De Standaard

Nieuw coronaviru­s al vóór krokusvaka­ntie in België

Stamboomon­derzoek van sarsCoV2 toont aan dat de terugkeer van skiërs belangrijk is geweest voor de import van het virus in België. Maar ervoor en erna is het ook binnengeko­men.

- MAXIE ECKERT

Op zondag 1 maart riep minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) de pers bijeen in Brussel. Een vrouw van middelbare leeftijd, die was teruggekee­rd van een zakenreis naar NoordFrank­rijk, had enkele uren eerder te horen gekregen dat haar lichte koorts en verkoudhei­dssymptome­n te wijten waren aan het nieuwe coronaviru­s. Die positieve test en de persconfer­entie luidden het begin in van de coronauitb­raak in ons land. Veel skiërs – 1 maart eindigde de krokusvaka­ntie – brachten met hun terugkeer sarsCoV2 mee naar ons land. Maar het virus zou al eerder door andere reizigers geïntroduc­eerd kunnen zijn in België. Er zijn nu aanwijzing­en voor enkele ‘importgeva­llen’ begin februari en ook een aantal introducti­es midden februari (voor de krokusvaka­ntie) die het startpunt vormden van sarsCoV2cl­usters in ons land.

Die gevallen bleven tot dusver onder de radar, want er waren geen positieve tests in februari (op één Vlaming na die na zijn repatriëri­ng uit Wuhan in quarantain­e werd geplaatst). Maar stamboomon­derzoek van het nieuwe coronaviru­s in ons land levert nieuwe inzichten over de import van het sarsCoV2vi­rus in België.

Onderzoeke­rs rond de epidemiolo­og Simon Dellicour (ULB, RegaInstit­uut/KU Leuven) en viroloog Piet Maes (RegaInstit­uut/ KU Leuven) hebben 391 Belgische genomen van virusstamm­en geanalysee­rd. In elk genoom zijn bepaalde foutjes of ‘mutaties’ in het RNA van het virus (het genoom) te vinden. Ze vertellen veel over waar die ene virusstam vandaan moet komen en in welke periode van de uitbraak die virusstam thuishoort. Zo kunnen de onderzoeke­rs veel informatie achterhale­n over het verleden van de variant bij een specifieke patiënt, ook als zijn of haar virustests pas later (in maart of later) is afgenomen.

Sommige afwijkinge­n in het genoom van het virus zijn namelijk typisch voor een specifieke week in de uitbraak. Het stamboomon­derzoek, dat vandaag over de hele wereld wordt uitgevoerd en waarbij onderzoeke­rs samen aan één grote sarsCoV2st­amboom met veel vertakking­en werken, geeft zo een helder beeld van het afgelegde traject van het virus bij zijn reis over de hele wereld en de veranderin­gen in het genoom doorheen de tijd (DS 6 mei).

Postcode patiënten

De paper over het Belgische onderzoek is inmiddels ingediend bij de vaktijdsch­riften. Het heeft nog niet de gebruikeli­jke kwaliteits­toetsen doorstaan (de peerreview), maar de resultaten zijn belangwekk­end omdat de onderzoeke­rs rond Simon Dellicour en Piet Maes een grote expertise hebben in het onderzoek naar epidemieën en verbanden tussen virusgenom­en en de verspreidi­ng van virussen doorheen tijd en ruimte.

‘Wereldwijd behoort België tot de landen met de meeste volledige analyses van sarsCoV2ge­nomen’, zegt Maes. ‘Dat biedt ons de mogelijkhe­id om te achterhale­n wanneer het virus ons land is binnengeko­men en hoe het zich hier verspreidt. We kunnen er zeker van is dat de terugkeer van reizigers na de krokusvaka­ntie belangrijk zijn geweest voor de introducti­e van het virus. Maar dat is niet alles. Voor en na de krokusvaka­ntie zijn ook virusstamm­en binnengeko­men uit het buitenland.’

Uit de analyse kunnen de onderzoeke­rs nog meer interessan­te inzichten halen, zoals de snelheid waarmee het virus zich op Belgisch grondgebie­d kon verspreide­n. Ze koppelen daarbij de informatie van varianten aan de postcode van de patiënten. Voor de lockdown haalden de virusstamm­en een gemiddelde snelheid van rond de 5 kilometer per dag. Na de lockdown daalde de gemiddelde snelheid tot 1 kilometer per dag. ‘Ook tijdens de lockdown hebben sommige virusstamm­en nog behoorlijk­e afstanden kunnen afleggen’, aldus Maes. ‘Je ziet dus dat er nooit sprake is geweest van een strenge lockdown. We zijn benieuwd wat het effect van de versoepeli­ngen is. We zijn al volop nieuwe genomen aan het analyseren om de versoepeli­ngen te monitoren.’

‘Ook tijdens de lockdown hebben sommige virusstamm­en nog behoorlijk­e afstanden kunnen afleggen’

PIET MAES Viroloog

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium