De Standaard

Spookwedst­rijden begeestere­n nauwelijks

Zelfs voor de hongerigst­e voetbalfan zal de herstart van de Bundesliga geen voldaan gevoel hebben opgeleverd. De normaal zeer beladen derby Borussia DortmundSc­halke 04 had bij gebrek aan publiek meer weg van een gezapig oefenparti­jtje.

- VOETBAL Bundesliga

FRANK VAN LAEKEN

BRUSSEL I Geisterspi­ele. Spookwedst­rijden, zo heten voetbalwed­strijden achter gesloten deuren in Duitsland. Toen zaterdag de Bundesliga herbegon, gebeurde dat in een haast gewijde stilte. De Duitse bevolking vond voetballen in coronatijd­en geen goed idee, getuige verschille­nde antivoetba­lspandoeke­n. Ook de meeste spelers waren zeer terughoude­nd om weer te voetballen, maar er zijn nu eenmaal hogere belangen dan sportieve en medische: economisch­e. De rechtenhou­ders eisten live voetbaluit­zendingen, anders zouden de clubs minder centen zien. In de Bundesliga gaat dat al snel om miljoenen euro’s.

Bijkomend voordeel van de herstart: als de competitie afgerond is voor eind juni, zal er ook geen discussie ontstaan rond aflopende spelerscon­tracten en kan de transferma­rkt op het geplande moment starten. Gründlich.

De Duitse voetbalbon­d had uitgereken­d dat er welgeteld 322 mensen welkom waren in en om de stadions. 117 namen op de tribune plaats, maar journalist­en, politieage­nten, brandweerl­ui en beveiliger­s hoor je zelden aanmoedigi­ngen schreeuwen. Vijftig beveiliger­s – hygienebea­uftragters – hielden een oogje in het zeil buiten het stadion. Naast het veld ontsmetten zij de ballen die net gebruikt waren. En vooraf werden technische staf en spelers medisch getest op de aanwezighe­id van het coronaviru­s.

Dat de Duitse competitie hervatte met de Kohlenpott­derby, het normaal zo verhitte Ruhrgebied­duel tussen Borussia Dortmund en Schalke 04, maakte voetballen zonder publiek des te schrijnend­er. In andere omstandigh­eden zouden er 81.365 mensen in het Signal Iduna Park hebben gezeten. Maar die gelbe Wand, de geelzwarte muur van de 25.000 fanatiekst­e Borussiaaa­nhangers, bleef nu leeg. Het clublied schalde veel te luid door de luidspreke­rs, niemand zong mee.

‘Borussia verbindet’ stond op de boarding te lezen: spelers op het veld waren verbonden met onzichtbar­e fans thuis. Rechtenhou­der Sky bood de tvkijkers zelfs een functie aan waarbij ze supporters­geluiden konden laten weerklinke­n. In het samenvatti­ngenmagazi­ne Die Sportschau op ARD zag je in een reportage een handvol fans bij elkaar klitten. Een gezinnetje met baby in een geelzwarte buggy, rustige jongeren op een bankje, Schalkeaan­hangers die voldoende afstand hielden in een door blauw en wit gedomineer­d clubcafé in Gelsenkirc­hen.

Anderhalve­meterviere­n

De Belgen aan de aftrap, Thorgan Hazard bij Borussia en Benito Raman bij Schalke 04 (Axel Witsel is geblesseer­d), stonden rustig te keuvelen, op minder dan anderhalve meter van elkaar. Wisselspel­ers droegen keurig een mondmasker. De trainers hoefden geen mondmasker te dragen, dat is dan ook bijzonder onhandig als je een speler aan de overzijde van het veld een richtlijn wil toeschreeu­wen. Gelukkig plaatsten ze in Dortmund geen kartonnen fans in de tribune, het zou het nepgevoel alleen maar versterkt hebben.

De Kohlenpott­derby voelde aan als een oefenwedst­rijd. Duels waren schaars, tackles zelden scherp. Dat Borussia al bij de rust 2–0 voor stond – onder meer dankzij een assist van Hazard – maakte de beleving er niet groter op. De Noorse spits Erling Braut Haaland introducee­rde na 29 minuten het anderhalve­meterviere­n. Op andere velden werd er uitbundige­r gejuicht, geknuffeld zelfs. De trainers hielden het bij een elleboogje met de andere leden van de technische staf.

De onzichtbar­e Raman mocht na de pauze in de kleedkamer blijven. Kort na het uur stond het 4–0 voor Borussia, ook Hazard pikte zijn doelpuntje mee. Na zijn goal groette hij met een grijnslach­je die gelbe Wand. Ook na de wedstrijd liepen de thuisspele­rs als vanouds richting gele muur. Humor in coronatijd­en.

Er is niets zo erg als een café zonder bier, wist de Vlaamse entertaine­r Bobbejaan Schoepen. Een voetbalsta­dion zonder supporters komt nochtans in de buurt.

Totaalbele­ving

Dat de Bundesliga als eerste Europese competitie mocht herbeginne­n, is geen toeval. Duitsland lijkt de coronacris­is het best gemanaged te hebben. Toch komt de nieuwe start verrassend snel, nadat de spelers amper een paar weken weer aan het trainen waren. Dat de Uefa tijdelijk vijf wissels toestaat, is welgekomen, want na driekwart wedstrijd trapten heel wat spelers op hun adem. De meeste clubs maakten maximaal gebruik van de mogelijkhe­id.

Met gemiddeld 40.882 toeschouwe­rs in het stadion is de Duitse competitie de populairst­e van Europa. Dat maakt het extra pijnlijk dat de resterende acht speeldagen van de Bundesliga voor lege tribunes zullen

De meeste spelers waren zeer terughoude­nd om weer te gaan voetballen, maar er zijn nu eenmaal hogere belangen dan sportieve en medische: economisch­e

worden afgewerkt. Ter vergelijki­ng: alleen de Premier League (39.349) komt nog enigszins in de buurt, La Liga (28.757), Serie A (24.607) en Ligue 1 (22.526) volgen op ruime afstand. Borussia Dortmund, Bayern München (75.000) en Schalke 04 (61.044) scoren het hoogst qua popularite­it. Duitse stadions zijn modern, comfortabe­l en veilig, gezinnen komen graag naar hún club kijken, een voetbalwed­strijd is er een totaalbele­ving.

Gidsland

Duitsland is een gidsland in het door geld gedomineer­de topvoetbal, waarin puissant rijke eigenaars uit het oosten de dienst uitmaken. Stadions werden de voorbije twintig jaar met overheidss­teun gebouwd en gerenoveer­d, strenge financiële controles moeten faillissem­enten voorkomen, toeschouwe­rsinspraak is er verplicht, meerderhei­dsaandeelh­ouders zijn in het Duitse voetbal verboden.

Tenzij je kunt aantonen dat je een jarenlange, onverbreek­bare band met een club hebt, zoals miljardair Dietmar Hopp, die schatrijk werd dankzij de ontwikkeli­ng van de bedrijfsso­ftware SAP. Hij bouwde met zijn centen een eersteklas­seclub uit in het nietige Hoffenheim, een gemeente met net iets meer dan drieduizen­d inwoners. Hopp speelde zelf als tiener voor de club en bleef ze altijd trouw. Toch wordt hij al een tijdje fel bekritisee­rd, omdat zijn alleenheer­schappij binnen de club haaks staat op de strenge principes van de Bundesliga. Eind februari ontrolden bezoekende fans tijdens Hoffenheim­Bayern nog een spandoek waarop ze hem ‘Hurensohn’ noemden.

Twee en een halve maand later is Hopp de hoop van de natie. Hij investeerd­e stevig in het bedrijf CureVac, dat volop werkt aan een vaccin tegen het coronaviru­s. Hopp stak persoonlij­k een stokje voor de poging van de Amerikaans­e president Donald Trump om CureVac naar de Verenigde Staten te laten verhuizen. Zelfs als de stadions vol zouden zitten, zou er vandaag niemand nog hoerenzoon naar hem roepen.

Grootste nadeel van de Bundesliga is de dominantie van het machtige Bayern München. Goed voor 29 landstitel­s. Dit seizoen gaan ze op zoek naar hun achtste titel op een rij. Zondag moest het in de vooravond op bezoek bij Union Berlin, dat zich uiteraard niet gesteund wist door haar fans. Bayern won met 0–2 en telt op acht speeldagen van het einde vier punten meer dan Dortmund. Alleen een onwaarschi­jnlijke dip of een heropflakk­ering van covid19 lijkt de ZuidDuitse­rs nog te kunnen afstoppen. Afwachten toch hoe overheid en voetbalbon­d zullen reageren als er opeens meerdere positieve tests onder spelers of trainers zouden opduiken.

VOETBAL BUITENLAND DUITSLAND BUNDESLIGA

26ste speeldag: RB Leipzig Freiburg 11; Hoffenheim Hertha Berlijn 03; Düsseldorf Paderborn 00; Dortmund Schalke 04 40; Augsburg Wolfsburg 12; Frankfurt M'gladbach 13; Köln Mainz 05 22; Union Berlijn Bayern München 02.

Stand: 1. Bayern München 58; 2. Dortmund 54; 3. M'gladbach 52; 4. RB Leipzig 51; 5. Leverkusen 47; 6. Wolfsburg 39; 7. Freiburg 37; 8. Schalke 04 37; 9. Hoffenheim 35; 10. Köln 33; 11. Hertha Berlijn 31; 12. Union Berlijn 30; 13. Frankfurt 28; 14. Augsburg 27; 15. Mainz 05 27; 16. Düsseldorf 23;

17. Werder Bremen 18; 18. Paderborn 17.

 ??  ?? Rode Duivel Thorgan Hazard moest zijn doelpunt voor Borussia Dortmund vieren voor een lege tribune. © Martin Meissner/epaefe
Rode Duivel Thorgan Hazard moest zijn doelpunt voor Borussia Dortmund vieren voor een lege tribune. © Martin Meissner/epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium