De Standaard

DOMINIQUE LEROY IN VERDENKING GESTELD VAN HANDEL MET VOORKENNIS

De voormalige ceo van Proximus, Dominique Leroy, is na acht maanden onderzoek door de onderzoeks­rechter in verdenking gesteld van handel met voorkennis.

- Dominique Leroy.

BRUSSEL I Kort nadat ze haar vertrek als ceo bij het telecombed­rijf Proximus aangekondi­gd had, in september vorig jaar, raakte bekend dat Dominique Leroy een maand eerder een pakket Proximusaa­ndelen had verkocht ter waarde van 285.000 euro. Bij die verkoop zou ze een persoonlij­ke winst van nog geen 6.000 euro geboekt hebben.

De opvallende timing van die transactie deed de beurswaakh­ond FSMA beslissen om een onderzoek te openen. Ook het Brusselse gerecht deed dat. Vrijwel meteen na de opening van het onderzoek kwam het tot huiszoekin­gen op het hoofdkanto­or van Proximus en in de privéwonin­g van Leroy.

De commotie over de aandelenve­rkoop maakte dat het Nederlands­e telecombed­rijf KPN, dat Leroy als nieuwe ceo wilde binnenhale­n, alsnog van die transfer afzag.

Gisteravon­d maakte de advocaat van Leroy, JeanPierre Buyle, bekend dat de onderzoeks­rechter besloten heeft om haar in verdenking te stellen van handel met voorkennis. Zo’n inverdenki­ngstelling betekent dat er volgens de onderzoeks­rechter aanwijzing­en van schuld zijn.

Het dossier is overgemaak­t aan het Brusselse parket, dat nu moet beslissen of ze een vordering zullen opstellen tegen haar. Het is daarna aan de Brusselse raadkamer om Leroy door te verwijzen naar de rechtbank of om haar buiten vervolging te stellen.

Nog geen nieuw contract

Leroy zelf blijft er volgens haar advocaat bij dat ze geen handel met voorkennis heeft gepleegd.

‘Op het moment van de verkoop van de aandelen was ze nog niet aan het onderhande­len met KPN, maar was ze nog in discussie met Proximus over de verlening van haar contract’, zegt Buyle. ‘De beslissing om de aandelen te verkopen, was al eerder genomen. Het akkoord met KPN over haar overstap is er pas een maand na de verkoop gekomen.’

Op dit moment bekleedt Leroy geen management­functies meer. Ze heeft een adviserend­e rol bij de consultant Bain en bij het durffonds Ergon. Daarnaast is ze bestuurder bij de Nederlands­Belgische supermarkt­groep Ahold Delhaize en bij de Franse bouwmateri­alengroep SaintGobai­n.

Proximus wou gisteren geen commentaar geven op de inverdenki­ngstelling. (belga)

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium