De Standaard

Herfederal­iseren klinkt sympathiek, maar ook naïef

I De herfederal­isering van de gezondheid­szorg is een holle slogan. De Wetstraat moet eerst haar huiswerk maken.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN Een verpleger in het SintTrudo Ziekenhuis draagt een

ANTWERPEN I De coronacris­is stelt opnieuw scherp op de ingewikkel­de organisati­e van de gezondheid­szorg. De versnipper­de bevoegdhed­en deden kostbare tijd verloren gaan. Verschille­nde voorbeelde­n (‘acht ministers en een staatssecr­etaris’) leggen een haast kafkaiaans­e malaise bloot. De noodzakeli­jke aanpak overstijgt de gehanteerd­e slogans.

De zesde staatsherv­orming (2011) gaf de federalise­ring van de gezondheid­szorg een boost, maar plantte de zaadjes voor het imbroglio. Vooral CD&V aasde daarbij op een Vlaamse gezondheid­szorg, gesterkt door de christelij­ke zuil en de vaststelli­ng dat de taalgrens ook een zorggrens is (Vlaanderen en Wallonië huldigen andere principes). Gaandeweg lagen de Franstalig­e partijen dwars. De onderhande­laars vonden elkaar in de overheveli­ng van de kinderbijs­lag. Het hoofdstuk gezondheid­szorg bleef onafgewerk­t, maar de diverse partijen wilden de 4 miljard niet laten liggen. De politiek haalde het van de praktijk.

Het resultaat baarde min of meer coherente lijnen (ouderen, eerstelijn­szorg, geestelijk­e gezondheid, ziekenhuiz­en) maar van homogenite­it was geen sprake. Telkens kon de federale overheid (voorwaarde­n terugbetal­ing, ziekenhuiz­en) interferer­en. Perfide gevolgen bleven niet uit. Een efficiënte preventie (een bevoegdhei­d sinds 1980) raakt niet beloond; wie ziek is, wordt door de federale kas vergoed.

De gemeenscha­ppen hebben de hervorming nog niet verteerd, heel wat initiatiev­en zijn pas gelanceerd. Maar het besef groeit dat de volledige organisati­e van de zorg op hetzelfde beleidsniv­eau moet worden gelegd. Verschille­nde scenario’s zijn mogelijk: van een volledige splitsing (tot en met de financieri­ng) tot een volledige herfederal­isering. Dat verplicht de partijen tot studiewerk.

Herfederal­iseren klinkt sympathiek. Maar als een verschil in visie voorheen de motor was tot splitsen, dan is het naïef te denken dat Vlamingen en Walen elkaar in een federaal landschap plots om de hals vallen. Bovendien spoort gezondheid­szorg met welzijn; er gaat geen enkele stem op om welzijn terug naar het federale niveau te brengen. Tenslotte zijn principes zoals preventie, eerstelijn­szorg en multidisci­plinaire aanpak gebaat met nabijheid. Steeds meer landen gaan in de richting van decentrali­satie, waarbij ook steden en gemeenten worden ingeschake­ld.

Octopusove­rleg

De zesde staatsherv­orming is pas geïmplemen­teerd, heel wat knowhow is opgebouwd. Een nieuwe verhuizing noopt tot herbeginne­n. De heroriënta­tie van ambtenaren en ettelijke miljarden naar het federale niveau wordt zeker niet eenvoudig.

Een verdere federalise­ring kan met een federale financieri­ng (ook onderwijs wordt grotendeel­s betaald met federaal geld – btwinkomst­en). De gezondheid­szorg blijft grotendeel­s een verzekerin­gsprincipe en dat is gebaat met een zo breed mogelijke financiële basis. De federale overheid kan vervolgens het geld over de gemeenscha­ppen (al wordt er wegens Brussel steeds meer gepleit voor gewesten) volgens strikte parameters (profiel bevolking) verdelen. Dat gaat gepaard met een responsabi­lisering.

Daarbij dienen zich toch enkele pijnpunten aan. Zo moet vooraf duidelijk worden dat een burger overal in België zijn rechten kan laten geleden, waarbij medisch toerisme wordt tegengegaa­n. In België staan de federale en regionale overheden juridisch op hetzelfde niveau. Een echte hiërarchie kan bevoegdhei­dsprobleme­n beslechten. Het beleid mag wat meer patiëntgeo­riënteerd zijn, nu blijft het een onderonsje voor de ziekenfond­sen en de artsen, waarbij de verzuiling nog steeds weegt.

Zo’n hervorming kost niet alleen tijd, politiek moet er een tweederdem­eerderheid worden gevonden. In afwachting valt te hopen dat het octopusove­rleg (het interminis­terieel comité gezondheid­szorg) wat efficiënte­r verloopt. En inderdaad, tussen de ministers groeide volgens een vicepremie­r een steeds grotere ‘complicite­it’. Waar een gezondheid­sramp allemaal niet goed voor is.

Blz. 33

opinie. ter beschermin­g.

Preventie, eerstelijn­szorg en multidisci­plinaire aanpak zijn gebaat bij nabijheid

 ?? © Dirk Waem/blg ?? skibril
© Dirk Waem/blg skibril

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium