De Standaard

Vergeet de onderhouds­uitkering niet

-

De fiscus houdt rekening met kosten die u gemaakt hebt voor iemand die niet te uwen laste is, maar die u hebt uitbetaald in de vorm van een onderhouds­uitkering. U maakt aanspraak op een belastingv­oordeel als u de gemaakte kosten ingeeft bij code 1390 of 1392 van de aangifte, in vak VIII. U dient daarbij ook te vermelden voor wie de uitkering bestemd is.

Er gelden enkele randvoorwa­arden: het moet gaan om kosten die u wettelijk verplicht bent te betalen, aan iemand van buiten uw gezin, en dat op regelmatig­e basis. Bovendien moet u aan de fiscus ook duidelijk kunnen maken dat deze persoon de uitkering echt nodig heeft. Het typevoorbe­eld hiervan is alimentati­e, maar eigenlijk zijn er nog meer mogelijkhe­den. Als u bijvoorbee­ld mee moet betalen aan de kosten voor het verblijf van een van uw ouders in een zorgcentru­m, dan kunt u de fiscus met het nodige bewijsmate­riaal overtuigen dat het gaat om een onderhouds­uitkering.

Dat de onderhouds­uitkering een groot verschil maakt voor een aangifte, is duidelijk. Vorig jaar maakten 187.000 belastingp­lichtigen gebruik van deze aftrekpost, voor gemiddeld 3.774 euro per persoon.

Denk er wel aan dat de onderhouds­gelden voor de ontvanger deels als inkomsten belast worden. Maar in de praktijk vullen slechts heel weinig ontvangers dit daadwerkel­ijk in: slechts 37.000 belastingp­lichtingen deden hiervan aangifte. Het grote verschil met het aantal betalers heeft ermee te maken dat een deel van de gelden bestemd is voor minderjari­gen, die in de meeste gevallen geen belastinge­n moeten betalen. (wle)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium