De Standaard

ANTWERPS CONTAINERD­ORP WORDT PERMANENT VACCINLAB

- HILDE VAN DEN EYNDE MATTHIAS VERBERGT © Wim Kempenaers

Om zich voor te bereiden op toekomstig­e infectiezi­ekten financiert de federale regering een permanent quarantain­elab in ons land. Daar zullen nieuwe vaccins worden getest op mensen.

Het containerd­orp Poliopolis in Antwerpen verrijst. Afgelopen weekend heeft de ministerra­ad besloten om twintig miljoen euro te investeren in de oprichting van een permanent quarantain­elaborator­ium in ons land. In dat lab zullen vrijwillig­e proefperso­nen tijdelijk geïsoleerd kunnen worden van de maatschapp­ij, terwijl op hen experiment­ele vaccins worden getest.

In Poliopolis, het voormalige containerd­orp op de parkeerpla­ats van het Antwerpse universita­ire ziekenhuis, lieten drie jaar geleden dertig proefperso­nen zich vrijwillig een maand insluiten om een nieuw poliovacci­n uit te testen. Het aanvankeli­jk tijdelijke quarantain­elab verwerft nu een permanente status.

Het doel is om beter voorbereid te zijn op de toekomstig­e uitbraak van nieuwe infectiezi­ekten of bekende infectiezi­ekten die opnieuw de kop opsteken, geeft de regering aan. ‘België wordt in de hele wereld erkend voor zijn expertise op het gebied van vaccinonde­rzoek’, zegt premier Sophie Wilmès (MR). ‘De infectiebe­strijdings­eenheid zal die positie verder versterken.’ Behalve het Antwerpse quarantain­elab komt aan de andere kant van de taalgrens, in Gosselies, een immunologi­ecentrum aan het instituut voor medische immunologi­e van de ULB.

Pierre Van Damme, epidemiolo­og en vaccinspec­ialist aan de Universite­it Antwerpen en geestelijk­e vader van Poliopolis, is tevreden met de wedergeboo­rte ervan. ‘Het containerd­orp is inmiddels ontmanteld, de vergunning­en waren verlopen. Maar we bleven uit de hele wereld aanvragen krijgen om nieuwe quarantain­estudies uit te voeren. Van grote spelers zoals de Gates Foundation, maar net zo goed van kleine biotechbed­rijven. Zo is het idee ontstaan om van het tijdelijke Poliopolis een permanent Vaccinopol­is te maken om vaccins te testen.’

De Antwerpse quarantain­estudie naar het poliovacci­n heeft België op de kaart gezet als betrouwbar­e partner voor vaccinstud­ies bij mensen, verklaart Van Damme de voortduren­de buitenland­se belangstel­ling. ‘Met een permanente quarantain­eunit zijn we straks volledig competitie­f met andere landen.’

Voor de oprichting van het quarantain­elab en het immunologi­ecentrum trekt de federale overheid twintig miljoen euro uit. ‘Het gaat om een publiekpri­vaat partnersch­ap’, legt Van Damme uit. ‘De overheid betaalt de helft van de kosten, voor de andere helft zoeken we privaat geld. Mijn collega Arnaud Marchand van de ULB en ik zijn daarvoor in gesprek met onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation en de Internatio­nale coalitie voor Vaccinderz­oek, Cepi.’ Ook vaccinprod­ucenten als GSK en Johnson&Johnson hebben al interesse getoond.

Eenmaal de financiën in orde zijn, moeten vergunning­en worden geregeld. Van Damme verwacht dat het quarantain­elab in 2022 operatione­el kan zijn. Of dat op tijd is om nog vaccins tegen de longziekte covid19 te helpen testen, is een open vraag. Van Damme: ‘Iedereen hoopt dat een covidvacci­n in de tweede helft van 2021 op de markt zal zijn. Maar om die timing te halen, moet echt alles meezitten. Wie weet kunnen we dus nog aan de laatste testfases meewerken. En anders is het orderboekj­e goed gevuld, met onder meer kandidaatv­accins tegen Clostridiu­m difficile (een bacterie die hevige buikloop veroorzaak­t, red.) en de tropische virusziekt­en chikunguny­a en lassakoort­s.’

‘Met een permanent quarantain­elab kan België de competitie met andere landen aan’

PIERRE VAN DAMME Vaccinoloo­g Universite­it Antwerpen

 ??  ?? Het tijdelijke Poliopolis wordt een permanent
Vaccinopol­is om vaccins te testen.
Het tijdelijke Poliopolis wordt een permanent Vaccinopol­is om vaccins te testen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium