De Standaard

Gezonder uit de lockdown

CentraalEu­ropese landen gingen snel en hard in lockdown. Twee maanden na het begin van de coronauitb­raak tellen ze minder doden.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I Centraal en OostEurope­se EUlidstate­n zullen in de volgende weken minder gehavend uit hun lockdowns komen dan veel West en ZuidEurope­se lidstaten. Landen als Tsjechië, Slovakije en Polen tellen het aantal coronadode­n nog steeds niet in duizend, maar wel honderd of zelfs tientallen. Analisten in denktanks, academia en (sociale) media vielen de afgelopen weken over elkaar heen om die gunstige cijfers te duiden. Clichés werden daarbij niet geschuwd, gaande van de vermeende collectiev­e discipline die ‘postcommun­istische’ samenlevin­gen kenmerkt tot verdachtma­kingen dat regeringen de werkelijke statistiek­en in de doofpot staken. Die beschuldig­ing wordt zowel tegengespr­oken door oversterft­estatistie­ken als door grootschal­ige antilichaa­monderzoek­en.

Meer doordachte analyses keken onder meer naar verschille­n in bevolkings­dichtheid, leeftijdsv­erdelingen, mobiliteit­spatronen en uiteenlope­nde toevalsfac­toren. Studies werden opgestart om na te gaan of een tuberculos­evaccin dat toegediend werd in Oostmaar niet in WestEuropa, een rol zou kunnen spelen. Een andere hypothese is dat de vroege beslissing van Slovakije en Tsjechië om het dragen van mondmasker­s in de openbare ruimte te verplichte­n, meespeelde.

Worstcases­cenario

Van sommige factoren is onduidelij­k of ze überhaupt een rol speelden, van andere in welke mate. Wel is zeker dat de meeste landen van CentraalEu­ropa na de uitbraak van corona in Italië enkele dagen langer gespaard bleven van oplopende besmetting­scijfers dan veel WestEurope­se landen, om vervolgens ook sneller en forser te reageren.

Slovakije kondigde op 12 maart, terwijl het nog maar 21 besmetting­en geregistre­erd had, niet alleen aan zijn scholen, bars en restaurant­s te sluiten. Ook de grenzen gingen dicht. Tsjechië deed hetzelfde en verbood meteen ook de eigen burgers nog te reizen. Het land telde op dat moment 117 geregistre­erde besmetting­en en nog geen doden. Ook België kondigde die 12de maart de sluiting van scholen en horeca aan, maar het aantal geregistre­erde gevallen lag bij ons dan al op 399 en het dodental stond op drie. Onze grenssluit­ing kwam er pas op 20 maart. Andere CentraalEu­ropese regeringen volgden gelijkaard­ige trajecten als de Tsjechen en Slovaken.

‘In het begin van een crisis weet je gewoon niet wat te doen’, zei politicolo­og Ivan Krastev in een webinar georganise­erd door de Europese Bank voor Wederopbou­w en Ontwikkeli­ng (EBRD). ‘Als je niet weet wat te doen, doe dan wat anderen doen. Zo niet, zullen je burgers je verantwoor­delijk houden. En: ga daarbij uit van het worstcases­cenario.’

Paradox

Doorheen de regio waren, in verschille­nde gradaties, zowel politieke daadkracht zichtbaar als een besef van kwetsbaarh­eid. ’Een paradox is dat een deel van het succes in Centraal en OostEuropa, volgens mijn Bulgaarse ervaring tenminste, geworteld is in een heel sterk wantrouwen van mensen in de capaciteit van onze gezondheid­szorg’, aldus Krastev. Die is in verschille­nde landen ondergefin­ancierd en onderbeman­d. ‘Dan is social distancing van kritiek belang. Je laat eigenlijk zien dat je niet in het ziekenhuis wil eindigen.’

Ook regeringen leken er soms niet gerust op. In Hongarije stuurde de minister van Volksgezon­dheid ziekenhuis­patiënten naar huis om te verzekeren dat de helft van alle ziekenhuis­bedden vrij waren voor potentiële covidpatië­nten. Media brachten verslag uit over bejaarde patiënten die het leven lieten, kort nadat ze het hospitaal moesten verlaten, zoals een 72jarige patiënt met een beroerte en alzheimer en een 79jarige

‘Je hebt een heel andere capaciteit nodig om uit een lockdown te komen dan om er een af te kondigen’

OLGA LOBLOVA

Experte gezondheid­sbeleid

vrouw met chronische longontste­king en een niertumor. Volgens de regering moest uiteindeli­jk slechts twee procent van de bedden vrijgemaak­t worden. Maar, zo berichtte persbureau AFP, sommige experten betwistten dat cijfer en dokters kregen een verbod over de maatregel te praten.

Maskers stikken

‘In Tsjechië werden maskers verplicht, maar de regering zou niet in staat zijn geweest om er genoeg af te leveren voor iedereen’, zegt Olga Loblova, deskundige gezondheid­sbeleid aan de Universite­it van Cambridge. Tijdens de coronacris­is verbleef ze in haar thuisstad Praag. ‘Dus begonnen mensen meteen zelf maskers te

 ?? © afp ?? Een performanc­e van
Slovaakse circusarti­esten in de straten van Bratislava.
© afp Een performanc­e van Slovaakse circusarti­esten in de straten van Bratislava.
 ??  ?? Sinds 11 mei mogen de Tsjechen weer biertjes
Sinds 11 mei mogen de Tsjechen weer biertjes

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium