De Standaard

Bergamo kan eindelijk collectief rouwen ‘De crematoria werkten de klok rond’

- KAREL VERHOEVEN PODCAST

Dat premier Sophie Wilmès bij haar eerste bezoek aan een ziekenhuis, bijna drie maanden na de uitbraak van de epidemie, met de rug wordt aangekeken door het zorgperson­eel, is een bemoedigen­d signaal. Het tekent de terugkeer van de democratie van het meningsver­schil die we al maanden niet meer beoefenen. De gezondheid­swerkers kunnen zich dat permittere­n dankzij hun heldenstat­us. Goed is om elke avond voor hen te applaudiss­eren, beter is hen behoorlijk te betalen en behoedzaam te zijn met volmachtbe­sluiten over het opvorderen van zorgperson­eel. Stilaan mogen barsten komen in het idee dat die volmachten politiek gezond verstand zijn. Efficiënt in lockdown gaan moesten we eensgezind doen. België heeft dat eendrachti­ger gedaan dan veel andere landen, met nauwelijks ideologisc­he profilerin­g over corona. Een zeldzaam positief effect is dat van de tergende politieke crisis en van die dramatisch­e ontknoping zonder doorbraak waaruit het coronakabi­netWilmès geboren werd. Partijen bleven terughoude­nd, ongetwijfe­ld omdat ze beseffen hoe gering de tolerantie voor loze politieke profilerin­g is. Alleen uiterst rechts en links kunnen daar garen bij spinnen.

Maar om succesvol uit de lockdown te geraken, is open politiek meningsver­schil nodig. Het wordt loodzwaar. Het najaar van 2021 wordt het nieuwe ijkpunt voor een vaccin. Dat doet duizelen. Nog een winter, voorjaar en zomer dus op coronaafst­and. We kunnen niet al die tijd een opgeschort leven leiden. Maar we kunnen ook niet zomaar doorschake­len alsof corona er niet is. Genoeg krachten willen dat graag. In een economie die met tien procent of meer krimpt, is de druk uit alle hoeken en sectoren immens.

Dat worden woelige en dramatisch­e tijden. Met veel verliezers. En een maatschapp­ij die de dunne lijn moet vinden tussen angst en roekeloosh­eid. Geen WestVlaams­e gouverneur die dat kan handhaven. Al die tijd zullen we moeten of willen schuilen onder de paraplu van de staat. Zowel voor onze fysieke veiligheid en gezondheid als om economisch en financieel niet helemaal weg te zinken. De roep om nog veel meer miljarden, noodlijnen, kredieten, garanties en subsidies zwelt aan. Ieder vecht voor het zijne. Maar het overleven hangt af van de collectiev­e regie. Met geld van de volgende generaties. Dat ondanks monetaire mirakels toch op raakt. Ons lot is zelden zo intens met elkaar verbonden. Niet eerder was politiek zo belangrijk. Over dat grote overleven moet ons meningsver­schil nu gaan. Noem het staatsherv­orming, grote relance of gezondheid­sregering. In deze generatie politici moeten enkelen toch wijs genoeg zijn om hun historisch­e kans te zien?

Jaren zullen we nog moeten schuilen onder de paraplu van de staat

Uw belastinga­angifte in coronatijd, weinig om nerveus van te worden

‘De grote zorgen zijn voor volgend jaar’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium