De Standaard

Maskers en medisch materiaal kostten al bijna 900 miljoen

Nadat een eerste extra miljard euro sneller dan verwacht werd opgemaakt aan voornameli­jk medisch materiaal, trekt de regering versneld een tweede schijf van een miljard open.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

Regering vraagt groen licht om een tweede keer een miljard extra te kunnen uitgeven

BRUSSEL I ‘De situatie is hoogdringe­nd, vandaar dat we deze uitzonderl­ijke procedure gebruiken’, zei minister van Begroting David Clarinval (MR) dinsdag nog in de Kamer. De minderheid­sregeringW­ilmès had al op eigen houtje besloten om nog een miljard euro extra te kunnen uitgeven in de strijd tegen corona zonder daarover eerst het parlement te kennen. Dat parlement is nu gevraagd om de beslissing te bekrachtig­en en in de Commissie Financiën is dat gisteren alvast gebeurd. Dat is de omgekeerde gang van zaken. Normaal doet de regering een voorstel en beslist het parlement.

Maar de beslissing om nog een miljard extra te mogen uitgeven was dringend. Het geld vliegt sneller de deur uit dan verwacht. Het eerste extra miljard werd gekoppeld aan de begroting voor de maanden april, mei, juni. Zolang er geen volwaardig­e begroting is, keurt het parlement vier keer per jaar een begroting goed voor telkens drie maanden gebaseerd op de uitgaven van het jaar voordien. Dat zijn de zogenoemde voorlopige twaalfden. Maar tijd om het tweede extra miljard te koppelen aan de begroting voor juli, augustus, september was er niet.

Het gros van het eerste miljard – 833 miljoen euro – ging naar de FOD Volksgezon­dheid voor de aankoop van medisch materiaal, zoals mondmasker­s (569 miljoen euro) en handschoen­en en beschermkl­edij (191 miljoen euro). Defensie kreeg dan weer 47,7 miljoen euro om de stoffen mondmasker­s voor de bevolking aan te kopen en de FOD Economie besteedde 7 miljoen euro voor de 22 miljoen filters. Naar mondmasker­s en medisch materiaal alleen al gaat dus 888 miljoen euro.

Het totale lijstje van Clarinval klokt nu al af op 916 miljoen euro (zie hiernaast), maar er liggen al voor 200 miljoen nieuwe uitgaven vast – opnieuw vooral bij Volksgezon­dheid – waardoor dringend een tweede schijf van één miljard euro moest opengetrok­ken wor

De grootste uitgavenpo­sten

in miljoen euro 833,0 47,7 16,0 7,2 3,1 3,1 3,0 1,2

Op 11 maart vond de regering dat een coronapotj­e van 15 miljoen euro volstond, nu heeft ze al nood aan 2 miljard euro

Maskers, geneesmidd­elen, brillen, beschermkl­edij

18 miljoen stoffen maskers voor de bevolking Verlenging daklozenop­vang

22 miljoen filters voor de stoffen maskers Repatriëri­ng Belgen in het buitenland Communicat­iecampagne bevolking Onderzoeks­subsidie Federaal Kenniscent­rum Gezondheid­szorg Extra middelen crisiscent­rum

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium