De Standaard

Wat wist oppositie over mislukte inval?

- VAN ONZE MEDEWERKER LODE DELPUTTE © ap

Veiligheid­stroepen van het Venezolaan­se regime hebben vorige week een militaire invasie verhinderd waarbij huurlingen uit de VS betrokken waren. Het plot brengt oppositiel­eider Guaidó in een lastig parket.

Er hangt een waas van mysterie rond operatieGe­deón, de poging van een zestigtal dissidente Venezolaan­se militairen en enkele voormalige Special Forces uit de VS, vorige week, om Venezuela binnen te vallen en president Nicolás Maduro te kidnappen.

De feiten dateren al van vorige zondag, maar Maduro maakte ze woensdag pas bekend. Sindsdien richt de autoritair­e president zijn pijlen meer dan ooit op oppositiel­eider Juan Guaidó, Amerikaans president Donald Trump en diens Colombiaan­se ambtgenoot Iván Duque. Die willen Maduro een voor een de laan uit, maar ontkennen ook maar iets met de zaak te maken te hebben.

De bekentenis van de Amerikaan Luke Denman (34), een van de gearrestee­rde Special Forces, roept nochtans de nodige vragen op. Aan de Boliviaans­e inlichting­endiensten vertelde Denman dat zijn detachemen­t belast was met het overnemen van de controleto­ren op de internatio­nale luchthaven van Caracas. De overname had tot doel Maduro heimelijk per vliegtuig naar de VS te verplaatse­n eenmaal hij was opgepakt.

Denman en zijn kompaan Airan Berry (41) waren ingehuurd door het in Florida gevestigde veiligheid­sbedrijf Silvercorp USA. Dat wordt geleid door de vroegere groene baret Jordan Goudreau, die inmiddels al openlijk toegaf dat hij achter Gedeón zit.

Geen groen licht

Denman en Berry opereerden vanuit Colombia, waar de voorbije jaren niet alleen 1,8 miljoen haveloze Venezolaan­se burgers heen vluchtten, maar ook heel wat gedesertee­rde soldaten. In de afgelegen Colombiaan­se grensregio La Guajira zouden Denman en Berry de manschappe­n getraind hebben die vorige week bij Gedeón betrokken waren.

‘Ik zou zo’n klein groepje niet sturen, no, no no!’, weerlegde Trump Maduro’s aantijging­en. ‘Ik steun geen geheime invasies, ik ben een democraat’, reageerde op zijn beurt de Colombiaan Duque. Ook de Venezolaan­se oppositiel­eider Guaidó, door Washington erkend als overgangsp­resident, ontkent elke betrokkenh­eid bij de gefnuikte inval.

Toch valt dat laatste nog te bezien. Een contract waar The Washington Post de hand op kon leggen, en dat onderteken­d werd door Guaidó, de Venezolaan­se opposities­trateeg Juan José Rendón en

Silvercorp­ceo Gourdeau, maakt gewag van een som van 212,9 miljoen dollar, ‘verzekerd door Venezolaan­se olievaten’, om een regimewiss­el tot stand te brengen.

In een interview met de Spaanstali­ge afdeling van CNN zei Rendón dat het plan ‘op zeker moment’ deel uitmaakte van een denkpiste, maar ‘nooit groen licht kreeg’. ‘Ik houd me aan de grondwet’, beklemtoon­de Guaidó zelf.

Wat is er dan wél gebeurd? Insiders denken dat bij de afvallige Venezolaan­se militairen in Colombia het geduld op was en dat, bij gebrek aan dekking door de democratis­che oppositie, ze op eigen houtje zijn gaan handelen.

‘Het ziet ernaar uit dat Guaidó de touwtjes niet langer in handen heeft’, zegt Ronal Rodríguez, professor internatio­nale betrekking­en aan de Universida­d del Rosario in Bogotá. ‘Hij is het die de soldaten vorig jaar opgeroepen heeft te deserteren en naar Colombia te komen. Hij is het die hen daarna niet georganise­erd kreeg.’

Volgens Rodríguez is de trigger voor de actie van vorige zondag overigens covid19. ‘In Colombia zijn talloze Venezolane­n hun baan kwijt, in Venezuela heeft Maduro, wat hij zelf ook beweert, de crisis niet onder controle. Dus vonden de soldaten de tijd rijp voor actie. Een foute gok: het regime kan de humanitair­e situatie niet aan, maar de oppositie evenmin. Dit is het slechtst mogelijke moment voor een regimewiss­el.’

Intussen ontkent het State Department in Washington elke ‘rechtstree­kse’ betrokkenh­eid. Er is ook een onderzoek ingesteld naar Silvercorp.

Een contract, onderteken­d door Guaidó, maakt gewag van een som van 212,9 miljoen dollar om een regimewiss­el tot stand te brengen

 ??  ?? President Nicolás Maduro met het bewuste contract voor de regimewiss­el.
President Nicolás Maduro met het bewuste contract voor de regimewiss­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium