De Standaard

Megabelegg­er brandmerkt steenkoolr­euzen

- RUBEN MOOIJMAN

Goedehoop, Greenside en Khwezela. De namen van deze ZuidAfrika­anse steenkoolm­ijnen mogen nog zo welluidend klinken, het kon niet voorkomen dat hun eigenaar gisteren gebrandmer­kt werd als een bedrijf dat de toekomst van de planeet in gevaar brengt. Delfstoffe­nreus Anglo American is samen met enkele sectorgeno­ten op de zwarte lijst terechtgek­omen van het Noorse pensioenfo­nds. Dat is ’s werelds grootste beleggings­fonds in overheidsh­anden, bedoeld om de oliewinste­n veilig te stellen voor toekomstig­e generaties Noren.

Zo’n 26,4 miljoen ton thermische steenkool dolf Anglo American vorig jaar op. Dat was 8 procent minder dan het jaar ervoor, meldt het productier­apport over 2019, maar nog altijd 6,4 miljoen ton meer dan het pensioenfo­nds aanvaardba­ar vindt. Bijna vijf jaar geleden kondigde het fonds aan om steenkool vaarwel te zeggen. Onder druk van onder meer Greenpeace besloten de Noren dat hun geld niet langer mocht bijdragen aan de winning van de meest planeetonv­riendelijk­e brandstof.

Mijnbedrij­ven en energiepro­ducenten die 30 procent of meer van hun winst of activiteit­en uit steenkool halen, werden verkocht. Maar die regel bleek dubbelzinn­ig. De allergroot­ste mijnbedrij­ven, die overal ter wereld uiteenlope­nde delfstoffe­n aan de aardbodem onttrekken, ontspronge­n de dans. Ze zijn zo groot, dat zelfs forse steenkoolm­ijnen maar een relatief beperkt deel van hun

Bijna vijf jaar geleden kondigde het Noorse pensioenfo­nds aan dat het steenkool vaarwel zegt

totale activiteit­en uitmaken. Anglo American verdiende vorig jaar 1,8 miljard dollar met steenkool, 18 procent van de kernwinst van 10,0 miljard dollar. Ruim binnen de richtlijne­n van het pensioenfo­nds dus.

Daarom werden vorig jaar de criteria verscherpt. Er is nu ook een absolute bovengrens: wie meer dan 20 miljoen ton thermische steenkool produceert of 10.000 megawatt aan kolenstroo­m opwekt, vliegt eruit. Gisteren werd de aangepaste zwarte lijst gepublicee­rd, waarbij het nieuwe criterium voor het eerst werd toegepast. Behalve Anglo American wordt ook de mijnreus Glencore gebrandmer­kt, evenals het ZuidAfrika­anse Sasol, het Australisc­he AGL Energy en de Duitse stroomprod­ucent RWE. Dat bedrijf kwam anderhalf jaar geleden in het nieuws omdat het een bos liet omhakken om plaats te maken voor een bruinkoolm­ijn. Vier andere bedrijven – BHP, Vistra Energy, Enel en Uniper – worden onder observatie geplaatst. De aandelen van deze ondernemin­gen zullen worden verkocht als ze hun leven niet beteren.

De koers van Anglo American ging gisteren met 4,75 procent onderuit. Het bedrijf heeft de boodschap overigens begrepen. Op schrifteli­jke vragen van aandeelhou­ders antwoordde het vorige week dat het zich van zijn ZuidAfrika­anse steenkoolm­ijnen wil ontdoen. ‘Ze zijn beter gediend met andere eigenaars. Wij zetten in op producten die een schonere, groenere en meer duurzame wereld mogelijk maken.’ Een mogelijkhe­id is om de mijnen apart te noteren op de beurs van Johannesbu­rg. Een roadshow in Oslo zal niet nodig zijn.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? DS Infografie­k I Bron: Bloomberg ??
DS Infografie­k I Bron: Bloomberg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium