De Standaard

Fietser heeft fiscaal wind in de rug

Of u met de fiets, de wagen of het openbaar vervoer naar het werk gaat: de fiscus komt op verschille­nde manieren tussenbeid­e. Vooral voor de fietsers is er een breed gamma aan mogelijkhe­den.

- WIM LECLUYSE

Dat de overheid fietsen wil aanmoedige­n, is duidelijk merkbaar op de belastingb­rief. Geen enkel ander vervoermid­del wordt op zoveel manieren gestimulee­rd. U kunt zowel rekenen op een belastingv­rije premie als op een vergoeding voor uw kosten. Die unieke situatie geldt voor gewone fietsen, maar ook voor ebikes en speedpedel­ecs.

Fietsvergo­eding. Als u van uw werkgever een fietsvergo­eding ontvangt, dan bedraagt die wellicht 24 cent per gereden kilo

meter. Dat is namelijk de maximaal toegelaten fiscaal vrijgestel­de vergoeding. Een hogere vergoeding mag wel, maar die wordt dan behandeld als beroepsink­omsten. Vandaar dat de meeste werkgevers het fiscale maximumbed­rag hanteren.

In sommige gevallen verkiest de werkgever een forfait uit te betalen. Dat geeft u dan aan bij code

1254 in vak IV. Zolang dat bedrag onder de 410 euro is, kunt u vrijstelli­ng aanvragen in code 1255, zolang u tenminste uw beroepskos­ten niet apart inbrengt.

Opgelet: als u niet elke dag zelf naar het werk trapt, dan mag de fietsvergo­eding alleen worden uitbetaald voor de dagen waarop u aan de slag bent. Hetzelfde geldt voor woonwerkve­rkeer dat u deels met de fiets aflegt, bijvoorbee­ld naar een carpooldie­nst of een treinstati­on. Alleen de gefietste kilometers naar het station geven recht op een vergoeding.

Fietskoste­n. U hebt het recht om de kosten van uw fiets als beroepskos­ten in te brengen. Ook daar kunt u voor het woonwerkve­rkeer opteren voor een kostprijs van 24 cent per kilometer, of de werkelijke kosten bewijzen met een bonnetje. Een nieuwe fiets moet u over een periode van drie jaar tot vijf jaar afschrijve­n. Als u een deelfiets gebruikt, mag u als kosten maximaal 24 cent per kilometer inbrengen.

Als u voor uw werkgever ook andere verplaatsi­ngen doet met de fiets, bijvoorbee­ld naar klanten, dan geldt daar dat u de volledige kosten mag inbrengen. Dat is bijvoorbee­ld zo voor fietsdeels­ystemen die meer dan 24 cent per kilometer kosten, of zelfs voor de aankoop van een helm die bij het gebruik van een speedpedel­ec verplicht is.

Bedrijfsfi­ets. Mogelijk verschaft uw werkgever u een bedrijfsfi­ets. Ook dan is de eerder vermelde fietsvergo­eding mogelijk. Ook onderhouds­kosten betaald door de werkgever zijn dan vrijgestel­d.

Als u niet elke dag zelf naar het werk trapt, mag de fietsvergo­eding alleen worden uitbetaald voor de dagen waarop u aan de slag bent

Een nieuwe fiets moet u over een periode van drie jaar tot vijf jaar afschrijve­n

Openbaar vervoer. Als uw werkgever uw trein of busabonnem­ent betaalt, dan gebruikt u net als bij de fiets de codes 1254 en 1255 (voor de vrijstelli­ng). Hoe hoog de vrijstelli­ng is, kunt u eenvoudig nagaan met de rekenhulp die naast code 1255 staat in Taxonweb. Vooral als u meerdere vormen van vervoer combineert, is dit een handig hulpmiddel. U klikt daarvoor op de ‘toverstaf ’ (of wizard) naast de code.

Eigen wagen. De regeling voor uw eigen wagen lijkt eigenlijk al bij al op die voor het gebruik van een fiets. U kunt van uw werkgever een vergoeding ontvangen, die u aangeeft in code 1254, en dan maximaal 410 euro vrijstelli­ng krijgen in code 1255. Een alternatie­f is dat u uw beroepskos­ten bewijst (zie hiernaast), en daarbij ook 15 cent per kilometer woonwerkve­rkeer inbrengt. U mag code 1255 dan niet invullen. Interessan­t om te weten: dezelfde regeling geldt als u carpoolt of een wagen leent of huurt.

Bedrijfswa­gen. Zelfs al hebt u een salariswag­en, dan nog mag u uw beroepskos­ten hiervoor bewijzen. De beroepskos­ten berekent u op dezelfde manier als met de eigen wagen: 15 cent per kilometer. Maar het bedrag dat u kunt aftrekken is bij een bedrijfswa­gen wel begrensd tot het belastbaar voordeel (voordeel alle aard) dat op uw loonfiche is terug te vinden, eventueel aangevuld met een eigen bijdrage.

Te voet. Een voetganger­svergoedin­g is eerder uitzonderl­ijk, maar wordt behandeld als een fietsvergo­eding.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium