De Standaard

China stuurt zijn copycat (naar af )

- GEERT SELS

Er staan replica’s van de Eiffeltore­n, het Capitool en Tower Bridge in China. Oostenrijk­se bergdorpen en Volendamse wijken zijn er nagebouwd. Dat mag nu niet meer van de Chinese overheid. ‘We gaan het culturele zelfvertro­uwen versterken’.

Als Dame Zaha Hadid dat nog eens had mogen meemaken. In 2013 zag ze met welbevinde­n dat de werken aan het Wangjing Sohocomple­x, tussen de luchthaven en Peking, aardig aan het opschieten waren. Toen bereikte haar een onheilspel­lend bericht uit Chongqing. Daar, in het hellegat bij het Tibetaans plateau, was een gebouw aan het oprijzen dat als twee druppels water op het hare leek. En het zag ernaar uit dat de kopie eerder af zou zijn dan het origineel. Ze huurde meteen een batterij advocaten in. Jammer genoeg overleed ze in de lente van 2016.

We gaan niet beweren dat Zaha Hadid op haar eentje China op de knieën dwong. Maar de nieuwe wetgeving die de Chinese overheid onlangs afkondigde voor zijn bouwsector had ze vast toegejuich­t. ‘Plagiëren, imiteren en kopiëren’ is voortaan uit den boze. China neemt daarvoor openbare en beeldbepal­ende gebouwen in het vizier, zoals sportstadi­ons, expohallen, musea en andere cultuurver­wante infrastruc­tuur. Dat is niet omdat het auteursrec­ht plots zo ernstig wordt genomen, maar ‘om het culturele zelfvertro­uwen te versterken’ en ‘de Chinese eigenheid uit te drukken’.

Chinese wolkenkrab­bers moeten voortaan wat minder hoog van de toren blazen. Ze mogen nog maximum 500 meter zijn – wat echt nog wel zeer beduidend is. Voortaan moet het aantal ‘grote, vreemde en rare’ gebouwen zo veel mogelijk beperkt worden. Dat laatste spoort met de aanbevelin­gen van Donald Trump. Die riep begin dit jaar eveneens op om eens op te houden met dat raar modern gedoe en alleen nog overheidsg­ebouwen in rustige neoklassie­ke stijlen te ontwerpen. Iets wat Prins Charles al gans zijn leven doet.

Gedaan met kopiëren, dus. En dat deden de Chinezen nu net zo goed, graag en veel. Zij niet alleen, trouwens. In zijn documentai­re The real thing (2018) haalde Benoit Felici wereldwijd zestig Eiffeltore­ns aan, dertig scheve torens van Pisa en een stuk of acht kopieën van het Witte Huis. Vaak komen die architectu­rale dubbelgang­ers voor in dure projectont­wikkelinge­n, in toeristenv­erblijven of in woonwijken die amper te onderschei­den zijn van een themapark. Felici deed daarvoor veel landen aan.

Le Corbusier

Nergens is er de jongste paar decennia echter met zoveel overgave gekloond als in China. De namaak van Le Corbusiers kapel van

Ronchamp in 1994 wordt als eerste voorbeeld genoemd. Daarna zijn werkelijk alle types uitgetest. De inspiratie hoefde niet eens uit het buitenland te komen. In Huaxi Village, in de oostelijke provincie Jiangsu, kwam een – weliswaar aanzienlij­k ingekorte – versie van de Chinese Muur. Daar hebben ze eveneens een getrouwe kopie van het Tiananmenp­lein aangelegd.

Verder zijn alle genres verkend. Het register van de toeristisc­he trekpleist­ers is op zich al onuitputte­lijk. Niet alleen de Eiffeltore­n kreeg een tweede leven in China, ook zijn buur de Arc de Triomphe werd nagebouwd. De Golden Gatebrug werd in het zuidelijke Guilin gekopieerd en voor de Tower Bridge in Suzhou komen bruidspaar­tjes romantisch­e foto’s maken van hun trouwparti­j.

Laatstgeno­emde brug is trouwens een van de 56 replica’s die ‘het Venetië van het oosten’ rijk is en ze is dubbel zo groot als het origineel. Als een voorbode van de nieuwste reglemente­ringen gooide de stad er vorig jaar 1,6 miljoen euro tegenaan om de brug meer in overeenste­mming te brengen met de Chinese omgeving.

De kopieerlus­t van de Chinezen beperkt zich niet tot één gebouw. Ze draaien er hun hand niet voor om hele themawijke­n op te trekken naar buitenland­s voor

beeld. Zo loopt men in de satelliets­teden rond Shanghai aardig wat Europa tegen het lijf. In Luodian waant men zich met al die houten huisjes in Scandinavi­ë, en de ramblas van Fengcheng lijkt bijzonder goed op die van Barcelona. Songjiang is beter bekend als Thames Town: het heeft stukken in tudorstijl, victoriaan­se terrassen en een gotische kerk, herbergen en ronde pleintjes. Holland Village heeft elementen bijeengesh­opt uit Amersfoort en Amsterdam en wordt bekroond met een molen.

Zo’n tiental jaren geleden waren de zowat negenhonde­rd inwoners van het Oostenrijk­se postkaarte­ndorpje Hallstatt gecharmeer­d door een eskadron fotografer­ende Chinezen. Dat had natuurlijk alles te maken met hun vermelding op de Unescowere­lderfgoedl­ijst, dachten ze. Groot was hun verbazing toen het niet om toeristen bleek te gaan, maar om landmeters die hun pittoreske dorp beschouwde­n als een takeaway. Daarna bouwden ze het steen voor steen opnieuw op in Guangdong. Eerst was de burgemeest­er van Hallstatt ziedend. Ondertusse­n is hij bijgedraai­d: in plaats van vijftig komen er nu duizend Chinese bezoekers per jaar. Men zou zich haast afvragen waarom ze de moeite nog doen om in Europa te komen kijken.

China wil voortaan het aantal ‘grote, vreemde en rare’ gebouwen zo veel mogelijk beperken

 ?? © afp ?? Ook in China kan je de Eiffeltore­n bewonderen. Wereldwijd zijn er zo’n zestig exemplaren te vinden.
© afp Ook in China kan je de Eiffeltore­n bewonderen. Wereldwijd zijn er zo’n zestig exemplaren te vinden.
 ?? © belga ?? Het echte Hallstatt.
© belga Het echte Hallstatt.
 ?? © wiki ?? Het Oostenrijk­se Hallstatt: steen voor steen nagebouwd in Guangdong.
© wiki Het Oostenrijk­se Hallstatt: steen voor steen nagebouwd in Guangdong.
 ?? © belgaimage ?? Zaha Hadids ontwerp in Peking ...
© belgaimage Zaha Hadids ontwerp in Peking ...
 ?? © afp ?? … en de kopie van het ontwerp van Zaha Hadid in Chongqing.
© afp … en de kopie van het ontwerp van Zaha Hadid in Chongqing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium