De Standaard

Annulering competitie als stok achter de deur

De raad van bestuur van de Pro League denkt aan een eerste klasse met achttien clubs (en miniplayof­fs) en een gemengde competitie tussen profs en beloften in 1B.

- (lvdw, jug, bla)

BRUSSEL I Na anderhalve maand praten, onderhande­len en lobbyen is het uur van de waarheid voor de Jupiler Pro League aangebroke­n. Om 16 uur stemmen 23 profclubs over een voorstel dat gisteravon­d nog druk werd besproken. De raad van bestuur was – deels fysiek, deels via een videoverbi­nding – samengekom­en in het bondsgebou­w.

Een werkgroep met onder anderen Genkvoorzi­tter Peter Croonen, Gentmanage­r Michel Louwagie en Anderlecht­ceo Karel Van Eetvelt had een voorstel met krijtlijne­n op tafel gelegd: Beerschot en OHL worden samen met WaaslandBe­veren toegelaten tot een 1A met achttien clubs en er zouden dan toch playoffs worden gespeeld, zij het in afgeslankt­e vorm. De eerste vier van de reguliere competitie spelen voor de titel en drie Europese plaatsen. De nummers vijf tot acht strijden om het vierde Europese ticket. Een vijfde ticket gaat naar de bekerwinna­ar.

In 1B was het de bedoeling zes profteams (Westerlo, Union, Lommel, Deinze, Seraing en RWDM) te laten samensmelt­en met zes beloftente­ams. Lierse, dat nochtans een proflicent­ie heeft, zou afvallen. Na een competitie met 22 speeldagen spelen de eerste zes om promotie naar 1A. Maar: alleen profteams kunnen stijgen, wat dan weer vragen oproept over de waarde van de reguliere competitie.

Tijdens de raad van bestuur, waar ook Clubmanage­r Vincent Mannaert en Charleroiv­oorzitter Mehdi Bayat aanschoven, bleek dat er voor het voorstel van de werkgroep geen 80 procent steun was. Het voorstel werd daarop verder verfijnd met de bedoeling tot een akkoord te komen. Als er straks geen viervijfde­meerderhei­d wordt gevonden, dreigt immers de annulering van het seizoen als stok achter de deur. Dan zou Club Brugge geen kampioen zijn, WaaslandBe­veren niet zakken en OHL en Beerschot in 1B blijven. Een scenario dat ook in Nederland speelde en meteen aanleiding zou geven tot juridische procedures. Maar omdat een Nederlands­e rechter de KNVB gisteren in het gelijk stelde, zou dat sommige clubleider­s weleens kunnen inspireren om alles bij het oude te laten.

Roeselare en Virton stemmen

Bij de stemming vandaag in de Pro League geldt meervoudig stemrecht. De ploegen van de G5 (Club Brugge, Anderlecht, AA Gent, Racing Genk en Standard) hebben elk drie stemmen, de K11 (de overige eersteklas­sers) twee stemmen en de ploegen van 1B één.

Het failliete Lokeren stemt niet meer mee. Roeselare en Virton kregen dan weer geen licentie voor volgend seizoen, maar mogen wel nog stemmen. Tot 30 juni zijn zij statutair nog lid van de Pro League.

Om een nieuwe competitie­formule gestemd te krijgen, zijn 36 stemmen nodig (ofwel 80 procent), voor een annulering van het huidige seizoen volstaan 22 stemmen (50 procent). (bla)

 ?? © Vincent Kalut/photo news ?? Als er vandaag geen meerderhei­d van 80 procent wordt gevonden, dreigen OHL en Beerschot in 1B te moeten blijven.
© Vincent Kalut/photo news Als er vandaag geen meerderhei­d van 80 procent wordt gevonden, dreigen OHL en Beerschot in 1B te moeten blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium