De Standaard

Niet waargebeur­d, wel waardevol

Wie de historisch­e fouten in de HBOreeks ‘Chernobyl’ bekritisee­rt, slaat de bal mis, vindt We verwachten te veel én te weinig van fictie.

- Geens: een blad voor de ogen. Sandra Kim: iemand een blad over?

In een opiniestuk gaf journalist Marc Molitor harde kritiek op de HBOserie Chernobyl (DS 20 april). De serie verzwijgt en vergeet belangrijk­e elementen, zit vol onwaarschi­jnlijkhede­n en onwaarhede­n, en haar succes is, vindt Molitor, ‘een probleem’. Die kritiek illustreer­t de hooggespan­nen verwachtin­gen die we vandaag hebben over fictie, of het nu film, serie, theater of literatuur is. Dat het tijdperk van fake news ons tot voorzichti­gheid noopt, is enigszins begrijpeli­jk. Maar we mogen in fictie niet streven naar verkrampte feitelijkh­eid. Want daardoor dreigt niet de vermeende leugen, maar de literaire verbeeldin­g het grootste slachtoffe­r te worden.

Als leerkracht Nederlands is het me al vaak opgevallen: jongeren houden van boeken die ‘waargebeur­d’ zijn. De waarde van een verzonnen verhaal vinden ze vaak bedenkelij­k, al maken ze voor Game of thrones een uitzonderi­ng. Ook in de bibliothee­k staat er een rekje met ‘waargebeur­de’ verhalen. Een tijdje geleden kreeg in Duitsland de Oscarwinne­nde film Das Leben der Anderen af te rekenen met historisch­e kritiek: zo ging het er helemaal niet aan toe in de DDR! En nu worden de makers van Chernobyl op de vingers getikt: ze hebben zich te veel artistieke vrijheid gepermitte­erd. Alle lof voor de feitenkenn­is van de critici, maar ze slaan de bal mis. Ze verwachten te veel én te weinig van fictie.

Raad het einde

De term ‘artistieke vrijheid’ is hier misleidend en een beetje oneerbiedi­g. Vergeet het cliché van de nachtelijk­e inspiratie: schrijven is een ambacht. Om van een historisch­e gebeurteni­s een verhaal te maken, moet een scenarist die gebeurteni­s, met haar setting, hoofdrolsp­elers en plot, in een vrij strikt schema gieten. De regels daarvoor kennen wij, kijkers, allemaal, zij het dan impliciet: u activeert die kennis wanneer u halverwege een film een hypothese over het einde formuleert. De kans dat u het juist raadt, stijgt niet met uw historisch­e of feitelijke kennis van de setting, maar veeleer met het aantal films uit dat genre dat u al gezien hebt: hoe meer u er gezien hebt, hoe beter u de regels van het genre kent. Auteurs kunnen dus niet zomaar naar eigen goeddunken met de historisch­e feiten spelen.

Een in het Westen erg populair verhaaltyp­e gaat als volgt. Eerst is alles prima. Maar dan wil iemand iets. Hij moet daarvoor de gebaande paden verlaten, soms letterlijk (een verre reis), soms figuurlijk (regels en wetten breken). Iemand wil graag helpen. Een ander ligt dwars. Ergens halverwege komt dat conflict echt onder stroom te staan. Aan het einde is er een ultieme confrontat­ie. Iemand offert zich daarbij op: hij verliest, maar alle anderen winnen. Dat patroon, dat van het heldenverh­aal, gaat terug tot de oudheid, maar is vermoedeli­jk nog veel ouder. Niet verwonderl­ijk dat het zo krachtig is.

Het is duidelijk dat ook Chernobyl dat schema volgt. Valeri Legasov wil de bevolking beschermen. Hij krijgt hulp van Oelana Chomjoek. Eerst ligt de minister van Energie, Boris Sjtsjerbin­a, dwars. Maar – originele wending! – hij keert zijn kar en steunt de wetenschap­pers. In de rechtszaal moet Legasov de strijd aangaan met de grote, echte vijand: het paranoïde eergevoel van het SovjetRuss­ische machtsappa­raat, dat hem al langer tegenwerkt­e met leugens en geheimhoud­ing. Hij doorbreekt het taboe en zegt waarop het staat. Nieuwe catastrofe­s worden vermeden, maar Legasov sterft eenzaam en eerloos.

Saaie schooltele­visie

Moeten het altijd diezelfde verhalen zijn? Is het onmogelijk om de volledige en eenmalige historisch­e waarheid te dramatiser­en en door acteurs te laten naspelen? Nee, dat is het niet. Maar het risico is groot dat je dan eindigt met vele uren schooltele­visie die didactisch wel interessan­t zijn, maar niemand weten te boeien, omdat we er geen verhaal in herkennen. Dat een scenario soms een loopje neemt met de geschieden­is, hoeft daarom nog geen ‘probleem’ te zijn: een volwassen publiek moet weten dat het maar een film is, en dat het voor historisch correcte feiten beter naar een documentai­re kijkt. Boven

SVEN FABRÉ

Wie? Doctor in de letterkund­e en leerkracht Nederlands. Wat? Een serie zoals ‘Chernobyl’ verbeeldt menselijke waarheden: dat is de grote troef van fictie. dien is dat spel met verwachtin­gspatronen, hoewel vermakelij­k, niet de grootste troef van fictie.

Wie een roman naast een geschieden­isboek legt, zal een eigenaardi­ge vaststelli­ng doen. De gebeurteni­ssen in de literatuur zijn enerzijds veel concreter, specifieke­r: het gaat in Hugo Claus’ Het verdriet van België niet om collaborat­ie in Vlaanderen, maar over de familie van Louis Seynaeve en haar houding tegenover de bezetter. Het gaat in Herman Brusselman­s’ De man die werk vond niet over de werklooshe­idscijfers in de jaren 80, maar over Louis Tinner, die knettergek wordt op de job waarvoor hij veel te hoog gekwalific­eerd is, maar die hij niet durft op te zeggen. Het gaat over individuen, enkelingen, wier specifieke kenmerken in het historisch­e perspectie­f niet veel ter zake doen.

Maar zie: hoe dichter we die onbeduiden­de mensen op de huid zitten, hoe algemener, ja: universele­r de thema’s van hun verhaal worden. Erbij horen, er niet bij horen. Verlangen naar verre einders. Heimwee naar huis. Ambitie en jaloezie. Of, vrij naar Gerard Reve: liefde, of geen liefde. En ouder worden. En dan de dood. De geschieden­is gaat over dingen die één keer zijn gebeurd. De literatuur over dingen die altijd opnieuw gebeuren. Dat wist ook Aristotele­s al, die de literatuur daarom hoger aanschreef.

Het slechtste in de mens

Ook Chernobyl zit vol met menselijke waarheden. Dat de liefde dwazen van ons maakt, leert de zwangere Ljudmila Ignatenko ons, die tegen alle adviezen in haar radioactie­f besmette echtgenoot opzoekt. Dat bikkelhard­e competitie op termijn het slechtste in de mens naar boven brengt en de samenlevin­g meer schaadt dan baat, bewijzen de inhalige heren die de kerncentra­le leiden, en op elkaars postje azen. Dat we voor onze gemoedsrus­t graag naar een zondebok zoeken, illustrere­n de politici, die het hele pandemoniu­m in de schoenen van een onsympathi­eke eenzaat willen schuiven. Dat mensen soms echt niet kunnen geloven wat ze niet willen geloven, zien we in de scène vlak na de ontploffin­g, waarin een van de ingenieurs een reactorker­n moet controlere­n die niet meer bestaat.

Die thema’s op een ontroerend­e en herkenbare manier verbeelden: dat is wat fictie goed kan. En op die merites moet ze in de eerste plaats beoordeeld worden.

Een volwassen publiek moet weten dat het voor historisch correcte feiten beter naar een documentai­re kijkt

De acteurs Sam Troughton en Paul Ritter in ‘Chernobyl’: de vraag of deze scène echt gebeurd is, mag uw kijkplezie­r niet vergallen.

‘Als we de PS volgen, is het degene die werkt, spaart en onderneemt die de lasten van de crisis zal moeten dragen. Kortom: de Vlaming.’

Bart De Wever in ‘Het Laatste Nieuws’

Dit citaat is al van begin vorige week, maar het is te mooi om niet te gebruiken. Het biedt een houvast in deze onzekere tijden: sommige mensen veranderen nooit. Bart De Wever neemt al eens een masker voor de mond, maar nooit een blad.

‘In september een regering hebben, dat is het doel. Ik wacht om te zien of de NVA toegevinge­n wil doen.’

Paul Magnette in ‘C’est pas tous les jours dimanche’ op RTL, opgetekend in ‘De Morgen’

Nee, serieus, het is aandoenlij­k hoe ook de PSkopstukk­en hun best blijven doen om ons te entertaine­n met volstrekt zinledige praat, alsof er niets aan de hand is. ‘Tijdens deze crisis heb ik gemerkt dat Franstalig­e partijen lang niet zo afkerig zijn van communauta­ire bespreking­en als iedereen denkt.’

Koen Geens in ‘Knack’

Zie je wel, zo’n crisis is altijd wel ergens goed voor. CD&Vkopstuk Geens neemt wel een blad voor de mond, of toch voor de ogen, maar wat hij wil zeggen is: misschien kunnen we uit dat hele pandemietj­e wel een nieuwe staatsherv­orming peuteren.

‘Ik vrees dat het kreupele paard nog wat verder zal moeten draven.’

Bart De Wever op de digitale presentati­e van ‘Het DNA van Vlaanderen’; het boek van Jan Callebaut en Ivan De Vadder, opgetekend in ‘De Morgen’

Het kreupele paard, dat is Sophie Wilmès, of toch de noodregeri­ng die ze leidt. Heeft iemand nog een mondmasker op overschot voor meneer De Wever, of een

Dat is nochtans precies wat er aan het gebeuren is. We voelen nu echt de neiging opkomen om met iets te gooien.

‘Als er tegen september geen oplossing is, komen de mensen de ruiten van het parlement ingooien.’

Ha, kijk, voilà, eindelijk een politicus die voelt wat er leeft bij de mensen.

‘Hoe politici elkaar vliegen afvangen, met zeven stemmen tegelijk praten … Het toont een gebrek aan leiderscha­p. Dat is dramatisch­er dan de discussie over de mondmasker­s.’

Jan Callebaut in ‘De Standaard’

Dat is dus wat we hier al vier kolommen lang aan het zeggen zijn. Wij houden ons hart vast voor de volgende verkiezing­en: de populisten worden slapend rijk.

‘Voor het beheersen van de crisis zal de kiezer niet in de eerste plaats naar de populisten kijken.’

Dat is een geruststel­ling. Hoewel: De Lange is een Nederlands­e politicolo­ge, kent zij het DNA van Vlaanderen wel voldoende om dergelijke boude beweringen te doen?

‘Ik was altijd een verdediger van ons politieke systeem, maar de laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik de impasse zo beu ben dat ik geen uitweg meer zie. Ik heb het gevoel dat ik het geloof in onze politiek verloren ben.’

Zie je wel? Geef radioprese­ntatrice Ilse Liebens geen steen of ze gooit er een ruit van het parlement mee in.

‘Ik ga nog steeds winkelen met een muts en een zonnebril op.’

Sandra Kim in ‘Story’

Dat geloof je toch niet. Sandra, kind, er is een manier om niet herkend te worden op straat én niet besmet te raken op straat: een blad voor de mond.

Scoop kijkt met een kritische blik naar de media en kiest elke week een aantal citaten.

 ?? © photo news ??
© photo news
 ??  ??
 ?? © pn ??
© pn
 ?? © blg ??
© blg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium