De Standaard

Geen onderzoeks­commissie corona, voorlopig althans

De coronaaanp­ak dreigt nog stevige politieke gevolgen te krijgen. Een onderzoeks­commissie is er nog niet, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

- VAN ONZE REDACTEUR KOEN BAUMERS

BRUSSEL I Test alleen patienten met symptomen, of mensen die nauw contact hebben gehad met iemand die besmet is. Dat is de richtlijn van de overheid voor huisartsen. Maar na de hevige uitbraak nemen sommige woonzorgce­ntra en bedrijven liever het zekere voor het onzekere: ze vragen een negatieve test aan iedereen die toegang wil.

Eén ervan is de WestVlaams­e woonzorggr­oep Curando. ‘We willen geen brandende schuren binnenhale­n’, zegt algemeen directeur Dirk Lips. ‘Als ik mijn moeder te goeder trouw naar zo’n dagcentrum stuur, wil ik niet dat er iemand anders in die groep zit die besmet is. Ik weet dat een test maar een momentopna­me is. Het is niet de magische oplossing, maar het helpt ons wel om het risico in te perken.’

Test niet verplichte­n

Ook bedrijven zouden graag weten of hun werknemers coronavrij zijn. Bij sociaal secretaria­at Liantis krijgen ze geregeld de vraag of dat mag. ‘Maar een werkgever kan zijn werknemers niet verplichte­n om zo’n test af te nemen’, zegt Matthias De Bruyckere van Liantis.

Toch krijgen veel huisartsen geregeld een patiënt over de vloer die op vraag van een bedrijf, een school of een woonzorgce­ntrum om een coronatest vraagt. Maar omdat ze geen tests mogen afnemen van mensen zonder symptomen, weigeren velen.

De roodwitte linten die overal in Vlaanderen rond speeltuige­n hingen, zijn sinds gisteren weg. Kinderen – tot 12 jaar – mogen weer spelen, in een eerste fase in vooral buurtspeel­tuinen. Grote speeltuine­n volgen later. Een overrompel­ing was er nergens. Toch waren veel kinderen erg blij dat ze weer konden ravotten. ‘Wandelen en gesteund door de SP.A en Groen, houden het voorlopig dus op een adhoccommi­ssie. Die zal hoorzittin­gen met experts organisere­n en moet ten laatste tegen eind 2020 klaar zijn. Nadien, ten laatste in januari 2021, volgt een themadebat in de plenaire van het parlement. Maar al die tijd dus met de mogelijkhe­id om ‘op te schalen’ tot een onderzoeks­commissie.

Ook in het federale parlement lijkt er aan zo’n parlementa­ir onderzoek geen ontkomen. NVAvoorzit­ter Bart De Wever zei eerder al dat hij ‘zich wel iets kon voorstelle­n bij een onderzoeks­commissie’. Voor veel Franstalig­e politici is minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) kop van Jut.

‘Onmogelijk­e beslissing’

De Panoreport­age die de VRT gisteren uitzond over het begin van de epidemie in België, toen na de krokusvaka­ntie skiërs terugkeerd­en uit Italië en Oostenrijk, is niet van dien aard om de gemoederen snel te laten bedaren. De politici en experts die aan het woord komen, herhalen dat ze op dat moment niet zomaar iedereen in quarantain­e konden zetten. ‘Nu kan iedereen dat inschatten’, alfietsen word je na een tijdje wel beu’, hoorde je hier en daar.

Dat beseft ook Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD). ‘Voor veel kinderen, zeker in de stad, is dit de enige manier om zich buiten te amuseren. Dat is belangrijk voor het welbevinde­n van de kwetsbare kinderen die klein behuisd zijn.’ (wer) dus viroloog Marc Van Ranst. ‘Op dat moment, met de gegevens die er toen waren, was dat een onmogelijk­e beslissing.’

De Block erkent dat ze de zaak onderschat heeft, maar niet alleen. ‘Wetenschap­pers, de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, de Europese Commissie en politici – waar ik mijzelf bij reken – hebben het onderschat. Er werd toen gezegd dat het een milde griep was. Dat was een onderschat­ting.’ Volgens Sophie Quoilin, de voorzitter van de Risk Assessment Group waren ‘andere Europese landen niet beter voorbereid’.

Groot probleem was dat er bij gebrek aan beschermen­d materiaal in het begin niet al te veel kon getest worden. De getuigenis­sen van mensen die zeggen dat hun huisarts moest liegen om hen toch maar getest te krijgen, illustrere­n dat op pijnlijke wijze. Ook het contactond­erzoek liep allesbehal­ve vlot, blijkt uit de Pano. ‘Ik begrijp dat de meerderhei­dspartijen schrik hebben en dat bepaalde potjes gedekt moeten blijven’, zei PVDA/PTBfractie­leider Jos D’Haese gisteren. ‘Wij gaan de onderste steen bovenhalen. We willen weten wat er is misgelopen en wie verantwoor­delijk is.’ (lob, wwi)

JOS D’HAESE

Vlaams fractielei­der PVDA/PTB

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium