De Standaard

Herhalen helpt

We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat haat, onverdraag­zaamheid en racisme een kanker voor en in de samenlevin­g zijn, schrijft JOS GEYSELS.

- JOS GEYSELS Wie? Minister van staat. Wat? We moeten op onze woorden letten om onze democratis­che waarden te behouden. En we moeten blijven herhalen hoe belangrijk die waarden zijn.

‘Lang vond ik dat er wel genoeg over gezegd was’, schrijft Tom Naegels (DS 9 mei), verwijzend naar de herdenking­en van het einde van de Tweede Wereldoorl­og op 8 mei 1945.

Herhalen en herhalinge­n. Ze lijken in te gaan tegen de tijdgeest van de permanente vernieuwin­g. Wie iets herhaalt, is een zeur en ‘maakt geen nieuws’. Maar herhalinge­n werken. De herhalings­oefeningen in het onderwijs, de Lottospotj­es op tv, de terugkeren­de rituelen in ons dagelijks leven, de blijvende waarschuwi­ngen van VRT en VTM om in coronatijd­en afstand te houden … Al die herhalinge­n geven een patroon van betekeniss­en aan ons gedrag en opvattinge­n. Als mensen elke dag horen dat er een vluchtelin­gen‘tsunami’ op ons afkomt, en als sommige politici vluchtelin­gen omschrijve­n als ‘gelukzoeke­rs’, dan heeft dat maatschapp­elijke invloed. Dan worden die woorden, zeker als ze voortduren­d herhaald worden, gemeengoed.

Theatraal en apocalypti­sch

Iemand die de macht van de taal aan de lijve ondervond, was de Duitse taalkundig­e Victor Klemperer (18811960). Deze filoloog van joodse afkomst overleefde de naziterreu­r omdat hij ‘bevoorrech­t’ was. Hij was namelijk gehuwd met een ‘zuiver Arische’ en kon zo ontsnappen aan de concentrat­iekampen. In Het bittere einde, een dagboek dat hij bijhield tussen 1933 en 1945, beschrijft hij angstwekke­nd nauwkeurig hoe de nazi’s op systematis­che wijze zijn werk, huis, eer, familie en vrienden afnamen en hem in een permanente lockdown plaatsten. Veel van zijn dagboeknot­ities eindigden met een kattebelle­tje waarin hij opmerkinge­n formuleerd­e over de dominante taal in Duitsland. Na de oorlog gebruikte hij die aantekenin­gen als materiaal voor zijn boek LTI (Lingua Tertii Imperii) waarin hij de taal van het Derde Rijk analyseerd­e.

Taal is immers niet alleen een communicat­iemiddel. ‘Ze dicht mij, stuurt ook mijn gevoel en mijn psychische wezen, naarmate ik me vanzelfspr­ekender en onbewuster aan haar overgeef’, schreef Klemperer. En die overgave kwam er in Duitsland, de taal van de nazi’s werd de taal van veel mensen. In die taal toonde zich de meester, de Führer.

Het was ‘de taal van de bezwering, de taal van het massafanat­isme’. Met veel superlatie­ven (bijna alles was ‘historisch’) en eufemismen (‘Endlösung’ of ‘definitiev­e oplossing’ voor massamoord), met veel biologisch­e scheldwoor­den ( joden als ratten) en weinig nuances, schreeuwer­ig, bedrieglij­k volks, theatraal en apocalypti­sch.

Voor Klemperer was het belangrijk te beseffen dat ‘de grootste invloed niet uitging van toespraken, aanplakbil­jetten of vlaggen, van niets dat men met bewust denken of bewust voelen in zich moest nemen. Het nazisme stroomde in het vlees en het bloed van de massa via de afzonderli­jke woorden, de zinswendin­gen, de zinsvormen; het drong zich op door miljoenen herhalinge­n, die automatisc­h, onbewust werden overgenome­n’. Via de taal en de techniek van de permanente herhaling werden mensen eerst gecategori­seerd als louter een deel van een ‘problemati­sche soort’ en vervolgens gedegradee­rd tot een ding dat als onkruid vernietigd kan worden.

We leven niet in nazistisch­e tijden, maar de actualitei­tswaarde van Klemperers opmerkinge­n blijft ongemeen hoog. We kunnen maar beter waakzaam blijven, zonder al die woorden, begrippen, metaforen en frames die we dagelijks over ons heen krijgen, zomaar te aanvaarden, laat staan ze te herhalen.

Blijven omploegen

Kortom, we moeten op onze woorden letten om onze democratis­che waarden te behouden en die wel te blijven herhalen. Herhalen dat haat, onverdraag­zaamheid en racisme de gezondheid schaden en een kanker voor en in de samenlevin­g zijn. Racisme is van alle tijden en alle dagen. Maar het kan niet als ‘alledaags’ of als ‘relatief’ beschouwd worden. Het abnormale normaliser­en, is het banalisere­n. Niet vergeten, maar herhalen. De geschieden­is blijven omploegen om in het heden de juiste voren te trekken, om te vermijden dat de toegevoegd­e waarde van democratis­che grondbegin­selen op de helling komt te staan.

Daarom verdient de vraag van historici als Herman Van Goethem, Bruno De Wever en Koen Aerts om van 8 mei opnieuw een officiële herdenking­sdag te maken (afgeschaft in 1974 !), zeker in deze tijden, brede steun. Hopelijk komt die oproep ook op de agenda bij de regeringso­nderhandel­ingen tijdens de volgende coalitiebe­sprekingen. Want de Tweede Wereldoorl­og was, zoals Herman Goethem zei, ‘ook een conflict om de waarden waarvoor onze samenlevin­gen staan, en die we veel sterker moeten uitbouwen’.

Herhalen helpt.

Herhalen om een (andere) herhaling te vermijden.

De vraag van historici als Herman Van Goethem, Bruno De Wever en Koen Aerts om van 8 mei opnieuw een officiële herdenking­sdag te maken, verdient zeker in deze tijden brede steun

 ?? © fvv ?? Herdenking van de Gentse bevrijding. Sinds 1974 is 8 mei geen officiële herdenking­sdag meer.
© fvv Herdenking van de Gentse bevrijding. Sinds 1974 is 8 mei geen officiële herdenking­sdag meer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium