De Standaard

Parlement maakte volmachten overbodig

21 volmachten­besluiten verder blijkt dat het met veel minder had gekund. Ook het parlement volgde een leercurve tijdens de coronacris­is.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I NVAfractie­leider Peter De Roover merkte het al van bij het begin op: de volmachten van de regering, die zijn partij mee had goedgekeur­d, waren niet echt onontkoomb­aar. De snelle manier waarop het parlement een wet kon goedkeuren over een staatswaar­borg voor leningen aan bedrijven, deed onmiddelli­jk twijfelen aan de noodzaak van de volmachten.

Toch kreeg de regeringWi­lmès brede steun voor de volmachten, die het mogelijk maken om snel op te treden, zonder voor wetswijzig­ingen telkens naar het parlement te moeten. De vrees dat de Kamer door het virus niet meer zou kunnen functioner­en, was groot. De kritiek dat er een nieuw junta van partijvoor­zitters was opgestaan even groot.

Het is helemaal anders uitgedraai­d. ‘Bij de aanvang van de crisis waren er afdoende redenen om volmachten te verlenen. Maar in sommige dossiers bleek het parlement toch snel te kunnen schakelen. De volmachten waren dus niet altijd nodig’, zegt de Gentse professor Grondwette­lijk Hof Toon Moonen.

Elektronis­ch

De Kamer leerde inderdaad snel om elektronis­ch te vergaderen en te stemmen, en te versnellen waar nodig. En daar was ruimte voor. Volmachten zijn nog een relict uit een tijd dat elke wet door zowel Kamer als Senaat goedgekeur­d moest worden. Die passage door de Senaat is al weggevalle­n.

Een overzicht van de volmachten­besluiten die wel genomen werden, maakt veel duidelijk. In het begin nam de regering enkele volmachten­besluiten die duidelijk kaderen in een noodtoesta­nd: de invoering van GASboetes bij de overtredin­g van verbodsreg­els op kop.

Maar al snel volgden de heel procedurel­e besluiten zich op, die amper onder de noemer van een crisissitu­atie vallen. Bijvoorbee­ld: uitstel voor allerhande procedures of de oprichting van een databank bij Sciensano.

Andersom is de Kamer meer en meer gewone wetten beginnen goed te keuren, zij het vaak onder de noemer ‘wet houdende uitzonderl­ijke maatregele­n’, gaande van pensioenkw­esties, de sociale verkiezing­en en civiele veiligheid, tot de strijd tegen het coronaviru­s op de trein.

In het begin van de coronacris­is hadden die maatregele­n zeker opgedoken in een volmachten­besluit. ‘Halfweg heeft het parlement overgenome­n’, zegt Groenfract­ieleider Kristof Calvo. ‘De Kamer heeft uiteindeli­jk gekozen voor de parlementa­ire democratie, en dat is een goede zaak.’

De meest omstreden, vrijheidsb­eperkende maatregele­n zijn overigens niet genomen bij volmacht, maar bij ministerie­el besluit op basis van bestaande wetgeving. ‘De verwarring was groot, en is dat in een aantal gevallen nog, omdat de verboden die zijn uitgevaard­igd, voor interpreta­tie vatbaar zijn’, zegt Moonen. ‘De interpreta­tie van het crisiscent­rum in zijn frequently asked questions hoeft niet degene te zijn die een rechter zou geven.’

Dat schept ruimte voor willekeur, waarbij het voor een gewone burger niet evident is om een boete te gaan betwisten voor een rechter. Vele verboden worden ervaren als discrimine­rend of concurrent­ievervalse­nd, ook al heeft de Raad van State de overheid veel ruimte gegeven in het stapsgewij­s afbouwen van de lockdown.

Bekrachtig­en

De vraag is nu vooral hoe het verder moet met de volmachten­besluiten. Na een jaar moeten die door het parlement bekrachtig­d worden om ze de rang van wet te geven, anders worden ze geacht niet te hebben bestaan. Dat is doorgaans geen probleem, er is in de Belgische geschieden­is slechts één volmachten­besluit geweest dat niet bekrachtig­d is geraakt.

De situatie vandaag is wel speciaal, met een minderheid­skabinet dat gedoogsteu­n krijgt van de oppositie. Groenen en socialiste­n hebben al voorbehoud laten horen bij volmachten­besluiten over de GASboetes, overurenre­geling en studentena­rbeid. Een nietbekrac­htiging van die besluiten dreigt de verwarring over de uitgeschre­ven boetes bijvoorbee­ld, alleen nog te vergroten.

‘Bij de aanvang van de crisis waren er afdoende redenen om volmachten te verlenen. Maar soms bleek het parlement toch snel te kunnen schakelen’

TOON MOONEN

Professor Grondwette­lijk hof

 ?? © Eric Lalemant/belga ?? De regeringWi­lmès kreeg brede steun voor de volmachten, die het mogelijk maken om snel op te treden.
© Eric Lalemant/belga De regeringWi­lmès kreeg brede steun voor de volmachten, die het mogelijk maken om snel op te treden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium