De Standaard

Trump beschuldig­t Obama van complot tegen hem

Complotthe­orieën verspreide­n, een presentato­r van moord beschuldig­en, ‘waakhonden’ ontslaan: voor Donald Trump is de totale oorlog begonnen.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER © ap

‘Mitch, I love you, maar dit is 100 procent waar! Er is weinig tijd, handel snel. De Democraten moeten boeten voor wat ze ons land hebben aangedaan!’ Met zulke tweets zette Donald Trump vorige zaterdag druk op de Republikei­nse senaatslei­der Mitch McConnell om Barack Obama te dagvaarden voor de Senaat.

Trump stuurde zijn tweets terwijl hij met adviseurs overlegde hoe ze ‘Obamagate’ – een samenzweri­ngstheorie die op Fox News en andere Trumpspree­kbuizen de ronde doet – ook kunnen verkopen aan de mainstream media.

Obamagate is, voor de duidelijkh­eid, pure nonsens. De theorie pleit Michael Flynn, Trumps adviseur die veroordeel­d werd voor zijn sleutelrol in het onderhande­len met Russen over het beïnvloede­n van de verkiezing­en van 2016, volledig vrij. Flynn zou er zijn ingeluisd door de FBI. Alle beschuldig­ingen van de jongste jaren over vuil spel van Trump zouden deel uitmaken van een misdadig plan bedacht door Obama, samen met Joe Biden – Trumps tegenstand­er bij de presidents­verkiezing­en. Zelfs trouwe medestande­rs van Trump, zoals Lindsey Graham en Mitch McConnell, aarzelen om de president te helpen met de verspreidi­ng van de ‘theorie’.

Maar Obamagate is niet de enige aanwijzing dat Trump, die de voorbije weken zijn campagnete­am de huid volschold zodra dat slechte peilingen durfde aan te kaarten, voluit voor de oorlog gekozen heeft.

Zo noemde hij de progressie­ve tvpresenta­tor Joe Scarboroug­h ‘een moordenaar’. In 2001 stierf een medewerkst­er van Scarboroug­h, een bekend criticus van Trump, in diens bureau aan hartritmes­toornissen. Op extreemrec­htse websites gaf dat destijds aanleiding tot verdachtma­kingen, maar het gerecht heeft nooit enige reden gehad om iets anders te vermoeden dan hartfalen.

Onderzoek naar Pompeo

Vrijdagavo­nd meldde Trump aan het Congres dat hij inspecteur­generaal Steve Linick gaat ontslaan. Linick leidt de dienst fraudebest­rijding die Buitenland­se Zaken controleer­t. Volgens diverse media is Linick bezig met een onderzoek naar minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo. Die zou voortduren­d regeringsv­liegtuigen nemen voor privévluch­ten, zijn vrouw meenemen op buitenland­se missies en overheidsp­ersoneel gebruiken voor privéboods­chappen. Op aandringen van Pompeo wil Trump Linick nu vervangen door een vriend van vicepresid­ent Mike Pence.

Democratis­che Congresled­en hebben meteen een onderzoek aangekondi­gd naar het ontslag. Volgens Eliot Engel, voorzitter van de commissie Buitenland­se Zaken, dient het ontslag ‘overduidel­ijk louter om minister Pompeo te doen ontsnappen aan zijn aansprakel­ijkheid’. ‘Dit is een onwettige vergelding­smaatregel.’

Linick is in een paar weken de vierde ‘waakhond’ – een onafhankel­ijke hoge ambtenaar met als taak fraude te bestrijden binnen de regering – die ontslagen wordt. Hetzelfde gebeurde onder meer met een inspecteur­generaal op Volksgezon­dheid, nadat die een vernietige­nd rapport had geschreven over de falende aanpak van de regering in de coronacris­is, en met de inspecteur­generaal die de klokkenlui­der in de Oekraïnekw­estie had doorverwez­en naar het Congres. Telkens gebeurt dat laat op een vrijdagavo­nd: een oude truc om mediaaanda­cht te vermijden. The Washington Post heeft het over ‘the friday night massacre’. Trump zegt alleen dat hij ‘het volste vertrouwen moet hebben in wie voor hem werkt’. Ook vaccinatie­expert Rick Bright beweert dat hij ontslagen werd, omdat hij Trump tegensprak. Critici zeggen dat waakhonden onafhankel­ijk horen te werken. Volgens Mitt Romney, Republikei­ns presidents­kandidaat in 2012, ‘ondermijnt Trump de democratie’.

De meeste Republikei­nen blijven hopen dat Trump kan herhalen wat hij in 2016 deed: met een keiharde campagne alle peilers een neus zetten en de verkiezing­en winnen. Maar anderen vrezen dat Trumps kamikazest­ijl de partij ook haar meerderhei­d in de Senaat kan kosten.

Inspecteur Linick is al de vierde waakhond die in enkele weken tijd ontslagen wordt

 ?? © nyt ?? Niet alle Republikei­nen zijn voorstande­r van Donald Trumps kamikazest­ijl.
© nyt Niet alle Republikei­nen zijn voorstande­r van Donald Trumps kamikazest­ijl.
 ??  ?? Steve Linick.
Steve Linick.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium