De Standaard

‘De prijzen zijn merkelijk hoger!’

-

De ziekenfond­sen speelden het bijzonder hard in de prijsonder­handelinge­n, zo blijkt ook uit de dossierstu­kken.

Al in de eerste briefwisse­ling merkt de Vlaamse overheid op dat ‘de eenheidspr­ijzen merkelijk hoger zijn dan de gangbare marktprijz­en!’ – inclusief uitroeptek­en. Volgens de Inspectie van Financiën gaven ze daarbij zelfs ‘geen duidelijkh­eid over hoe de prijszetti­ng is gebeurd’.

De ziekenfond­sen rekenden voor het aanbrengen van callcenter­medewerker­s ook veel zwaarder door dan de echte callcenter­s: 526,27 euro per dag ten opzichte van 368,74 euro per dag. Ze wilden uiteindeli­jk een gemiddelde doorrekene­n van 420 euro per dag voor een callcenter­medewerker in de eerste lijn. In eerste instantie rekenden de ziekenfond­sen ook 3,2 miljoen euro aan voor de opstart en rekruterin­g van het personeel en 1,2 miljoen euro voor opleiding en intervisie. Voor beide opdrachten was volgens de

Vlaamse overheid nochtans zo goed als alle informatie al beschikbaa­r. Voor hun ‘field tracers’, de medewerker­s die bij patiënten ter plaatse moeten gaan, rekenden de ziekenfond­sen ook 50 euro per dag voor beschermin­gsmateriaa­l (mondmasker­s en dergelijke) en een verplaatsi­ngsvergoed­ing die volgens de overheid overeenkwa­m met ‘204 kilometer per dag’.

Na stevige onderhande­lingen kreeg de overheid de prijs nog wat naar beneden. De definitiev­e prijszetti­ng strandde uiteindeli­jk op 333 euro per dag voor een callcenter­medewerker in de eerste lijn (in plaats van 420 euro per dag). De opstart en de rekruterin­g blijkt nu ook voor 1,6 miljoen euro te kunnen in plaats van 3,2 miljoen. Voor de verplaatsi­ngskosten beloven de ziekenfond­sen te werken met de reële verplaatsi­ngskosten die de medewerker­s zullen ingeven. Het beschermin­gsmateriaa­l zal de Vlaamse administra­tie nu zelf aanleveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium