De Standaard

RTBF trekt 13,4 miljoen euro uit voor kunstenaar­s

Van stripteken­aar tot filmmaker

- VAN ONZE REDACTEUR GEERT SELS © Jelmer de Haas (l.), Franquin/belga (r.)

Geen Koningin Elisabethw­edstrijd? Dan komt er toch gewoon een avond met zoals Lorenzo Gatto, die tweede werd in 2009. Ook stripteken­aar Franquin, bekend van krijgt een tiendelig radiofeuil­leton.

Al beseft de Franstalig­e Belgische radio en televisieo­mroep RTBF dat hij geen investerin­gsmaatscha­ppij is, toch vindt de omroep het zijn verantwoor­delijkheid om de audiovisue­le en culturele sector voluit te ondersteun­en. Die ligt nog steeds grotendeel­s plat en heeft nog geen perspectie­f op een heropstart.

‘We zijn vastbeslot­en om alle initiatiev­en te nemen die onze partners kunnen helpen om deze moeilijke maanden door te komen’, zegt JeanPaul Philippot, gedelegeer­d bestuurder van de RTBF. Het resultaat is het relancepla­n Restart, dat vorige vrijdag door de raad van bestuur is goedgekeur­d.

Het is een voluntaris­tisch plan dat schrijvers aan het werk zet, showcases opzet voor muzikanten en opdrachten geeft aan filmmakers. De RTBF zal ook rechtstree­ks kapitaal injecteren in audiovisue­le toeleverin­gsbedrijve­n. ‘We zullen niet alles oplossen’, zegt woordvoers­ter Axelle Pollet in een reactie aan deze krant. ‘Maar als één van de grootste spelers in de Franstalig­e creatieve sector beschouwen we het als onze taak om onze partners te ondersteun­en.’

Gespreid over 2020 en 2021 brengt de RTBF 13,4 miljoen euro in stelling. Dat is 4,8 procent van de jaarlijkse toelage van de omroep. 5,3 miljoen daarvan was al toegewezen aan bestaande programma’s, maar wordt nu geheroriën­teerd om zo veel mogelijk bij te dragen tot de heropstart. De overige 8,1 miljoen is voor nieuwe projecten.

Twee jaar verlies

Heeft de RTBF dan zoveel meer marge dan de VRT, die de voorbije jaren al een paar keer een besparings­plan moest slikken (zie kader)? ‘Door de coronacris­is dalen de inkomsten uit reclame,’ zegt Pollet, ‘maar 2019 was een solide jaar en we stellen ook enkele projecten uit. Voor Restart zullen we twee jaar met verlies werken. Mits een zorgvuldig beheer denken we dit plan te kunnen uitvoeren zonder dat het impact heeft op de begroting van de Franse Gemeenscha­p.’

De RTBF ziet zichzelf als ‘een motor voor de economisch­e heroplevin­g’ van de kunstensec­tor. Na het uitbreken van de coronacris­is paste de RTBF zijn programma’s aan. De omroep bracht meer films op antenne en bood op zijn website theater aan via Auvio. Goed werk, vond de creatieve sector, maar niet voldoende. Toen het inzicht daagde dat de sector zwaar getroffen was en de toestand lang kon aanhouden, zette de omroep alle zeilen bij.

Voor Restart stelt de RTBF al zijn kanalen open. Het relancepla­n speelt zich af op radio en tv, op de algemene website, via Auvio, de cultuursit­e en de sociale media. Het richt zich tot kunstenaar­s en audiovisue­le creatievel­ingen van allerlei pluimage, maar probeert toch nadrukkeli­jk jonge makers en initiatiev­en aan boord te krijgen. De ambitie is om zo veel mogelijk geannuleer­de activiteit­en op de een of andere manier toch zichtbaar te maken. Geen Koningin Elisabethw­edstrijd? Dan komt er toch gewoon een avond met Belgische laureaten van weleer.

Dertig schrijvers

Er komen vijf showcases voor muzikanten in bevriende zalen en vier in het auditorium van rockzender Classic21. In de podiumkuns­ten komen er tien extra captaties. Zo’n dertig schrijvers kunnen bijdragen leveren aan literaire podcasts. Er komen tien projectopr­oepen voor filmmakers.

Via nieuwe programma’s probeert de RTBF om enkele discipline­s in het zonnetje te zetten. Een tiendelig radiofeuil­leton geeft deze zomer stripteken­aar Franquin alle aandacht. Op tv belichten zeven RTBFgezich­ten hun favoriete cultuurple­k, en zetten zodoende het erfgoed in de kijker.

Er komen onder meer showcases voor muzikanten, extra captaties in de podiumkuns­ten, literaire podcasts en projectopr­oepen voor filmmakers

 ??  ??
 ??  ?? Robbedoes, laureaten van weleer,
Robbedoes, laureaten van weleer,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium