De Standaard

HET BLIJFT EEN JAMMERLIJK FALEN

- LIEVEN SIOEN

Er valt moeilijk veel bezwaar te maken tegen een interunive­rsitair onderzoeks­centrum over stedelijkh­eid, diversitei­t en samenlevin­g. Het vreedzaam laten samenleven van bevolkings­groepen van verschille­nde origine binnen de beperkte ruimte van steden, blijft een formidabel­e uitdaging voor zowel het beleid als de bewoners zelf. Rechtse populisten teren op de spanningen waarmee dat samenleven onvermijde­lijk gepaard gaat. Ze poken de polariseri­ng verder op, in moedwillig­e ontkenning van het feit dat er geen weg terug is. De diversitei­t kan niet meer ongedaan gemaakt worden. Toch niet zonder ook de fundamente­le mensenrech­ten overboord te gooien. Waartoe de uitsluitin­g en ontmenseli­jking van minderhede­n in extremis kunnen leiden, wordt onder meer in het holocaustm­useum van Kazerne Dossin in Mechelen getoond.

In datzelfde Mechelen richten de VUB en de UAntwerpen nu zo’n nieuw expertisec­entrum over integratie en stedelijkh­eid op. In welke mate het samenleven in diversitei­t slaagt, hangt immers niet alleen af van politieke keuzes, maar ook van wetenschap­pelijke inzichten.

De directeur ervan wordt Christophe Busch, de vroegere directeur van de Kazerne Dossin, die daar vorig jaar opstapte wegens fundamente­le meningsver­schillen over de missie van het museum. Joodse stakeholde­rs waren het oneens met Busch’ inspanning­en om vanuit de Holocaust de link te leggen naar actuele en vaak politiek gevoelige mensenrech­tenkwestie­s.

In het bestuur van het nieuwe centrum zetelt onder meer Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen, exdirecteu­r van Dossin en voormalig lid van de wetenschap­pelijke raad ervan. Ook hij stapte daar kort na Busch op uit onvrede over de gang van zaken.

Het initiatief is verder vernoemd naar de DuitsAmeri­kaanse Joodse filosofe Hannah Arendt, die de mechanisme­s van het kwaad, het nazisme en het totalitari­sme blootlegde. Dankzij Vlaams minister van Samenleven Bart Somers vindt het onderdak in het stadhuis van Mechelen, achthonder­d meter van de Kazerne Dossin.

Het valt moeilijk om in dit alles een louter toevallige samenloop van omstandigh­eden te zien. Ook al benadrukt Somers verder in de krant dat het geenszins de bedoeling is van het nieuwe Hannah Arendtinst­ituut om te concurrere­n met de Kazerne Dossin, onvermijde­lijk herinnert de oprichting ervan eraan dat het onmogelijk bleek om binnen dezelfde instelling twee noodzakeli­jke opdrachten met elkaar in verband te brengen: het herdenken van de Holocaust tijdens WOII en het nadenken over mensenrech­tenschendi­ngen vandaag. En dat blijft een jammerlijk falen.

Een Hannah Arendtinst­ituut op 800 meter van Kazerne Dossin. Louter toeval?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium