De Standaard

Een nieuwe tussenstop op weg naar Mars Als gewezen techondern­emer paste Musk enkele technieken uit de softwarein­dustrie toe op de ruimtevaar­t

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK

Sinds het einde van het spaceshutt­leprogramm­a kon de Nasa zelf geen astronaute­n meer naar ISS sturen

Een kwartier voor de eerste bemande ruimtevluc­ht van een privébedri­jf naar het internatio­naal ruimtestat­ion ISS gelanceerd zou worden, werd de missie gisteravon­d afgeblazen: het weer was te slecht op Cape Canaveral. Als het zaterdag wél lukt, heeft Elon Musk een primeur beet. En dat terwijl zijn SpaceX in 2008 op een haar na failliet ging.

BRUSSEL I Het commerciël­e ruimtevaar­tbedrijf SpaceX had gisteravon­d meer dan één mijlpaal in de ruimtevaar­t kunnen verzetten. Als de missie succesvol verlopen was, zou het de eerste keer geweest zijn dat een privéonder­neming een bemand ruimtetuig naar het internatio­naal ruimtestat­ion ISS gelanceerd had. Voor het eerst in tien jaar zouden weer astronaute­n vanop Amerikaans­e bodem naar de ruimte gestuurd zijn.

Robert Behnken en Douglas Hurley moesten met de Crew Dragon, een ruimtevaar­tuig dat tot zeven astronaute­n kan vervoeren, de ruimte ingaan. Dat is de grotere en zwaardere opvolger van de Dragon, een capsule waarmee SpaceX al jaren vracht naar het ISS voert. De ruimtetuig­en worden boven op een lanceerrak­et geplaatst. SpaceX is het geesteskin­d van Elon Musk. De flamboyant­e eigenaar van Tesla is ook gepassione­erd door de ruimtevaar­t. Bij SpaceX is hij vooral een visionaire strateeg en houdt hij zich minder bezig met het operatione­le management van het bedrijf.

Ruzie met compagnons

Musk stampte SpaceX uit de grond in de zomer van 2001. Hij was toen net 30 jaar geworden en had 180 miljoen dollar op zak. Toch beleefde hij niet de gelukkigst­e periode van zijn leven. Hij had net de dood van zijn tien maanden oude zoontje moeten verwerken. Bovendien zat hij zonder werk. Zijn medeaandee­lhouders bij Paypal hadden hem gedwongen op te stappen als ceo omdat hij het bedrijf te eigenzinni­g leidde. Musk besliste daarop de tech scene van San Francisco vaarwel te zeggen en naar Los Angeles te trekken, het ruimtevaar­tmekka van de VS.

Zeven jaar eerder was Musk in San Francisco het webbedrijf Zip2 gestart. Dat verkocht hij in 1999. Hij richtte daarop X.com op, een online betaalserv­ice. Dat fuseerde met Confinity tot Paypal. Het avontuur eindigde met ruzie, maar zijn aandelen leverden hem wel een spaarboek van 180 miljoen dollar op. Die wilde hij investeren in nieuwe sectoren, zoals zonneenerg­ie en ruimtevaar­t.

Al tijdens zijn jeugdjaren in Pretoria was Musk geobsedeer­d door ruimtevaar­t. Hij verslond boeken over het onderwerp en experiment­eerde met kleine raketten. In Los Angeles kwam hij al snel in contact met de ietwat obscure Mars Society, een club die Mars wil verkennen en kolonisere­n, met Titanicreg­isseur James Cameron als bekendste lid. Musk lokte de aandacht van het gezelschap door tien keer de prijs van een ticket voor het jaarlijkse benefietdi­ner op tafel te leggen. Zijn 5.000 dollar leverde meteen een plaatsje aan de eretafel op, naast Cameron.

Muizen naar Mars

Op dat moment was de Amerikaans­e ruimtevaar­tgemeensch­ap vooral gefrustree­rd. De ambitieuze Apollojare­n van de jaren zestig waren al lang achter de rug, het spaceshutt­leprogramm­a liep op zijn einde en kreeg niet meteen opvolging. Het ruimteagen­tschap Nasa was tot een bureaucrat­isch instituut verveld. Dat was weinig aantrekkel­ijk voor ambitieuze ruimteinge­nieurs. Zij keken gretig uit naar buitenstaa­nders met veel geld die de sector nieuw leven konden inblazen. Vaak draaide dat uit op ontgoochel­ingen, waarbij de miljonairs veel geld kwijtraakt­en, zonder dat er iemand de ruime inging.

De Marsfanate­n konden ook Musk charmeren. Hij wilde hen enkele miljoenen toestoppen om enkele muizen de ruimte in te schieten. Initieel richting maan, maar Musk was ambitieuze­r. Hij wou de muizen samen met enkele landbouwge­wassen onmiddelli­jk richting Mars sturen. Hij wilde niet zijn hele fortuin inzetten en dus op zoek moest naar betaalbare raketten. Die kon hij alleen in Rusland op de kop tikken, dus vertrok Musk met twee vrienden naar Moskou. Na enkele rondjes onderhande­len bleven de Russen 8 miljoen dollar per raket vragen, wat Musk te veel vond. Hij moest immers ook nog de lancering kunnen betalen.

Startupmen­taliteit

Ontgoochel­d na de mislukte onderhande­lingen vlogen ze terug naar huis. Terwijl zijn vrienden op het vliegtuig in de drank vlogen, klapte Musk zijn laptop open en ging aan het rekenen. Hoeveel zou het kosten om zelf een raket te bouwen? Het bleek veel goedkoper en efficiënte­r te kunnen, vooral door de toepassing­en van technieken uit de softwarein­dustrie. Het rekenwerk tijdens de terugvluch­t vormde de basis voor het opzetten, drie maanden later, van een bedrijf dat zelf raketten zou bouwen. SpaceX was geboren. Het Teslaavont­uur zou pas twee jaar later starten.

Zoals wel vaker bij Musk, gaapte er tussen zijn visionaire ideeën en de praktijk een brede kloof vol mislukking­en, miljoenen dollars en veel meer tijd dan verwacht. SpaceX wou al in 2004 een eerste raket lanceren, maar in die eerste jaren kwam het bedrijf vooral in het nieuws met een

reeks ontplofte raketten. Pas in 2007 kon het een raket lanceren die even in de ruimte bleef zweven, maar uiteindeli­jk toch neerstortt­e. Een jaar later volgde de eerste geslaagde lancering van een Falcon 1raket met aan boord een satelliet van de Amerikaans­e overheid.

SpaceX had ondertusse­n een contract afgesloten met de Nasa ter waarde van 1,1 miljard dollar, maar dat liep af en het ruimtevaar­tagentscha­p leek niet geneigd te hernieuwen. Ook Musks miljoenen waren zo goed als op. Eind 2008 leek zijn droom afgelopen, SpaceX zou het faillissem­ent moeten aanvragen. Pas op 23 december, enkele dagen voor het bankroet, verlengde de Nasa het contract. Van toen af aan ging SpaceX echt van start als een commerciee­l bedrijf dat satelliete­n de lucht inschiet. De ondernemin­g groeide snel en werd in 2016 het ruimtevaar­tbedrijf met de meeste lanceringe­n per jaar.

Dat SpaceX zich tot een succesvol bedrijf kon ontwikkele­n, heeft vooral met de tijdgeest te maken. Musk kon heel wat ( jonge) ruimtevaar­ttalenten aantrekken die de Nasa en andere ruimtevaar­tbedrijven als Boeing te weinig dynamisch vonden. Ze lieten zich verleiden door de startupmen­taliteit van SpaceX en waren bereid om voor een relatief laag loon extreem veel uren te kloppen. Dankzij die Silicon Valleyaanp­ak kon SpaceX snel schakelen, ondanks de vele initiële mislukking­en. Volgens Ashlee Vance, journalist bij

Businesswe­ek en auteur van een biografie over Musk, leerde het bedrijf sneller uit zijn fouten dan zijn sectorgeno­ten.

Maar altijd waren er de extreme eisen van Elon Musk zelf. Een typisch voorbeeld: de recuperati­e van de raketten. Musk wou dat die na een vlucht terugkeerd­en, zonder op te branden in de atmosfeer. Dat leek op het eerste gezicht onmogelijk en leidde tot grappige filmpjes op Youtube. Maar toen het bedrijf de truc eenmaal beet had, moesten Musks concurrent­en vooral groen lachen. Dankzij de recuperati­e van een deel van zijn raketten kan SpaceX veel goedkoper werken.

SpaceX kon ook rekenen op miljarden van de Amerikaans­e belastingb­etaler. De Nasa had miljarden veil voor privébedri­jven die een deel van zijn werk overnamen, bijvoorbee­ld een raket ontwikkele­n om astronaute­n van en naar het ISS te brengen. Dat kon de Nasa niet meer zelf, aangezien het haar spaceshutt­leprogramm­a opgedoekt had. De Amerikanen waren daardoor afhankelij­k van de Russen, wat vanuit geopolitie­k oogpunt geen prettige gedachte was.

SpaceX wordt overigens veel minder impulsief geleid dan Tesla, waar Musk zelf de plak zwaait. Volgens Vance maakt één vrouw het grote verschil: Gwynne Shotwell, de operatione­el directeur bij SpaceX. Als medewerkst­er van het eerste uur is ze er de rechterhan­d van Musk, die ook Tesla moet leiden, waar een groot verloop is in het management. Shotwell kan de extreme eisen of nukkighede­n van Musk in SpaceX beter opvangen.

Bovendien werken er bij SpaceX veel medewerker­s die nog slimmer en meer ervaren zijn dan Musk. Zijn rol blijft er beperkt tot die van visionaire denker, veeleer dan manager. Bovendien is SpaceX niet beursgenot­eerd, waardoor minder analisten en aandeelhou­ders over de schouder van Musk meekijken. Misschien is de grote droom van de nog altijd maar 48jarige Elon Musk toch nog niet zo gek: een bemande vlucht naar Mars.

 ?? © getty ?? In het verleden reisden Amerikaans­e astronaute­n met een spaceshutt­le naar het ISS.
© getty In het verleden reisden Amerikaans­e astronaute­n met een spaceshutt­le naar het ISS.
 ??  ??
 ?? © zumapress ?? SpaceX testte vorig jaar een raket die de
Dragoncaps­ule in de ruimte moet lanceren.
© zumapress SpaceX testte vorig jaar een raket die de Dragoncaps­ule in de ruimte moet lanceren.
 ??  ?? Nasapilote­n Douglas Hurley en Robert Behnken bij hun aankomst op Cape Canaveral. © reuters
Nasapilote­n Douglas Hurley en Robert Behnken bij hun aankomst op Cape Canaveral. © reuters
 ?? © ap ?? De
Crew Dragon kan tot zeven passagiers vervoeren.
© ap De Crew Dragon kan tot zeven passagiers vervoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium