op groen voor de deelstaten om zelf te beslissen over de heropening van onder meer winkels, restaurant­s, bars, universite­iten en bioscopen. Ook de Bundesliga wordt zaterdag weer op gang getrapt – weliswaar in lege stadions. Volgens de federale regering is er genoeg vooruitgan­g geboekt bij het indammen van het virus.

In de deelstaat Beieren, bijvoorbee­ld, gaan álle winkels en winkelcent­ra vandaag weer open, restaurant­s volgen op 25 mei. Volgens het blad Der Spiegel lopen grote Duitse winkelstra­ten ook nu al opnieuw aardig vol. Op basis van tellingen met lasers bedraagt het aantal passanten in grote winkelstra­ten 70 procent van het gemiddelde aantal vorig jaar, hoewel dit sterk afhankelij­k blijft van plaats tot plaats.

Nochtans is het covid19gev­aar nog niet geweken. Integendee­l, het aantal nieuwe besmetting­en versnelt weer, tonen nieuwe analyses van het Robert Koch Instituut, dat aan het federale ministerie van Volksgezon­dheid rapporteer­t. Zaterdag meldde het instituut dat het zogenaamde reproducti­egetal van het coronaviru­s weer boven de grens van 1 is gestegen, waardoor het aantal infecties weer toeneemt. Tien patiënten besmetten nu gemiddeld elf patienten. Om de pandemie onder controle te krijgen, moet het reproducti­egetal onder 1 liggen.

Nachtclubs in Seoel

Dat een versoepeli­ng van de coronamaat­regelen een moeilijke evenwichts­oefening wordt, blijkt niet alleen in Duitsland. Ook in ZuidKorea – geprezen voor het snel en succesvol indammen van het virus – waarschuwd­e president MoonJae voor een tweede golf van besmetting­en. ‘Het is niet voorbij tot het voorbij is’, klonk het. Het land staat voor ‘een verlengde oorlog’ tegen covid19.

Terwijl er de afgelopen weken nog amper nieuwe infecties werden gemeld, kende ZuidKorea

Na een eerdere heropening besliste

Op de gisteren een onverwacht­e opstoot, met 34 besmetting­en op één dag. Het land test massaal en volgt besmetting­en nauwgezet op. Uit een analyse blijkt dat een 29jarige jongeman bij bezoeken aan verschille­nde nachtclubs in de hoofdstad Seoel minstens 54 mensen heeft besmet en potentieel met 1.500 clubganger­s in contact kwam. Seoel besliste om cafés, karaokebar­s en discotheke­n opnieuw te sluiten. Vanaf woensdag zouden de scholen opnieuw de deuren openen, maar die plannen gaan nu mogelijk niet door.

Een 29jarige ZuidKoreaa­n besmette bij het uitgaan minstens 54 anderen

om cafés, karaokebar­s en discotheke­n weer te sluiten. in Berlijn protesteer­den 1.200 mensen tegen de lockdownma­atregelen.

 ??  ?? Seoel
Seoel
 ??  ?? Alexanderp­latz
Alexanderp­latz

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium