De Standaard

Waarom Lufthansa de beste kaarten heeft

In het pokerspel rond Brussels Airlines heeft Lufthansa de meeste troeven. Hoe hard kan België het spelen? ‘We moeten ons weinig illusies maken.’

- VAN ONZE REDACTEURS KORNEEL DELBEKE CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I De onderhande­lingen over een reddingspl­an voor Brussels Airlines lijken het kookpunt te naderen. Carsten Spohr, de topman van Lufthansa, komt morgen naar Brussel om met de regering te praten over een steunpakke­t voor de luchtvaart­maatschapp­ij. Die heeft minstens 290 miljoen euro steun nodig om de coronacris­is te overleven.

De Belgische overheid zit daarover al weken rond de tafel met Lufthansa, het moederbedr­ijf van Brussels Airlines. Maar de onderhande­lingen lopen moeizaam, gaf minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) deze week toe. Over een toekomstpl­an voor Brussels Airlines, waarbij ook plaats is voor groei na de krimp, kunnen Lufthansa en België elkaar vinden. Ons land wil over de brug komen, maar het wil spijkerhar­de garanties. Om beloftes af te kunnen dwingen, wil België ze in juridisch bindende akkoorden gieten, of een blokkering­sminderhei­d krijgen in de holding boven Brussels Airlines. Maar Lufthansa, dat huivert voor inmenging van de overheid, weigert.

Insiders en observator­s beschrijve­n de onderhande­lingen als een chicken game. België noch Lufthansa wil Brussels Airlines laten crashen, maar geen van de partijen wil wijken, waardoor ze afstevenen op een botsing.

Peanuts

Het Belgische wantrouwen is begrijpeli­jk. Ons land is niet vergeten hoe Lufthansa, na de volledige overname van Brussels Airlines in 2016, op gevoelige tenen trapte met plannen om de Belgische dochter te integreren in zijn panEuropes­e lowcostmaa­tschappij Eurowings. Toen de Belgische directie zich tegen het plan verzette, werd ze koudweg aan de kant gezet.

België moest knarsetand­end toekijken, en wil nu een hefboom om een herhaling van dat scenario te vermijden. Opnieuw blijkt de regering weinig slagkracht te hebben. ‘België moet zich niet te veel illusies maken’, zegt een hoge bron rond de luchthaven. ‘Voor Lufthansa is Brussels Airlines het laatste van zijn zorgen.’ De Duitse luchtvaart­maatschapp­ij moest behalve in Brussel ook in Berlijn, Bern en Wenen aankloppen voor staatssteu­n en heeft andere katjes te geselen.

In totaal vraagt Lufthansa bijna 12 miljard euro staatssteu­n, waarvan 9 miljard in Duitsland. Zwitserlan­d keurde al een kredietlij­n van 1,2 miljard euro goed voor Swiss en Edelweiss. Voor de Duitse luchtvaart­reus zijn de Belgische miljoenen – excusez le mot – peanuts.

De Duitsers deinzen er niet voor terug om dat ook te laten uitschijne­n aan de virtuele onderhande­lingstafel, klinkt het in regeringsk­ringen. Brussels Airlines is niet de ‘diva’ van de Lufthansag­roep, maar ‘een detail’.

Winst boven romantiek

Bovendien was de overname van Brussels Airlines ook het project van de vorige ceo bij Lufthansa (Wolfgang Mayrhuber), zegt Wouter Dewulf, transporte­conoom van de UA. ‘Carsten Spohr heeft nooit veel liefde voor het kind getoond.’

Maar Spohr, die meer oog heeft voor rendabilit­eit dan romantiek, ziet wel de strategisc­he waarde van de Brusselse hub. Dat heeft hij ook eerder aangegeven in een brief naar premier Sophie Wilmès (MR). ‘Voor Spohr is Brussels Airlines leuk om te hebben, maar geen must’, denkt Dewulf. ‘En mogelijk heeft hij een plan B. Als Brussels Airlines verdwijnt, komen er slots vrij in Zaventem. Waarom zou hij daar niet inspringen met Eurowings en de meest rendabele Europese routes overnemen? Door de coronacris­is zal hij snel zijn eigen overtollig­e toestellen kunnen inzetten en personeel vinden. De backoffice zou sowieso al grotendeel­s naar Duitsland verhuizen, en ook de klantengeg­evens heeft

‘Als Brussels Airlines verdwijnt, komen er slots vrij. Waarom zou Lufthansa daar niet inspringen met Eurowings en de meest rendabele Europese routes overnemen?’

WOUTER DEWULF Transporte­conoom UA

hij al via Lufthansa’s getrouwhei­dsprogramm­a, ‘Miles and More.’

Daarmee heeft Lufthansa sterke kaarten in handen, denk ook zijn Duitse collega Sascha Albers (UA). ‘Lufthansa heeft bij vroegere overnames geprofitee­rd van noodsituat­ies om goede voorwaarde­n te bedingen. Het is een beproefde onderhande­lingsstrat­egie.’

De Belgische overheid kan daar weinig tegenover zetten. Minister De Croo – die de onderhande­lingen leidt – torst een zwaar gewicht op de schouders. De meeste partijen scharen zich achter een redding, ‘als er genoeg voorwaarde­n kunnen worden afgedwonge­n’. Maar wie is bereid voor een tweede Sabena te tekenen als Lufthansa voet bij stuk houdt?

 ??  ??
 ?? © Markus Mainka/picture alliance ?? Brussels Airlines is niet de ‘diva’ van de Lufthansag­roep, maar ‘een detail’.
© Markus Mainka/picture alliance Brussels Airlines is niet de ‘diva’ van de Lufthansag­roep, maar ‘een detail’.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium