De Standaard

Commissie haalt uit naar Duits Grondwette­lijk Hof

-

‘Het laatste woord over EUwetgevin­g wordt in Luxemburg (de hoofdzetel van het Europees Hof van Justitie, red.) gesproken, nergens anders.’ Dat zei Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen gisteren in een mededeling als reactie op een controvers­ieel arrest van het Duitse Grondwette­lijke Hof in Karlsruhe. Dat had dinsdag geoordeeld dat de Europese Centrale Bank (ECB) zich moet verantwoor­den voor de massale aankoop van obligaties in het kader van een opkoopprog­ramma dat in 2015 startte. De ECB kreeg daarvoor drie maanden de tijd.

Op het Duitse arrest was onmiddelli­jk veel kritiek gekomen. Het Europees Hof van Justitie publiceerd­e bij hoge uitzonderi­ng een persberich­t waarin het duidelijk maakte dat de rechters in Karlsruhe niet bevoegd zijn.

De Commissie overweegt zelfs een inbreukpro­cedure te openen tegen Duitsland. Dat kan ze als lidstaten de EUwetgevin­g volgens haar met de voeten treden.

Experts waarschuwd­en dat de uitspraken van het Duitse Grondwette­lijk Hof de Europese rechtspraa­k kan ondermijne­n. Landen als Polen en Hongarije, waartegen al langer Europese procedures lopen, zien zich gesterkt in hun verzet tegen Europa.

Ook het eurosystee­m komt door de uitspraak van de Duitse rechtbank mogelijk op de helling te staan. De vrees bestaat dat als de ECB niet kan aantonen dat haar opkoopprog­ramma proportion­eel is, de Duitse Bundesbank niet meer kan deelnemen aan dat programma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium