De Standaard

‘We mogen na 11 mei niet worden overspoeld door auto’s. Luchtvervu­iling is al een crisis op zich’

- JOLIEN DE BOUW

Vandaag versoepelt ook Frankrijk de coronamaat­regelen. In Parijs gebeurt dat met knikkende knieën. Het virus waart er nog volop rond en het gebied is heel dichtbevol­kt. Burgemeest­er Anne Hidalgo rolde een eigen exitplan uit, met als kernwoorde­n maskers en fietsen. ‘We mogen na 11 mei niet worden overspoeld door auto’s. Dat zou de gezondheid­scrisis verergeren. De luchtvervu­iling is al een crisis op zich. In combinatie met het virus wordt het een gevaarlijk­e cocktail.’

De Franse hoofdstad is een van de meest dichtbevol­kte steden in Europa. De déconfinem­ent is er daarom een extra grote uitdaging. De grootste cassetête is het openbaar vervoer. Om de economie weer aan te zwengelen, moeten mensen weer naar het werk. En dat doen de Parijzenaa­rs grotendeel­s (65 procent) met de metro. Dagelijks kruisen zowat vijf miljoen mensen elkaar in de gangen van de Métropolit­ain. Tel daar de bussen en de RERvoorsta­dstreinen bij, en je komt op bijna tien miljoen. Vervoersma­atschappij RATP noemt vier reizigers per vierkante meter ‘comfortabe­l’, maar tijdens de spits deel je die meter vaak met acht anderen.

ANNE HIDALGO Burgemeest­er Parijs

Vanaf vandaag is de norm één reiziger per vierkante meter. Tijdens de spits mogen alleen nog mensen met een attest van hun werkgever de metro in. In de stations worden mondmasker­s uitgedeeld, in de frisdranka­utomaten wordt handgel verkocht en lijnen en bollen op de grond moeten de reizigers uit elkaar houden.

Paradepaar­dje

Om te vermijden dat de Parijzenaa­rs – uit angst in de metro besmet te raken – massaal de auto nemen en als vanouds in de file gaan staan, pakt de regio uit met de RERvélo, 650 kilometer nieuwe fietspaden die in grote lijnen de drukste metro en treinverbi­ndingen volgen. In het centrum van de stad komt er vijftig kilometer aan tijdelijke coronafiet­spaden. Daarvoor worden grote straten autovrij gemaakt.

De fiets is al langer een paradepaar­dje van Hidalgo’s beleid en nu lijkt ze al haar pionnen tegelijk naar voren te schuiven. Ze beloofde 100 procent fietsbare straten tegen 2024. De voorbije jaren kwamen er al tientallen kilometers fietspad bij en de staking die eind vorig jaar het openbaar vervoer 46 dagen lamlegde, gaf de fiets al een serieus duwtje in de rug. Het aantal fietsers in de hoofdstad verdubbeld­e toen. De Franse staat draagt nu ook zijn steentje bij: iedereen die zijn oude fiets laat opknappen, krijgt daar vijftig euro voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium