De Standaard

Schrijvers voelen effect corona

-

terrorisme niet aan banden konden leggen en de verdachten niet konden kanalisere­n, blijft nu zelf in gebreke. Hoe kon iemand die onder toezicht stond zomaar verdwijnen? In een coronaperi­ode waarin er niet veel vliegtuige­n opstijgen? Met welk vliegtuig? En met welk paspoort?’

Afstemmen met Frans parket

De Belgische overheid kent het dossier. ‘Onze ambassades in Bamako en Parijs zijn op de hoogte’, zegt de woordvoerd­er van minister van Buitenland­se Zaken Philippe Goffin (MR). Op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is te horen dat de gerechteli­jke instanties van beide landen in contact moeten komen om te bekijken hoe de vork in de steel zit. ‘Dat betekent dat het parket dat de zaak in België behandelt, moet afstemmen met het parket in Frankrijk’, zegt de woordvoers­ter. Rokia Traoré reageerde niet op de vragen die we haar via Messenger stuurden.

Ook de literaire wereld heeft volop te maken met de gevolgen van de coronacris­is. Want ‘schrijven was altijd al schnabbele­n’, is de bottomline van het tijdschrif­t Nederlands­e Letterkund­e.

Dat zette een themanumme­r op waar drie Nederlands­e universite­iten en één Vlaamse, de Universite­it Antwerpen, aan meewerkten. Het onderzoek brengt in beeld dat schrijvers zich vanaf de Middeleeuw­en tot nu altijd moeten behelpen hebben met een groot aantal losse schrijfklu­ssen.

Veel kunstenaar­s en mensen in de kunstensec­tor komen in de problemen nu voorstelli­ngen, concerten en festivals afgelast zijn. ‘Van schrijvers zou men kunnen denken dat ze verder kunnen schrijven. Hun boeken kunnen nog verkocht worden’, schrijft de redactie van het tijdschrif­t.

‘Toch leven schrijvers zelden alleen van de boeken die ze publiceren’, zegt hoogleraar Mecenaatst­udies Helleke van den Braber (Radboud Universite­it Nijmegen). ‘Ze moeten het juist ook hebben van voordracht­en, optredens op scholen en workshops. Zo heeft ook de literaire wereld volop te maken met de gevolgen van de coronacris­is.’

Dat besluit het tijdschrif­t merkwaardi­g genoeg bij zijn publicatie op 1 april, toen de lockdown nog maar net bezig was.

Uit recent onderzoek bleek dat auteurs minder dan gemiddeld verdienen. Daarom zijn ze aangewezen op tijdelijke klussen, losse opdrachten en subsidies. Dat is nooit anders geweest, blijkt uit het themanumme­r.

Dat spreekt tegen dat er een evolutie is van ‘mecenaat naar markt’. Van den Braber: ‘In iedere historisch­e periode zijn er meer marktgeric­hte en meer ondersteun­ingsgerich­te schrijvers. De grote constante is dat iedere auteur “rondshopt” voor inkomsten. Dat kan een toneelopdr­acht zijn of een stadsdicht­erschap.’ (gse)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium