De Standaard

Kampioen tegen betaling

Club Brugge stak dit seizoen boven alles en iedereen uit, maar moest zes weken door het stof kruipen om zijn titel af te halen. Die is er één met een bittere afdronk.

- BART LAGAE

BRUSSEL I Als eerste land in Europa trok België op 2 april een streep onder de competitie. Kapitein Ruud Vormer vertelde hoe speciaal het was om kampioen te worden in zijn kot. Helemaal officieel zou het pas worden op 13 april, als de algemene vergaderin­g van de Pro League zou stemmen. Niemand kon op dat moment bevroeden dat het nog zes weken zou duren voor de blauwzwart­e rook ook letterlijk boven Jan Breydel kon uitstijgen.

De beslissing van de raad van bestuur was van meet af aan omstreden. Bij de Uefa, dat liever niet had dat lidstaten toen al de handdoek wierpen. Maar ook intern bij Anderlecht, Genk en Antwerp. Die clubs hoopten nog op een (beter) Europees ticket en wilden blijven spelen. RSCAvoorzi­tter Marc Coucke beweerde dat paarswit nog een uitstekend­e kans had op Europees voetbal – ondanks een belabberd seizoen. Eind maart had hij zich in de vergaderin­gen van de Pro League als een brulboei gedragen. Tevergeefs.

Na de beslissing van 2 april veranderde Anderlecht zijn strategie. De nieuwe ceo, Karel Van Eetvelt, verraste met een pleidooi voor solidarite­it en vroeg dat de Europese deelnemers hun prijzengel­d zouden verdelen onder de andere clubs. Niet alleen klonk die vraag erg ongeloofwa­ardig van een club die door slecht beleid in financiële nood was gekomen, de bedelhand naar de Champions Leaguemilj­oenen van Club Brugge was ronduit gênant voor een ploeg die zich jarenlang als referentie van het Belgisch voetbal had gezien.

De ‘waanzin voorbij’

Terwijl Anderlecht en ook Genk op het geld van Club Brugge aasden, speelden er voor AA Gent en Charleroi andere motieven. Zij mochten respectiev­elijk naar de voorronde van de Champions League en de poulefase van de Europa League en hadden dus alles te winnen bij een onmiddelli­jke stopzettin­g. Alleen wilden die clubs niet weten van het scenario dat de kleine clubs onder leiding van KV Kortrijk en Zulte Waregem naar voren schoven binnen een aparte werkgroep die zich boog over het afhandelen van de competitie: eerste klasse met 18 of 20 clubs zonder playoffs. AA Gentvoorzi­tter Ivan De Witte noemde een competitie met 20 ‘de waanzin voorbij’.

Binnen die werkgroep werd er niet veel gewerkt. Eerst werd er gewacht op de Uefa, daarna op de

Belgische overheid en uiteindeli­jk op het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS). Dat behandelde licentiepr­ocedures van zes clubs, waaronder drie eersteklas­sers. De werkgroep wilde wachten tot ze wist hoeveel profclubs er waren overgeblev­en. Met het risico daarna te kiezen à la tête du client.

Na de beslissing van het BAS om Standard, Oostende en zelfs Moeskroen toch een licentie toe te kennen, nam Club Brugge de vlucht vooruit. Het mailde naar alle clubs een voorstel voor 18 ploegen zonder playoffs. En

Anderlecht en Genk dreigden met annulering van het seizoen om geld af te troggelen. Dat kwam bovendien goed uit bij de berekening van de tvgelden

het vroeg om geld los te weken bij de KBVB om de ‘solidarite­it’ voor Anderlecht en Genk te betalen.

AA Gent reageerde als door een wesp gestoken en ging dwarsligge­n in de werkgroep. Er kwam een voorstel voor een formule met 18 ploegen en ‘miniplayof­fs’. Niet wat Club Brugge wilde. Anderlecht en Genk dreigden ermee het seizoen te annuleren, waardoor Club riskeerde zijn titel te verliezen. Voor Anderlecht en Genk was een geannuleer­d seizoen een voordeel, omdat zo ook hun historisch slechte uitslag verviel in de vijfjarenb­erekening voor het tvgeld.

Bijna 2 miljoen euro

Toen de werkgroep donderdaga­vond zijn voorstel deed aan de raad van bestuur, trok Michel Louwagie zijn steun in. Meer hadden Charleroi en Standard niet nodig om de formule met 18 te torpederen. Ook de K11 werd zenuwachti­g. Zulte Waregemman­ager Eddy Cordier, hevig voorstande­r

van een klassieke formule, wilde OHL en Beerschot er plots niet meer bij. Samen met nog enkele andere clubs vreesde hij voor degradatie als er na een overgangsj­aar opnieuw naar zestien werd geschakeld.

Peter Croonen, behalve voorzitter van Racing Genk ook preses van de Pro League, trok daarop de stekker uit het voorstel van 18 en werkte aan een nieuw plan met 16. Club Brugge werd voor een onmogelijk­e keuze gezet: dit voorstel steunen of geen kampioen worden. Vrijdagnam­iddag stemde Club in. Het betaalt straks bijna 2 miljoen euro uit de Champions Leaguepot aan de andere clubs en speelt in een formule die het niet wenst. Het werd vernederd, maar mag zich wel kampioen van België noemen. De zestiende titel kreeg een donker randje.

 ?? © belga ?? Op het veld juichen kan Club Brugge niet meer, maar het is wel degelijk kampioen.
© belga Op het veld juichen kan Club Brugge niet meer, maar het is wel degelijk kampioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium