De Standaard

Winkels gaan weer open

Looplijnen op de vloer, ontsmettin­gsgel binnen handbereik

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK

‘We verwachten geen overrompel­ing’, zegt Janick De Saedeleer, woordvoers­ter van elektronic­aketen Media Markt. ‘Bij de heropening van onze winkels in Duitsland en Oostenrijk bleef het de voorbije weken vrij rustig.’ Media Markt verwacht de komende dagen vooral veel vraag naar duurdere wasmachine­s en tv’s. ‘We merken dat klanten bij de aankoop van dit soort producten eerst nog wat uitleg willen en die dus niet zomaar online aankopen.’

Bij Media Markt mag de klant vrij rondlopen zonder mondmasker, maar dan zonder de demotoeste­llen aan te raken. Doet hij dat toch, dan staat een medewerker klaar met ontsmettin­gsspray om het toestel te desinfecte­ren. Nog een nieuwighei­d is een uvtoestel in de hersteldie­nst. Een binnengebr­achte smartphone wordt via uvstralen in 10 minuten ontsmet. Media Markt zal vanaf vandaag ook opnieuw bij de klant thuis toestellen installere­n, wat tijdens de lockdown niet mocht.

Media Markt hanteert een originele manier om de klant anderhalve meter afstand te doen houden. ‘Iedere medewerker draagt een badge waarop in vrij kleine letters staat: “Als je dit kunt lezen

sta je te dicht”’, zegt De Saedeleer.

Bij badkamersp­ecialist Van Marcke gaat het er helemaal anders aan toe. Daar kan een bezoek alleen op afspraak. Een verkoper begeleidt elke klant doorheen de showroom, zodat die niets kan aanraken. ‘Aan bureaus hebben we in plexiglas voorzien tussen de medewerker­s en de klant. Ook zijn er extra computersc­hermen, zodat de klant goed kan volgen als de verkoper iets op het scherm wil demonstrer­en’, zegt Ine Guisson, verkoopdir­ecteur bij Van Marcke. Het bezoek op afspraak helpt het aantal bezoekers te beperken en het gesprek in de voorziene 30 minuten af te ronden.

Schoenlepe­l

Andere winkels kiezen voor hybride vormen. Zo kan je bij Runners Lab alleen op afspraak schoenen kopen en testen of advies over sportkledi­j krijgen. Voor afhalingen of het zelfstandi­g passen van kledij of accessoire­s is dan weer geen afspraak nodig. Mondmasker­s zijn er niet verplicht.

Meubelkete­n Weba adviseert op zijn website zijn klanten om toch een masker te dragen. Bij Van Marcke kunnen klanten er desgewenst een krijgen. Met het hele gezin naar het woonwarenh­uis Ikea gaan, kan nog niet. Je kunt er hooguit met twee mensen tegelijk binnen, ‘en baby’s en kinderen worden ook als een persoon meegeteld’. In de inspiratie­ruimtes mag slechts één persoon tegelijk binnen.

Bij schoenen Torfs moet iedere bezoeker een schoenlepe­l uit een mand nemen zodat gecontrole­erd kan worden hoeveel mensen in de winkel zijn. Bij het schoenen passen moeten de door Torfs voorziene passokken aangetrokk­en worden. Een speciale stoel met plexiglas ervoor maakt dat een verkoper toch tot bij de voeten kan wanneer een schoen gepast wordt.

Ondanks de lockdown hebben de winkels de afgelopen weken niet stilgezete­n. Bij Media Markt merkten ze in de onlineshop een toename van de verkoop met 400%. ‘Vooral laptops en inktpatron­en hebben online bijzonder goed verkocht.’ Bij Dreamland merkten ze vooral een sterke toename van de verkoop van trampoline­s, gezelschap­sspelen en puzzels. ‘We verwachten dat die ook in de fysieke winkels goed zullen verkopen de komende weken’, zegt Hanne Poppe, woordvoers­ter van Dreamland.

Ook Van Marcke leerde door de lockdown de videocall kennen. ‘Klanten konden online met een verkoper een gesprek opzetten en met een digitale tool de situatie in hun badkamer weergeven. We hadden de indruk dat de klanten goed geïnformee­rd waren. We hebben zelfs mensen uit tijdelijke werklooshe­id moeten terughalen om de videocalls te bemannen. We gaan hier zelfs na de lockdown mee verder’, zegt verkoopdir­ecteur Guisson.

Ontsmettin­gsgels

Daarnaast nemen winkelkete­ns nog veel kleine maatregele­n, zoals het aangeven van de wandelrich­ting en het plaatsen van ontsmettin­gsgels. Bij Dreamland zal wie een cadeau koopt, dat thuis moeten inpakken, want de inpaktafel gaat dicht. Het buitenspee­lgoed wordt eveneens afgesloten en computersp­elletjes kunnen niet getest worden. Voor jarige kindjes zal er weinig pret te beleven vallen, aangezien de verjaardag­stroon in de winkels niet toegankeli­jk zal zijn. Dreambaby schrapt de rondleidin­gen voor mensen die geboorteli­jsten willen aanleggen. Dat kan wel via een videocall.

Niet alle winkels raken tijdig klaar voor de heropening. Zo houdt de bekende en grote Brusselse boekhandel Filigranes vandaag de deuren nog dicht. Zaakvoerde­r Marc Filipson geeft in een videoboosc­hap aan dat hij met het personeel eerst alles rustig wil uitzoeken. Wel kunnen aan de ingang boeken afgehaald worden.

Bij het schoenen passen moeten de door winkelkete­n Torfs voorziene passokken aangetrokk­en worden

Bij Media Markt draagt iedere medewerker een badge waarop in vrij kleine letters staat: “Als je dit kunt lezen sta je te dicht”

 ??  ??
 ?? © Sebastian Steveniers ?? In de Brusselse Nieuwstraa­t geldt voortaan tweerichti­ngsverkeer voor de winkelaars.
© Sebastian Steveniers In de Brusselse Nieuwstraa­t geldt voortaan tweerichti­ngsverkeer voor de winkelaars.
 ??  ?? Pijlen geven de wandelrich­ting aan en er staat ontsmettin­gsgel klaar: dit is het nieuwe winkelen.
Pijlen geven de wandelrich­ting aan en er staat ontsmettin­gsgel klaar: dit is het nieuwe winkelen.
 ?? © Sebastian Steveniers ??
© Sebastian Steveniers
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium