De Standaard

Voor Twitter heeft Trump het nu echt te bont gemaakt

Na jaren kritiek dat Twitter leugenacht­ige politici laat betijen, voorziet het sociale medium twee tweets van Donald Trump van een waarschuwi­ng.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

‘Trump vertelt vreselijke leugens over de dood van mijn vrouw. Een gewone gebruiker zou verbannen worden van Twitter, waarom hij niet?’ TIMOTHY KLAUSUTIS, Weduwnaar van de vrouw over wie Trump een oude complotthe­orie oprakelt

BRUSSEL I Geen mens ter wereld wordt zo sterk geassociee­rd met Twitter als Donald Trump. De Amerikaans­e president laat de klassieke communicat­iemiddelen van zijn ambt onbenut, omdat hij via het blauwe vogeltje 80 miljoen Amerikanen rechtstree­ks bereikt. Zonder het vervelende tussenscho­t van kritische journalist­en en deskundige­n tussen zijn twitterdui­m en de onderbuik van zijn aanhangers. Veel van zijn ruim 18.000 leugens en verdraaiin­gen (The Washington Post houdt ze bij in een database, red.) van de voorbije drie jaar verspreidd­e Trump via Twitter.

‘Get the facts’

Het sociale medium liet dat passeren. Tot nu. Voor het eerst koppelde Twitter aan twee tweets van Trump een link met een factcheck. Onderaan de twee boodschapp­en staat in blauwe letters en met een uitroeptek­en ‘hier zijn de feiten’ (‘get the facts’). Wie daar

op klikt, komt terecht bij een objectieve analyse van het onderwerp en een korte samenvatti­ng waarom de tweet niet met de waarheid strookt.

De ‘eer’ voor die primeur ging naar twee tweets waarin Trump zijn gal spuwt over stemmen per brief. Vanwege het risico op besmetting met corona – zeker als er in de herfst een tweede golf zou komen – wordt overwogen om de kiezers de kans te geven van thuis uit te stemmen bij de verkiezing­en van 3 november.

De Republikei­nen willen dat niet. Ze vrezen dat de Democraten er voordeel uit halen als meer mensen deelnemen aan de verkiezing­en. En dus tweette Trump dinsdag dat verkiezing­en via de post ‘alleen maar tot grootschee­pse fraude zullen leiden’. Volgens hem zullen ‘stembussen gestolen worden, formuliere­n vervalst en handtekeni­ngen nagemaakt’. Factchecke­rs vinden daarvoor geen enkele aanwijzing. Bovendien beweert Trump in de tweede tweet dat de gouverneur van Californië zomaar stembrieve­n stuurt naar miljoenen ongeregist­reerde mensen. Dat is een verzinsel. Toch worden de tweets niet geschrapt, zoals wel gebeurde met die van Jair Bolsonaro en Nicolas Maduro, maar voorzien van een logenstraf­fing.

Vorig jaar al maakte Twitter bekend dat het bezwaarlij­k de accounts van politici kan blokkeren, maar wel overwoog om waarschuwi­ngen met verwijzing­en naar de echte feiten toe te voegen. In de praktijk veranderde er niets. Ook niet toen Trump racistisch­e tweets verspreidd­e over ‘the squad’ (een groepje jonge vrouwelijk­e congresled­en van diverse origine) of toen hij in januari de Democraat Adam Schiff waarschuwd­e dat die ‘zijn prijs nog niet betaald heeft’ voor het leiden van het impeachmen­tonderzoek.

Rancune

De jongste weken groeide de verontwaar­diging over Trumps tweets sterk. Zo voedt hij de oude ‘theorie’ dat de tvpresenta­tor Joe Scarboroug­h in 2001 een medewerkst­er vermoordde. In werkelijkh­eid stierf de jonge vrouw aan hartfalen in het kantoor van Scarboroug­h in Florida, terwijl die in Washington was. Volgens het gerecht is er nooit enige reden geweest om aan een misdrijf te denken: dat bleek ook uit de autopsie.

Maar Trump heeft wraak gezworen op Scarboroug­h, een vroegere vriend die zich sinds zijn presidents­chap volledig tegen hem heeft gekeerd. Er zijn geen nieuwe aanwijzing­en van enig misdrijf, alleen verse rancune. Maandag vroeg Timothy Klausutis, de weduwnaar, aan Twitterbaa­s Jack Dorsey om de ‘verschrikk­elijke leugens’ over de dood van zijn vrouw te verwijdere­n. ‘Een gewone gebruiker zou van dit medium verbannen worden als hij zoiets deed,’ aldus Klausutis, ‘waarom een president dan niet?’

Dorsey reageerde dat hij de pijn van het openrijten van een oude wonde goed begreep. Maar de tweets vernietige­n, nee: zover wilde Twitter niet gaan. Daarop

barstte er een storm van kritiek los op het sociale medium, dat al jaren onder vuur ligt omdat het – vanuit zijn idee van politieke neutralite­it – onwaarhede­n laat verspreide­n. Trump tweet trouwens driester dan ooit: over Scarboroug­h, over het stemmen per brief, maar vooral over ‘Obamagate’ – een theorie dat Obama samen met Joe Biden jaren geleden een duivels plan smeedde om Trump allerlei schandalen in de schoenen te schuiven. De verontwaar­diging over zoveel haatzaaier­ij die ongefilter­d naar miljoenen kiezers gaat, verhoogde de druk op Twitter – en op Facebook, dat echter nog geen krimp geeft. Politieke censuur

In 2018 drukte Dorsey zijn spijt uit voor de rol van zijn bedrijf in de verspreidi­ng van allerlei roddels en leugens die de verkiezing­en van 2016 wellicht beslissend hadden beïnvloed. Hij beloofde beterschap, maar toch kon Trump ongestoord Twitter blijven gebruiken voor de gekste uitspraken.

Niettemin beweert Trump dat de technologi­sche reuzen tegen hem samenspann­en. Op 16 mei tweette hij: ‘Radicaal links heeft Facebook, Instagram, Twitter en Google ingepalmd, maar deze regering gaat daartegen maatregele­n nemen.’ Volgens The Wall

Street Journal wil Trump een commissie oprichten rond het Witte Huis, die ‘de anticonser­vatieve bevooroord­eeldheid van de media’ zal onderzoeke­n en ‘politieke censuur wil beteugelen’. De American Civil Liberties Union reageerde meteen dat zo’n voornemen zeer bedreigend klinkt voor de democratie.

Wellicht is het ook niet toevallig dat de eerste tweets waarbij Twitter kanttekeni­ngen plaatst, geen ordinaire roddels zijn, maar wel pogingen om het publiek te misleiden over het verkiezing­sproces. Dorsey beloofde in 2018 dat sociale media niet langer gebruikt zouden worden om de deelname van kiezers aan de democratie tegen te gaan.

Trump reageert woedend op de maatregel. Per tweet – hoe anders – beschuldig­de hij Twitter van ‘inmenging in de verkiezing­en’ en ‘onderdrukk­ing van de vrijheid van meningsuit­ing’. Hij wil de sociale mediagigan­ten ‘streng reguleren of zelfs opdoeken’.

‘We gaan die sociale media sterk reguleren, of opdoeken’

DONALD TRUMP

 ?? © getty ?? Donald Trump tweet driester dan ooit. De verontwaar­diging over zoveel haatzaaier­ij, verhoogde de druk op Twitter.
© getty Donald Trump tweet driester dan ooit. De verontwaar­diging over zoveel haatzaaier­ij, verhoogde de druk op Twitter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium