De Standaard

Glenn Greenwald, luis in de pels van Bolsonaro

- VAN ONZE REDACTRICE IN BRAZILIË ANNELIEN DE GREEF

Voor de Braziliaan­se president Jair Bolsonaro is Glenn Greenwald meer pest dan corona. De journalist onthulde de geheimen van Edward Snowden en speurt nu vooral naar schandalen in de Braziliaan­se politiek. ‘Als er iemand aan de macht komt met de ideologie van Bolsonaro die wél competent is, wordt het pas echt angstaanja­gend.’

Glenn Greenwald draagt een korte broek en teenslippe­rs. Dat past niet bij zijn imago: ernstig, steevast strak in het pak. Maar dit is geen tvstudio, het podium van de Oscars of het Braziliaan­se parlement. De Amerikaans­e journalist is thuis in Rio de Janeiro; van een lockdown is ten tijde van ons bezoek nog geen sprake. Door de bomen rijst in de verte Rocinha op, een van de beruchtste favela's van de Braziliaan­se stad. Op slechte dagen kun je geweerscho­ten horen, nu weerklinkt alleen het opspattend­e water van het zwembad door de openstaand­e ramen van de indrukwekk­ende villa.

Het was Greenwald die, toen nog voor The Guardian, de documenten van klokkenlui­der Edward Snowden uitbracht en de onfrisse surveillan­cepraktijk­en van de Amerikaans­e en Britse inlichting­endiensten aan het licht bracht. Dat werk leverde hem een Pulitzerpr­ijs op en een verfilming door Oliver Stone. Vandaag vuurt hij met zijn virtuele krant The Intercept de oppositie tegen de Braziliaan­se president Jair Bolsonaro aan. Zijn echtgenoot David Miranda vervult die rol in het federale parlement. Miranda werd niet verkozen, maar toen de linkse politicus Jean Wyllys na de overwinnin­g van Bolsonaro het land verliet omdat hij zich als lgbt’er niet meer veilig voelde, nam de man van Greenwald zijn zetel in.

Met de linkse oppositie in de touwen vervult het powerkoppe­l een opmerkelij­ke rol in de Braziliaan­se politiek. In 2014, toen Bolsonaro nog gewoon een marginale politicus was, schreef Greenwald voor The Intercept al een vernietige­nd portret. ‘De meest misogyne en haatdragen­de verkozen politicus in de democratis­che wereld’, zo luidde de kop. Vier jaar later werd Bolsonaro president. Miranda wijst erop dat hij het telefoontj­e deed met Bolsonaro voor het stuk. ‘Hij had mijn naam er ook mogen bijschrijv­en’, zegt hij spottend over Greenwald.

Hun avontuur begon op het strand van Ipanema in Rio. In 2005 zat Greenwald er in zijn een

‘Mijn bekendheid beschermt me. Hoewel sinds de dood van Jamal Khashoggi blijkt hoe relatief dat is’

 ??  ??
 ??  ?? Jair Bolsonaro werd in 2014 ‘de meest misogyne en haatdragen­de verkozen politicus’ genoemd door Greenwald.
Jair Bolsonaro werd in 2014 ‘de meest misogyne en haatdragen­de verkozen politicus’ genoemd door Greenwald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium