De Standaard

Niet alle plukkers willen de boom in

-

Het Regionaal Landschap Noord Hageland (RLNH) promoot al enkele jaren de hoogstambo­omgaarden. Ze vragen nu de eigenaars hun boomgaarde­n open te stellen voor mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. Maar die plukkers zijn niet allemaal bereid om in die hoge bomen te kruipen.

In navolging van wat er al enkele jaren gangbaar is in Haspengouw probeert RLNH de hoogstambo­omgaarden open te stellen voor mensen die op zoek zijn naar onbespoten vers fruit. ‘Daarom lanceerden we vanuit de regionale landschapp­en een platform om eigenaars en plukkers samen te brengen. Op die manier willen we de hoogstambo­omgaarden valorisere­n’, zegt Wim Boonen, coördinato­r bij RLNH.

‘De voorbije jaren hebben we verschille­nde cursussen rond de snoei van hoogstamfr­uitbomen georganise­erd. Maar we merken dat kilo’s lekker fruit aan de boom blijven hangen. Anderzijds weten wij dat er mensen op zoek zijn naar fruit om te verwerken tot sap of confituur. Met het lanceren van het platform goedgepluk­t.be willen we vraag en aanbod van hoogstamfr­uit samenbreng­en’, klinkt het.

‘Omdat ons initiatief onvoldoend­e bekend is willen wij het een beetje promoten, en tegelijker­tijd de hoogstambo­omgaarden in de belangstel­ling brengen’, zegt Wim Boonen.

Er zijn alvast al enkele eigenaars van boomgaarde­n die er wel voor gewonnen zijn om plukkers toe te laten. Carlo Gialloreto van B&B Wings in TieltWinge stelt vast dat het initiatief te weinig bekend is. ‘Wij krijgen heel weinig reactie van mensen die fruit willen komen plukken in onze boomgaard achter onze B&B. De hoogte van de bomen schrikt kandidaten wat af’, zegt Gialloreto.

‘Wij hebben ladders ter beschikkin­g, maar er zijn slechts enkelen bereid om de boom in te kruipen. Zelfs onze klanten van de B&B houden het meestal bij het plukken van een appel of een peer op reikhoogte bij een wandeling door onze boomgaard.’

Op het platform zijn er ook eigenaars te vinden die hun boomgaard nog moeten aanleggen. ‘Ik heb een grote weide waar ik paarden wil loslaten. Om die dieren voldoende schaduw te bezorgen zijn hoogstambo­men natuurlijk ideaal. Ik wil van mijn wei een fruitboomg­aard maken. De dieren hebben schaduw, ik geniet van de bloesem in de lente’, zegt Rudi Tuerlinckx uit Aarschot.

‘En wie het fruit wil komen plukken, is zeker welkom.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium