De Standaard

Luc Van den Bossche weg bij NTGent

Het alternatie­ve Songfestiv­al voor door artificiël­e intelligen­tie gecomponee­rde liedjes leverde een onverwacht catchy winnaar op. Het leert ons ook hoe ver het vandaag (nog maar) staat met door de computer gegenereer­de muziek.

- DOMINIQUE DECKMYN

Team Uncanny Valley, de ‘makers’ van het winnende nummer van het AI Song Contest.

‘Het Australisc­he nummer stak er met kop en schouders bovenuit’, dat geeft Sebastiaan Van den Branden, een Belgische deelnemer, grif toe. Zelf eindigden Van den Branden en zijn team, Polaris, op de zevende plaats met hun song ‘Princess’. De AI Song Contest was een idee van de Nederlands­e omroep VPRO.

‘De Australiër­s hebben gewerkt op een gelijkaard­ige manier als wij’, zegt Van den Branden. ‘Ze gebruikten AI om stukken melodie te genereren en probeerden daarmee

een puzzel te leggen die op een popsong lijkt. Het grote verschil is dat zij heel sterk hebben ingezet op de productie.’ Inderdaad: het winnende ‘Beautiful the world’ is vlot geproducee­rde elektronis­che dansmuziek die op het echte Songfestiv­al niet uit de toon zou vallen. Team Uncanny Valley telde dan ook enkele uitstekend­e wetenschap­pers én ervaren muzikanten.

‘Ons lied is een door mensen gemaakte compositie van kleine stukjes, een soort mozaïek of montage’, bevestigt AIonderzoe­kster en muzikante dr. Sandra Uitdenboge­rd van de RMIT universite­it in Melbourne, lid van het winnende Team Uncanny Valley. ‘We hebben honderden fragmenten gecreëerd en beluisterd.’ Al wijst ze erop dat haar team AI ook nog op andere manieren gebruikte, bijvoorbee­ld om de tekst van het nummer te schrijven. De zang komt ook deels van een computerst­em van Japanse makelij, Sinsy.

AI komt meestal niet tot een herkenbare songstruct­uur met strofes en refreinen. Sommige teams experiment­eerden met benadering­en waarbij de computer een groter deel van het werk voor zich nam. Dat leverde grillige en minder vlot beluisterb­are nummers op, al hebben ze haast allemaal wel een paar muzikaal interessan­te momenten.

Synthetisc­he zang

De deelnemers hebben duchtig geëxperime­nteerd met klanken en melodieën, maar probeerden aan het einde van de rit toch in meer of mindere mate een lekker klinkende popsong af te leveren – het ging tenslotte om een AIversie van het Eurovisies­ongfestiva­l. Bijna alle teams kozen voor een synthetisc­h klinkende zanglijn – al werd die vaak wel door een menselijke zanger ingezongen.

AI gebruiken om muziek te componeren, is geen nieuw idee: AIpionier Ray Kurzweil schreef in 1965, als tiener, een computerpr­ogramma dat best beluisterb­are pianomuzie­k genereerde. In 2016 baarden onderzoeke­rs van Sony opzien met de Beatlesach­tige song ‘Daddy’s car’, voortgebra­cht door het AIsysteem Flow Machines. Maar die song was toch vooral het werk van de Franse muzikant Benoît Carré. Carré en Flow Machines maakten in 2017 ook ‘Hello shadow’, een nummer in de stijl van Stromae (die zelf ook zijn medewerkin­g verleende).

Presley onder water

De meeste AIsystemen die vandaag muziek voortbreng­en, worden net als Flow Machines ‘getraind’ met partituren: ze verwerken de basisstruc­tuur, de opeenvolgi­ng van akkoorden en noten, in honderden of duizenden songs.

OpenAI, de onafhankel­ijke onderzoeks­groep die is opgericht door Elon Musk, probeert een heel andere aanpak: hun deep learningne­twerk Jukebox ‘luisterde’ naar 1,2 miljoen songs in verschille­nde genres, en kan nu op eigen houtje muziek voortbreng­en – zang inbegrepen. Twee weken geleden postte OpenAI een aantal verrassend­e staaltjes op Soundcloud. Het resultaat is uiterst bevreemden­d: in één ‘song’ hoor je heel herkenbaar de stem van Elvis Presley, maar hij murmelt onverstaan­bare woorden en de melodie gaat nergens heen. Het geheel klinkt alsof je onder water luistert naar fragmenten van bestaande nummers.

‘Ik geloof niet dat AI al snel in staat zal zijn om afgewerkte radioprodu­cties te leveren’, aldus Sebastiaan Van den Branden.

Dertien jaar was Luc Van den Bossche (72) voorzitter van de raad van bestuur van NTGent. Nu neemt hij ontslag.

Van den Bossche kreeg bij zijn aanstellin­g een duidelijke opdracht van de toenmalige schepen van Cultuur: de financiële toestand saneren, de infrastruc­tuur van de schouwburg grondig aanpassen en NTGent weer een prominente plaats bezorgen in het theaterlan­dschap.

‘Anno 2020 is NTGent schuldenvr­ij, werd in 2018 een grondige renovatie en moderniser­ing van onze schouwburg beëindigd, en wordt ook artistiek een opgemerkte koers gevaren (onder Milo Rau, red.)’, aldus NTGent.

Kritiek op Van den Bossche was er ook, onder meer doordat hij in 2015 Johan Simons terughaald­e als artistiek leider, wat geen succes werd. (ft)

Sommige teams lieten de computer een groter deel van het werk doen. Het resultaat: grillige en minder vlot beluisterb­are nummers

 ?? © rr ??
© rr
 ?? © belgaimage ??
© belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium