De Standaard

EEN MUUR VAN COVID19ZOR­GEN

- JAN REYNS

April 2020 zal op heel wat economisch­e vlakken de slechtste maand ooit blijken. Donald Trump gooide er nog wat retoriek naar China bovenop. Na het ongewoon forse beursherst­el verbaast het niet dat Wall Street 3% moest prijsgeven. De indices in Europa waar de banken doorwegen, zoals de Bel20, gingen nog wat dieper door de knieën. De Brusselse index verloor 4,2%, met KBC als negatieve uitschiete­r. De bank boekte provisies voor kredietver­liezen van 1,1 miljard euro. Dat komt overeen met 93 basispunte­n of minder dan 1% van de totale kredieten. Dat geeft aan hoe groot de hefboom van de banken is. Vrijdag was er wat herstel, ook voor KBC. De bank blijft solide: de kredietver­liezen mogen nog bijna tien keer hoger liggen voor ze verplicht haar kapitaal moet versterken.

Terug naar de rampzalige cijfers in de VS. Daar zijn de detailhand­elsverkope­n in april met 16,4% gezakt. Tegenover april vorig jaar is er zelfs een verlies van 21,6%.

De kledingver­kopen verschromp­elden met bijna 80%, meubelen en elektro met zowat 60%. De autodealer­s rapporteer­den 12% minder inkomsten, wat nog enigszins meevalt. De winnaar was uiteraard de onlinesect­or. Zijn omzet steeg volgens de Commerce Department met 8,4%. Ook opvallend: de omzet van Home Depot, een grote doehetzelf­keten in de VS, zakte met

Consumente­nvertrouwe­n VS houdt relatief stand

Vrijdag was er wat herstel, ook voor KBC. De bank blijft solide: de kredietver­liezen mogen nog bijna tien keer groter worden voor ze haar kapitaal moet versterken

slechts 3,5%. Allicht maakten heel wat Amerikanen gebruik van de lockdown om klusjes op te knappen. Het aandeel Home Depot (dat zijn winkels openhield) was in de coronacras­h mee onderuit gegaan (35%), maar noteert ondertusse­n met een winst van 8% sinds begin dit jaar.

Terug naar de horrorcijf­ers. De Amerikaans­e fabrieken hebben in april 13,7% minder geproducee­rd. Dat is de grootste val sinds de eer ste notering in 1919. In maart was de productie al met 5% gezakt.

Toch zijn er ook wat lichtpuntj­es. De vertrouwen­sindex van de producente­n in New York ging in mei opnieuw hoger, na het historisch­e laagtereco­rd van april. Ook het consumente­nvertrouwe­n herstelde al een beetje in mei (zie grafiek). Het vertrouwen van Joe Sixpack zit (voorlopig) nog niet op een historisch­e bodem. De stemming bleef ook in april veel beter overeind dan tijdens de financiële crisis. Dat kan erop wijzen dat beleggers de rampzalige cijfers van april inderdaad moeten beschouwen als de spreekwoor­delijke ‘muur van zorgen’. Die uitdrukkin­g geeft aan dat de beurzen een muur van zorgen nodig hebben om te kunnen klimmen. Pas als de beleggers zich geen zorgen maken, moet je maken dat je wegkomt. Dan is iedereen al overgescha­keld op aandelen en kan de beurs alleen maar dalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium