De Standaard

Beloont WHO goede leerling Taiwan?

Bij de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie start een politiek steekspel. Steunen de lidstaten China, dat het virus traag aanpakte, of het efficiënte Taiwan?

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Virtueel gaat vandaag de World Health Assembly van start. Maar de jaarlijkse bijeenkoms­t van alle lidstaten van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) wordt geen technisch rondje over gezondheid­sbeleid, wel eerder een verklikker voor verschuive­nde machtsverh­oudingen. Op de agenda staat namelijk de vraag of de WHO Taiwan weer het statuut van observeren­d lid toekent. Met recente Amerikaans­e verwijten over de ‘Chinacentr­ische houding van de WHO’ wordt het een test voor de legitimite­it van de VNorganisa­tie.

Peking beschouwt Taiwan als een losgebroke­n provincie en probeert het eiland sinds 2016, toen de proonafhan­kelijke Tsai Ingwen er aan de macht kwam, diplomatie­k te ondergrave­n. Met succes, bleek onlangs uit een onhandig filmpje waarin een WHOexpert het woord Taiwan zelfs niet durfde uit te spreken.

Nu moeten 194 lidstaten kleur bekennen over hoe zij de globale machtsverh­oudingen zien. Een stem voor Taiwan is een kaakslag voor China. Tegelijk pakte Taiwan de virusuitbr­aak zo uitzonderl­ijk goed aan, dat níét luisteren naar Taiwanese expertise of er geen informatie mee willen delen, ronduit onkies is. Zeker voor een expertiseg­edreven organisati­e als de WHO. ‘Het secretaria­at en Tedros Adhanom zitten in de tang van een machtsconf­lict dat hen overstijgt’, klinkt het bij een diplomatie­ke bron.

Ook België stemt mee

Land per land zal normaal gezien vanaf 12 uur een stem uitbrengen. Er bestaat een kleine kans dat de voor China gênante stemming wordt uitgesteld tot het einde van het jaar vanwege procedurek­westies of door een compromis achter de schermen. Maar nu de VS en China met getrokken messen tegenover elkaar staan, is er weinig kans dat het zoveelste rondje jennen niet doorgaat. Beide grootmacht­en willen weleens zien waar de kampen liggen.

Al begin mei verklaarde­n de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada, Australië en NieuwZeela­nd dat de WHO Taiwans input moet aanvaarden. ‘Er is een safety in numbers’, zegt Bonnie Glaser (Center for Strategic and Internatio­nal Studies). China staat erom bekend dat het landen economisch afdreigt bij diplomatie­ke conflicten, al blijken die bedreiging­en ook vaak bluf (DS 25 februari). Ook België, dat geen diplomatie­ke relaties met Taiwan onderhoudt, steunt een rol als observator voor het eiland. ‘Omdat een inclusieve aanpak van covid19 nodig is, maar ook omdat territoria zonder soevereini­teit mee kunnen volgen in de WHO’, zegt de FOD Buitenland­se Zaken.

Hoever andere landen durven te gaan, moet blijken. Zowat iedereen verwacht dat Taiwan het pleit verliest. Maar dat wil niet zeggen dat China triomfeert. ‘Als er meer dan de 22 al toegezegde stemmen voor Taiwan kiezen, is dat een morele overwinnin­g’, zegt de Taiwanese expert Jessica Drun tegen de Nikkei Asian Review.

Voor wat, hoort wat

‘Achter de schermen zal heel wat onderhande­ld worden’, denkt een diplomaat. China heeft best wat landen voor het hoofd gestoten. Die kunnen hun ‘nee’ tegen Taiwan afhankelij­k maken van Chinese luisterber­eidheid in andere dossiers. Afrikaanse landen staan in de schuld bij China en willen schuldhers­chikking. Traditione­el gaat men ervan uit dat Peking zo de overmacht heeft, maar het is complexer dan dat.

China kampt met werklooshe­id en de aan de bevolking beloofde groei is getorpedee­rd: het regime heeft een wereld nodig waar het mag exporteren en investeren. Dat regionale grootmacht Nigeria in een unanieme parlementa­ire stem zopas een audit van alle Chinese migranten en bedrijven aankondigd­e, is veelzeggen­d. ‘In de tien jaar dat ik ChineesAfr­ikaanse relaties volg, zag ik nog nooit zo’n krachtige afwijzing van Peking bij Afrikaanse elites’, zegt analist Eric Olander. In ZuidoostAz­ië en India piekt het wantrouwen tegenover China. De WHOstemmin­g weerspiege­lt de wereldwijd­e acceptatie van China en gaat mogelijk de geschieden­isboeken in als startpunt van een meer defensieve omgang met Peking.

In ZuidoostAz­ië en India piekt het wantrouwen tegenover China

 ?? © Ashley Pon/nyt ?? Screening op koorts bij leerlingen in een school in Taipei. Taiwan pakte de uitbraak snel en doeltreffe­nd aan door de inzet van controles en technologi­e.
© Ashley Pon/nyt Screening op koorts bij leerlingen in een school in Taipei. Taiwan pakte de uitbraak snel en doeltreffe­nd aan door de inzet van controles en technologi­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium