De Standaard

ZO MAAK JE VAN EEN CRISIS EEN OPPORTUNIT­EIT

- BART STURTEWAGE­N

Dit is Europa’s moment, zei Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie gisteren trots. Meer cynisch aangelegde waarnemers vonden de naam van het herstelpla­n dat ze aankondigd­e, NextGenera­tionEU, goed gekozen: het is immers de volgende generatie die de kosten van de wederopbou­w na corona zal moeten dragen. Over de verdienste van het project zal de geschieden­is inderdaad pas later oordelen. Maar dat het, hoe het ook uitpakt, om een groot en belangrijk ogenblik voor Europa gaat, staat vast.

Toen de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron een fonds van 500 miljard euro voorstelde­n om de meest getroffen lidstaten met giften te ondersteun­en, waarbij het geld door de Commissie op de financiële markten zou worden geleend, leek dat een uiterst gevaarlijk spel. Door de facto de kosten van de crisis onder de lidstaten te delen naar draagkrach­t en het reddingsge­ld te besteden naar behoefte, werd een rode lijn overschred­en die de Unie onder ondraaglij­ke spanning had kunnen plaatsen. Merkel zette haar binnenland­se politieke krediet, dat groter is dan ooit, in om de traditione­le Duitse afkeer voor deze ‘mutualiser­ing’ in toom te houden. Maar vier traditione­el zuinige lidstaten, Oostenrijk, Nederland, Zweden en Denemarken, gingen in het verzet. Daar had het drieste plan op kunnen vastlopen en dat kan nog steeds, want zowel alle lidstaten als het parlement moeten nog instemmen.

De Europese Commissie vergrootte het pakket met 250 miljard euro aan leningen die de ontvangend­e lidstaten wel moeten terugbetal­en en paste het geheel in in het nieuwe Europese meerjarenb­udget. Daar kan de beruchte Europese compromism­achine de komende weken op los worden gelaten. De contouren voor een historisch akkoord worden stilaan zichtbaar.

Als topdebiteu­r kan de Commissie goedkoper lenen dan armlastige lidstaten zoals Italië en Spanje. Dat voorkomt dat speculante­n hun pijlen richten op de zwakste plekken in de eurozone. Tegelijk vergroot ‘Europa’ gevoelig zijn politieke macht, met inbegrip van nieuwe vormen van belasting. Zo maak je van een crisis een opportunit­eit.

Tien jaar crisisbehe­er op het scherp van de snee, met de traumatise­rende Brexit als triest orgelpunt, hebben de Europese machinerie gesmeerd. Als ze er via dit ambitieuze herstelpla­n in slaagt de Europese economie weer op de sporen te krijgen, verricht ze een krachttoer. De gevolgen van een mislukking zijn dan weer nauwelijks voorstelba­ar. Zelden was de inzet groter.

De contouren van historisch Europees akkoord worden zichtbaar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium