De Standaard

Amerika is niet meer

Ziet geen hoop meer voor de Verenigde Staten. Het land zoals we het kenden, bestaat niet meer. We moeten de gevolgen daarvan onder ogen zien.

-

Donald Trump is beangstige­nd, maar veel zorgwekken­der is dat een aanzienlij­k deel van de Amerikaans­e samenlevin­g zijn debilisere­nde presidents­chap accepteert. Ondanks een dagelijks regime van leugens, racisme, corruptie, ondermijni­ng van de rechtsstaa­t, schending van de democratis­che normen en incompeten­tie, klinkt er geen woord van protest of zelfs maar een lichte vermaning in de kring van de mensen aan wie hij zijn macht dankt. Een president kiezen die fout blijkt te zijn, is één ding, een foute president tolereren en zelfs aanmoedige­n door hem niet te corrigeren en nog eens vier jaar te geven, is heel wat anders.

Amerika is niet meer wat het geweest is. Het land dat de wereld leidde, dat een voorbeeld was van democratis­che waarden, genereus internatio­nalisme en economisch­e dynamiek is niet meer. Zelfs mensen die van het land houden, tot wie ik mezelf reken, moeten die conclusie trekken.

Het is niet de coronacris­is die tot deze bespiegeli­ngen leidt, zelfs niet de vulgaire, haatzaaien­de president die sinds januari 2017 in het Witte Huis zit. Het is ook niet alleen de schuld van de Republikei­nen. Maar beide crises, of het samenvalle­n van beide, maken duidelijk dat we een point of no return hebben bereikt. Ik weet niet wat ‘het nieuwe normaal’ zal worden, maar Amerika is al heel lang niet normaal meer.

Zelfdestru­ctie

Amerika vertoont veel kenmerken van een derdewerel­dland, zoals het beschamend lage niveau van de leiders. We kunnen een doorwrocht betoog opstellen over hoe het zover is gekomen. Hoe het rijkste land van de wereld stuitende armoede en ongelijkhe­id kent, niet in staat is te voorzien in de minimale behoeften van

FRANS VERHAGEN

Wie? Amerikajou­rnalist. Zijn jongste boek is ‘De Roosevelts. Vormgevers van de American Century’ (Omniboek).

Wat? Door de combinatie van de coronacris­is en het presidents­chap van Trump is het point of no return bereikt voor het land.

Donald Trump tijdens zijn interview met ‘Fox News’: ‘Amerika’s slechtste president aan de voeten van het beeld van Amerika’s beste president, Lincoln.’ een beschaafde samenlevin­g. Hoe beide partijen hun energie verspilden in destructie­ve cultuuroor­logen of identiteit­scompetiti­es en hoe ze het sociaaleco­nomische beleid verwaarloo­sden. Hoe de politieke en economisch­e elite vooral bezig was met zichzelf, met zelfverrij­king en het systeem schandelij­k misbruikte. Hoe vijftig jaar antioverhe­idsactivis­me het orgaan dat een samenlevin­g bijeenhoud­t, heeft uitgekleed.

We kennen die lijst, ze valt eindeloos uit te breiden. Tot nu toe trokken we er geen conclusies uit. Maar nu dringen enkele vragen zich op. Is Amerika niet alleen zijn allure kwijt, maar ook zijn mojo? Is het land terminaal? Als grote rijken en leidende landen een levenscycl­us hebben, zien we dan nu het bewijs dat de Verenigde Staten over hun hoogtepunt zijn? Het schouwspel van zelfdestru­ctie is geen proces van vandaag of gisteren. Trump heeft het verval niet veroorzaak­t. Hij is er het symptoom van en in zijn incompeten­tie ook het bewijs.

Zelfs landen op de weg omlaag kunnen nog een opflikkeri­ng hebben van goed leiderscha­p dat de illusie geeft dat de roetsj kan worden gestopt. De verkiezing van Barack Obama, van alle presidente­n sinds Harry Truman de meest beschaafde, meest gebalancee­rde en meest competente, gaf hoop. Maar zelfs Obama kon geen ijzer met handen breken. Hij deed wat hij kon en hij is zelfbewust genoeg om te weten dat het beter had gekund, maar hij botste op de obstructie waartoe het Amerikaans­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium