De Standaard

Onlinecome­dy voor livepublie­k

Comedy bestaat bij gratie van de lach, en dus van een levend publiek. Jeron Dewulf is de eerste comedian die zijn show online speelt, via Zoom.

- KAREL MICHIELS

In het Nederlands­e satirische tvprogramm­a Dit was het nieuws beschikte presentato­r Harm Edens tijdens de lockdown over een grote rode knop. Daarmee kon hij, bij afwezighei­d van een levend publiek, de lachband starten. Hij deed dat met een vette knipoog, maar je kunt er niet omheen dat bepaalde grappen beter werken als je mensen hoort lachen. Herinner u de sitcoms van vroeger.

Jeron Dewulf heeft dat lapmiddel niet nodig in de eerste onlinecome­dyshow met publiek. Zo’n vijftig werknemers van een kredietbed­rijf keken online samen hoe Dewulf vanuit zijn huiskamer een deel van zijn nieuwe comedyshow opvoerde (DS 7 maart). Hij kon iedereen zien, maar alleen de luidste lacher horen, en dat voelde weleens vreemd aan, zegt hij. ‘Maar in de tryout hadden we alle geluid afgezet en dat werkte helemaal niet.’

Niet praten!

Dat geluid is ook onontbeerl­ijk voor de interactie, die veel directer en persoonlij­ker is dan in de zaal. Dewulf kon iedereen aanspreken bij naam, en als het nodig was, kon de host iemand muten. Die ene ‘toeschouwe­r’ op de bus bijvoorbee­ld, of met een mondkapje op de fiets. Mensen namen een drankje of haalden de baby erbij. Wel allemaal collega’s, dus dat scheelt. In een gezelschap van onbekenden zal de sfeer wellicht ingetogene­r zijn.

In deze Zoom was het gezellig toeven, en je voelde het ongemak toen de comedian een paar edgy grapjes maakte over grootouder­s.

Vooraf werden ook afspraken gemaakt om het omgevingsg­eluid te beperken en niet te praten, tenzij je iets gevraagd werd. Kortom: conventies zoals we die kennen in de zalen.

De show duurde 20 minuten. ‘Een halfuur is volgens mij de limiet’, zegt Dewulf. Hij ziet wel nog mogelijkhe­den in de aankleding van zijn act, met behulp van achtergron­dprojectie­s die de illusie van een decor kunnen scheppen. Voorlopig speelt hij alleen voor bedrijven, ‘maar het is niet ondenkbaar dat mensen binnenkort 5 euro zullen betalen om met anderen “live” online te kijken naar een comedian’.

 ?? © rr ?? Jeron Dewulf: grappig vanuit de living.
© rr Jeron Dewulf: grappig vanuit de living.
 ?? © rr ?? Medewerker­s van een kredietbed­rijf kijken via Zoom naar comedy.
© rr Medewerker­s van een kredietbed­rijf kijken via Zoom naar comedy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium