De Standaard

De eersten der Mohikanen

-

De Canadese zangeres en activiste Buffy SainteMari­e figureert in de documentai­re.

Bij het overlijden van Little Richard vorige week schreven sommige Vlaamse media dat rock een van oor sprong blanke muziekstij­l was die door zwarten werd omarmd: hoog tijd om terug te keren naar de roots van het genre! Het is natuurlijk ook gewoon plezierig om die oude knakkers nog eens hun duivels te horen ontbinden. En dan kunnen we meteen ook Rumble bekijken, een Canadese documentai­re over de indiaanse muzikanten uit de rock.

Naast zwarte blueslui blijken zij immers ook een stevige vinger in de pap te hebben gehad. Het protorockn­ummer ‘Rumble’ van Link Wray (Shawnee) waaraan de documentai­re haar naam ontleent, dateert uit 1958, maar galmt brutaal door tot in het luide lawaai van Nirvana en co. uit de jaren 90. Ook als Pura Fé, een Tuscaro raindiaans­e, een traditione­le chant aanheft bij een plaat van Charley Patton, hoor je hoeveel traditie van de First Nations haar weg vond naar blues en rock.

We hadden meer van dat gelust, maar de documentai­re knijpt er ook een reeks korte portretjes van rockmuzika­nten uit de First Nations bij. Dat zijn niet de minsten: Robbie Robertson van The Band (Cayuga en Mohawk), Jesse Ed Davis die gitaar speelde met iedereen van Taj Mahal tot Leonard Cohen (Kiowa) en Randy Castillo, de drummersho­wman van Ozzy Osbourne (Isleta Pueblo en Apache). Maar omdat de tvversie van de film drie kwartier korter is dan de film, zijn de overgangen bruusk en werden sommige artiesten zelfs volledig weggeknipt. Geen muziek van Redbone, de groep Yaqui en Shoshone die in 1973 ook in België op nummer één stonden met ‘We were all wounded at Wounded Knee’. Geen Tony Bennett, die in de filmtraile­r zo enthousias­t is over Mildred Bailey, de jazzzanger­es van Coeur d’Aleneafkom­st.

We krijgen wel Martin Scorsese, die The last waltz regisseerd­e, dé documentai­re over The Band, maar geen speciale inzichten heeft over de link tussen indiaanse cultuur en rock. Net zomin als Janie Hendrix, de geadopteer­de zus van Jimi, die al jaren alle getuigenis­sen over de dode gitarist naar zich toetrekt.

Wij hadden liever Jimi’s broer Leon gehoord, die zelf muzikant is en meer had kunnen vertellen over hun Cherokeeer­fenis en hun grootmoede­r Nora, een music hallvedett­e. Of wat langer geluisterd naar Cyril en Ivan Neville, Choctaw en lid van invloedrij­ke groepen als The Meters en The Neville Brothers. En vooral naar meer van die glorieuze rock.

Omdat de tv-versie van de film drie kwartier korter is dan de film, zijn de overgangen bruusk en werden sommige artiesten zelfs volledig weggeknipt

Rumble. VRT.Nu.

 ?? © getty images ??
© getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium