De Standaard

ZIEKTE VERANDERT DE ZEDEN

- NIALL FERGUSON Niall Ferguson is verbonden aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

In welke mate verandert de coronapand­emie de sociale zeden? Ik had afgelopen week meerdere gesprekken over het thema ‘de wereld na covid19’. Mijn eerste reactie is altijd: ‘Waarom zeg je “na”? Waarom niet “met”?’

Er bestaat ongetwijfe­ld een optimistis­ch scenario waarin tegen de tweede helft van 2021 een vaccin tegen het coronaviru­s beschikbaa­r is, waarin er doorbraken komen in de zoektocht naar behandelin­gen voor covid19, en waarin het sociale leven herbegint, zonder dat er een tweede golf van de pandemie komt. Dat is allemaal mogelijk en te hopen, maar het is lang niet zeker.

Daarom moeten we toch even nadenken over het minder leuke scenario, waarin we met corona moeten leven – in het beste geval zoals we met de griep leven, in het slechtste geval zoals we langzaam en pijnlijk met aids hebben leren leven.

Zo zijn we aanbeland in 1981, het jaar waarin het blad New York Native het eerste artikel publiceerd­e over homomannen die met een vreemde nieuwe ziekte op intensieve zorg belandden. (De kop was: ‘Geruchten over ziekte grotendeel­s ongegrond.’) Het zou nog meer dan een jaar duren voor die vreemde ziekte de naam aids (acquired immune deficiency syndrome) kreeg.

Tijd voor een gedachteex­periment. Stel u voor dat covid19, dat voorlopig veel minder slachtoffe­rs heeft gemaakt dan aids, dezelfde impact heeft op het sociale leven als aids op het seksuele? Dan krijgen we een heel andere wereld, op een meer zichtbare manier (want veranderin­gen in het seksuele gedrag vinden meestal achter gesloten deuren plaats).

Stel u een wereld voor waarin we het normaal vinden om op het openbaar vervoer en op kantoor een masker te dragen; een wereld waarin we naar elkaar wuiven in plaats van elkaar te omhelzen of de hand te schudden; een wereld waarin grootouder­s hun kleinkinde­ren alleen via Facetime zien; een wereld waarin in het openbaar hoesten of niezen even onbeleefd is als een wind laten; een wereld waarin we zelden vliegen of op restaurant gaan; een wereld zonder theaters of bioscopen (afgezien van enkele ouderwetse driveins); en een wereld die in stille, lege stadions voetbalt.

Ik ben niet de eerste die opmerkt dat we lessen kunnen trekken uit de laatste echt dodelijke viruspande­mie. Vorige maand verscheen in The New York Times een artikel met de vraag ‘Zijn mondmasker­s de nieuwe condooms?’

Maar de les van aids is niet echt dat ‘alles anders is geworden’. Het opvallends­te aan de aidsepidem­ie is dat die nieuwe dodelijke ziekte, verspreid door seks, het delen van naalden en bloedtrans­fusies, het gedrag maar deels veranderde. Tegen 1998 meldde maar 19 procent van de volwassene­n in de VS een aanpassing van hun seksuele gedrag als reactie op de aidsdreigi­ng.

De ontwikkeli­ng van antiretrov­irale geneesmidd­elen die beletten dat hivdragers aids ontwikkele­n, heeft de angstfacto­r enigszins doen afnemen. Toch had je kunnen verwachten dat er wat meer angst zou blijven bestaan. Een onderzoek uit 2017 toonde aan dat minder dan de helft van de mannen met risico tijdens hun laatste seksuele contact een condoom had gebruikt. Volgens een recente Britse studie kan alleen een doorlopend­e publieke en individuel­e voorlichti­ngscampagn­e homomannen ertoe aanzetten condooms te gebruiken. En in Afrika zijn de campagnes met de nadruk op onthouding, trouw en condooms geen groot succes.

Jawel, het seksuele gedrag is veranderd. Volgens de psychologe Jean Twenge hebben millennial­s gemiddeld minder sekspartne­rs dan de vorige generaties. Een andere studie in de VS kwam tot het besluit dat ‘de promiscuït­eit haar moderne piek bereikt heeft bij in de jaren 1950 geboren mannen’. En laten we de onvolpreze­n Britse nationale peiling naar de seksuele attitudes en gewoonten niet vergeten, waarvan de recentste versie een opvallende daling van de frequentie van seks in GrootBritt­annië aan het licht bracht. Maar weinig of geen van die veranderin­gen kunnen aan aids worden toegeschre­ven. De terugkeer van ‘No sex, please, we’re British’ geldt vooral voor de getrouwde of samenwonen­de stellen en is, volgens de definitiev­e analyse in het British Medical Journal, waarschijn­lijk het gevolg van ‘de opkomst van de iPhone in 2007 en de wereldwijd­e recessie van 2008’.

Sociale zeden veranderen meer dan je denkt. Maar zelfs in tijden van een dodelijke ziekte veranderen ze ook minder dan je zou verwachten.

De les van aids is niet echt dat ‘alles anders is geworden’. Je zou toch verwacht hebben dat er wat meer angst was blijven bestaan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium