De Standaard

Solvay schrapt 20 procent van jobs in afdeling composiete­n

-

BRUSSEL I De Belgische chemiegroe­p Solvay voert een herstructu­rering door in zijn afdeling composiete­n. In GrootBritt­annië en de VS worden fabrieken gesloten, 570 banen sneuvelen. Dat is zowat 20 procent van alle banen in de divisie. De reorganisa­tie heeft geen impact op de werkgelege­nheid in ons land. De groep heeft hier geen composiete­nactivitei­t.

De aanleiding voor de herstructu­rering zijn volgens Solvay de coronacris­is en een dalende vraag. Composiete­n zijn erg lichte maar stevige materialen die onder meer in vliegtuige­n en auto’s verwerkt worden. De coronacris­is heeft echter geleid tot een massale sluiting van autofabrie­ken.

Solvay schat de herstructu­reringskos­ten op 30 miljoen euro. Het maakt zich sterk dat het jaarlijks 60 miljoen euro kan besparen door de reorganisa­tie.

Voor de Belgische chemiegroe­p moet deze ingreep bitter smaken. De composiete­nafdeling werd jarenlang naar voren geschoven als het symbool van de industriël­e vernieuwin­g en als toonbeeld van hoe een klassiek chemiebedr­ijf zichzelf kan omturnen van een producent van basischemi­caliën en kunststoff­en naar een fabrikant van hoogwaardi­ge materialen voor onder meer vliegtuigb­ouwers, autoconstr­ucteurs en makers van elektronic­a.

De composiete­nactivitei­t kwam in 2015 bij Solvay terecht via een prijzige overname van het Amerikaans­e bedrijf Cytec. Maar de verwachtin­gen raakten niet ingelost. De afdeling moest de nieuwe groeimotor worden van de chemiegroe­p waarvan de nakomeling­en van de stichters nog altijd de belangrijk­ste aandeelhou­ders zijn. Het voorbije jaar werd ze zelfs het zorgenkind van de chemiegroe­p.

De coronacris­is is niet de eerste opdoffer. Vorig jaar werd Solvay al geconfront­eerd met het 737 MAXdébacle bij Boeing. Dat vliegtuigt­ype wordt al maanden wereldwijd aan de grond gehouden na twee crashes. Solvay levert heel wat kunststoff­en voor de bouw van dit type vliegtuig. (pse)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium