De Standaard

België krijgt voorlopig 5,5 miljard

-

De Europese Commissie heeft een eerste worp gedaan voor de verdeling van de 750 miljard uit het Europees herstelfon­ds en de ongeveer 40 miljard uit het rechtvaard­ig transitief­onds dat de lidstaten moet helpen om hun economie te vergroenen. België krijgt 5,48 miljard.

De Commissie houdt daarbij rekening met verschille­nde criteria, maar het belangrijk­ste is de impact van de coronacris­is op de economie van een lidstaat. Wie het zwaarst getroffen is, krijgt het meest. Het meeste geld vloeit daarom naar Italië en Spanje, die respectiev­elijk 173 en 140 miljard krijgen. Beide landen krijgen vele malen meer dan Frankrijk, dat het met 38 miljard moet stellen.

Ons land telt veel coronadode­n. Toch krijgt ons land een relatief laag bedrag: 5,48 miljard. Ter vergelijki­ng: Tsjechië, waar de crisis veel minder slachtoffe­rs maakte, krijgt 8,5 miljard aan subsidies en 10 miljard aan leningen. Dat is veel, maar alle landen uit CentraalEu­ropa krijgen relatief veel, omdat er ook rekening wordt gehouden met de relatieve zwakte van hun economieën. Deze landen krijgen nu al meer geld uit de Europese steunfonds­en. Ons land zit in de categorie van Zweden, Nederland en Oostenrijk, landen met een hoog bbp per capita. Nederland krijgt bijvoorbee­ld maar 6,7 miljard. Rekening houdend met het aantal inwoners komen ze er nog bekaaider af dan ons land. Het zal de weerstand in Den Haag tegen het fonds alleen maar vergroten. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) spreekt over een ‘voorbarig’ cijfer. Volgens De Croo zijn te veel details nog niet gekend, waardoor het weinig zin heeft om over een uiteindeli­jk bedrag te speculeren dat ons land zal krijgen. (domi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium