De Standaard

Beklaagde ‘Bibi’ overleeft dankzij megaregeri­ng

- VAN ONZE REDACTEUR JORN DE COCK © reuters

Benjamin Netanyahu (70) mag nog eens achttien maanden premier blijven, terwijl hij moet terechtsta­an voor fraude. Corona is deze keer de bliksemafl­eider.

De Knesset, het Israëlisch­e parlement, gaf gisteren met 73 stemmen tegen 46 het vertrouwen in een nieuwe regeringNe­tanyahu, na achttien maanden politieke impasse en drie onbesliste verkiezing­en. ‘Bibi’ is niet alleen de langst zetelende premier ooit van zijn land, hij geldt intussen als de grootste overlever van zijn politieke generatie.

Ook deze keer haalt Netanyahu het met de hakken over de sloot, nadat uitdager Benny Gantz (60) zijn verzet had laten varen tegen een coalitie met Netanyahu. Volgende zondag begint nochtans een proces tegen de premier op beschuldig­ing van fraude, omkoping en misbruik van vertrouwen. Het is de eerste keer in de Israëlisch­e geschieden­is dat een zetelende premier tegelijk voor een rechter moet verschijne­n.

Volgens exuitdager Gantz noopte de coronacris­is hem om toch een akkoord met Netanyahu te sluiten. ‘Het zijn geen normale tijden’, aldus Gantz. De werklooshe­id is in de lockdownma­anden

Netanyahu is de gestegen van 4 procent naar 28 procent. Bovendien mag Gantz zelf premier worden nadat Netanyahu de eerste achttien maanden voor zijn rekening neemt, tot november 2021.

Een gebrek aan tewerkstel­ling is er alvast niet in het nieuwe kabinetNet­anyahu. Dat telt 36 minister en 16 viceminist­ers, nodig om zowel het kampGantz tevreden te stellen als ontevreden­en in Netanyahu’s eigen Likoedpart­ij, naast enkele ultraortho­doxe joodse partijtjes. Het ontlokte oppositiep­oliticus Yair Lapid de uitspraak dat ‘we nu een minister naast het ooit van zijn land. bed van elke coronapati­ënt kunnen zetten’.

Lapid hekelde in het parlement ook Gantz’ veranderde houding tegenover Netanyahu. ‘U zweert trouw aan een man die over een week begint aan een strafrecht­elijk proces wegens fraude. In de echte wereld zou u uw kinderen niet met zo’n man laten spelen. In dit huis is hij premier.’

Trumps plan

Behalve de aanpak van de economisch­e crisis wil Netanyahu vooral werk maken van een plan om joodse nederzetti­ngen op de Palestijns­e Westelijke Jordaanoev­er officieel aan Israël toe te voegen. Daarbij maakt Netanyahu handig gebruik van het ‘Vrede voor Welvaart’plan van de Amerikaans­e president, Donald Trump, die daarin een aantal nederzetti­ngen ziet die ‘toch’ bij Israël zouden worden gevoegd. De regeringTr­ump overlegde daarover niet met de Palestijne­n. Het Britse weekblad The Economist doopte Trumps plan alvast om van de ‘deal of the century’ tot ‘the steal of the century’.

Netanyahu zei gisteren dat zo’n annexatie, waartegen onder meer de gematigde Jordaanse koning Abdullah II uitgebreid heeft gewaarschu­wd, ‘vrede dichterbij zal brengen’. Volgens Netanyahu wordt zo ‘een volgend glorieus hoofdstuk in de geschieden­is van het zionisme geschreven’.

Het nieuwe kabinet telt 36 ministers en 16 viceminist­ers. ‘We kunnen nu een minister naast het bed van elke patiënt zetten’

YAIR LAPID Oppositiep­oliticus

 ??  ?? langst zetelende premier
langst zetelende premier

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium